r
Nosalty Logó

Édes fonott kalácskák húsvétra

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Édes fonott kalácskák húsvétra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A 8 darab kalácskához

A kenéshez

A szóráshoz

Összesen 514 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A 8 darab kalácskához

A kenéshez

A szóráshoz

Összesen 2055 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A 8 darab kalácskához

A kenéshez

A szóráshoz

Összesen 318 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    22.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    102 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    955.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    177 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    239 mg
  • Nátrium
    469 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    88 mg
  • Retinol - A vitamin:
    43 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 514 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.2 g

Zsír

  • Összesen
    88.7 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    407 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3821 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    117 mg
  • Kálcium
    707 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    149 mg
  • Foszfor
    955 mg
  • Nátrium
    1875 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    268.1 g
  • Cukor
    68 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    158.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    174 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    85 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    296 micro
  • Kolin:
    352 mg
  • Retinol - A vitamin:
    172 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    507 micro
Összesen 2055 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    592.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    148 mg
  • Nátrium
    291 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.6 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 318 Kcal

Hozzávalók

A 8 darab kalácskához

A kenéshez

A szóráshoz

Elkészítés

A 8 darab kalácskához

  1. A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a sütőport és összekeverjük.
  3. Ezután az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal és az olajjal, majd a liszthez adjuk a felvert tojással együtt, és bedagasztjuk a tésztát. Ha ragadna, adjunk hozzá lisztet.
  4. Ezt követően bő egy óra alatt duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen átgyúrjuk.
  5. Tizenhat egyenlő részre osztjuk, és hüvelykujjnyi széles 20-25 cm hosszú tésztacsíkokat sodrunk. Kettesével 2-3 hajtásnyi fonatokat készítünk, a végét alulra hajtva bucikat formálunk belőlük.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a fonatokat és fél órát letakarva kelesztjük, majd felvert tojással, vagy tojássárgájával megkenjük, megszórjuk tetszés szerint kristálycukorral, darálatlan mákkal és 180 fokos sütőben ( nem szükséges előmelegíteni) 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 21667
  • Feltöltés dátuma: 2010. április 01.

Ajánló

Kiváló kísérője lehet a húsvéti reggelinek. Készíthetünk egy nagyobb kalácsot is. Ekkor a tésztát oszthatjuk két részre is és sodrás után összetekerhetjük, vagy három egyenlő részre osztva, kisodorva öszzefonhatjuk. A négyes és a hatos fonást is alkalmazhatjuk.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A kalácskák tésztájának alapjául a puha török zsemle (acma) tésztája szolgált. Kevés cukor és vaníliás cukor hozzáadásával édesítettem a tésztát, majd 2-3 hajtásnyi négyes fonással kis bucikat, kalácskákat formáztam blőle. Ennek a rendkívül finom, könnyű, de ugyanakkor tartalmas, foszlós tésztának a receptjére ezen az oldalon bukkantam, török zsemle néven.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Megsütöttem a kalácskákat, nagyon finomak és szépek lettek. A liszt mennyisége nekem kevés volt, tennem kellett hozzá, mert nagyon lágy volt a tészta. Köszönöm a receptet.

Törölt felhasználó

Örülök, hogy tetszett Haynal! Természetesen, ha szükséges lehet hozzá adni lisztet, ezt mindenki eldöntheti. (Én már sokszor sütöttem, volt hogy kellett hozzá liszt, de volt hogy nem, els?re jó volt a mennyiség..sok mindent?l függ...)

Kertészné Ági

Megsütöttem a kalácsot , isteni finom lett. oly annyira, hogy másnap ismét kellett készítenem, ami nem is volt baj, mert pont egy adagra való alapanyag kimaradt. a második adagba már raktam mazsolát is, párom ezt hiányolta bel?le. Egy észre vételem lenne, hogy nem szükséges el?melegíteni a süt?t. Nekem régebbi hagyományos gázsüt?m van, nem légkeveréses, nincs alul-felül sütés benne. Az ilyet valószín?leg el? kell melegíteni, vagy kisebb h?fokon sütni, mert az alja mindkét esetben megégett. A második adagot már feljebb raktam, de így is mire elérte a kell? h?fokot a süt? addigra megkapta az alját, a teteje ugye meg még sehogy sem állt. Ett?l függetlenül nagyon tetszik a recept és még sokszor fogom elkészíteni, mert a kicsi fiamnak is nagyon ízlett.

Törölt felhasználó

Kedves Ági! Örülök, hogy elnyerte tetszéseteket a recept. Mazsolával is készíthet?, ha úgy szereti a család.Természetesen mindenki azt a süt?t ismeri amivel süt, ha jobbnak látod melegítsd el? a süt?t és alacsonyabb h?fokon süsd. ( Nekem is volt ilyen gázsüt?m, ami alúl égetett, 1-2 cserepet tettem alulra kicsit jobb lett..)

kamahe

Szerintem ez a legjobb kalács, amit valaha ettem!!! :) Én duplán csináltam és a feléb?l egy nagy fonott lett, úgyis nagyon jó!!! A lisztb?l viszont jóval több kellett.

Törölt felhasználó

Kamahe! Köszönöm szépen, örülök, hogy ízlett! Igen el?fordul, hogy több liszt kell hozzá, de volt már olyan hogy elég volt a megadott mennyiség. Függ a joghurttól, a liszt min?ségét?l, de ezt mindenki ,maga látja, hogy mennyi lisztet vesz fel a tészta. Én is ebb?l a tésztából sütüttem a húsvéti fonott kalácsot (6 db-ot) és még más finomságokat is, összesen 3 kg lisztb?l:)

Hozzávalók

A 8 darab kalácskához

A kenéshez

A szóráshoz

Címlapról ajánljuk

„Ha az adott helyen már nem tudsz tanulni, akkor váltani...

Enzsöl Balázs mosogatóként kezdte gasztronómiai pályafutását 2005-ben, négy évvel később pedig már Angliában volt főszakács. A cukrászattal Ausztriában ismerkedett meg, majd néhány év alatt nemzetközileg elismert cukrásztanácsadóvá küzdötte fel magát. Évek óta Barcelona a bázisa, de a világ minden tájára hívják éttermek, hotelek, kávéházak, hogy stílusát átültesse az ő kínálatukba. Nevét Magyarországon a Mestercukrász című gasztroreality zsűritagjaként ismerték meg szélesebb körben. Karrierjéről, munkásságáról kérdeztük.

Szász Nóri

További cikkek

Ez az 5 dolog kell a legfinomabb bundás kenyérhez

Készüljön reggelire vagy vacsorára, esetleg hétvégi dekadenciával ebédre, a bundás kenyérnek van néhány kritikus követelménye, amit nem érdemes elhibázni. Elő a tojással és a serpenyővel, süssük meg álmaink kenyerét!