Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Édes fonott kalácskák húsvétra

Édes fonott kalácskák húsvétra
Édes fonott kalácskák húsvétra
75 perc / előkészület: 45 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kalácskák tésztájának alapjául a puha török zsemle (acma) tésztája szolgált. Kevés cukor és vaníliás cukor hozzáadásával édesítettem a tésztát, majd 2-3 hajtásnyi négyes fonással kis bucikat, kalácskákat formáztam blőle. Ennek a rendkívül finom, könnyű, de ugyanakkor tartalmas, foszlós tésztának a receptjére ezen az oldalon bukkantam, török zsemle néven.

hozzávalók / 4 adag

A 8 darab kalácskához

A kenéshez

A szóráshoz

  • 2 dkg mák (darálatlan)
  • 1 ek cukor (kristály)

ajánlat

Kiváló kísérője lehet a húsvéti reggelinek.
Készíthetünk egy nagyobb kalácsot is. Ekkor a tésztát oszthatjuk két részre is és sodrás után összetekerhetjük, vagy három egyenlő részre osztva, kisodorva öszzefonhatjuk.
A négyes és a hatos fonást is alkalmazhatjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a sütőport és összekeverjük.
  3. Ezután az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal és az olajjal, majd a liszthez adjuk a felvert tojással együtt, és bedagasztjuk a tésztát. Ha ragadna, adjunk hozzá lisztet.
  4. Ezt követően bő egy óra alatt duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen átgyúrjuk.
  5. Tizenhat egyenlő részre osztjuk, és hüvelykujjnyi széles 20-25 cm hosszú tésztacsíkokat sodrunk. Kettesével 2-3 hajtásnyi fonatokat készítünk, a végét alulra hajtva bucikat formálunk belőlük.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a fonatokat és fél órát letakarva kelesztjük, majd felvert tojással, vagy tojássárgájával megkenjük, megszórjuk tetszés szerint kristálycukorral, darálatlan mákkal és 180 fokos sütőben ( nem szükséges előmelegíteni) 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 027
elküldve: 3
receptkönyvben: 386
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
alkalom: húsvét
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

édes kalácskák húsvétra

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Sun, 2011-04-24 21:51

Kamahe! Köszönöm szépen, örülök, hogy ízlett!
Igen előfordul, hogy több liszt kell hozzá, de volt már olyan hogy elég volt a megadott mennyiség. Függ a joghurttól, a liszt minőségétől, de ezt mindenki ,maga látja, hogy mennyi lisztet vesz fel a tészta. Én is ebből a tésztából sütüttem a húsvéti fonott kalácsot (6 db-ot) és még más finomságokat is, összesen 3 kg lisztből:)

kamahe
kamahe Sun, 2011-04-24 10:45

Szerintem ez a legjobb kalács, amit valaha ettem!!! :)

Én duplán csináltam és a feléből egy nagy fonott lett, úgyis nagyon jó!!!

A lisztből viszont jóval több kellett.

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Sat, 2011-04-23 01:14

Kedves Ági! Örülök, hogy elnyerte tetszéseteket a recept. Mazsolával is készíthető, ha úgy szereti a család.Természetesen mindenki azt a sütőt ismeri amivel süt, ha jobbnak látod melegítsd elő a sütőt és alacsonyabb hőfokon süsd. ( Nekem is volt ilyen gázsütőm, ami alúl égetett, 1-2 cserepet tettem alulra kicsit jobb lett..)

Kertészné Ági
Kertészné Ági / Kertészné Ági Tue, 2011-04-19 11:56

Megsütöttem a kalácsot , isteni finom lett. oly annyira, hogy másnap ismét kellett készítenem, ami nem is volt baj, mert pont egy adagra való alapanyag kimaradt. a második adagba már raktam mazsolát is, párom ezt hiányolta belőle. Egy észre vételem lenne, hogy nem szükséges előmelegíteni a sütőt. Nekem régebbi hagyományos gázsütőm van, nem légkeveréses, nincs alul-felül sütés benne. Az ilyet valószínűleg elő kell melegíteni, vagy kisebb hőfokon sütni, mert az alja mindkét esetben megégett. A második adagot már feljebb raktam, de így is mire elérte a kellő hőfokot a sütő addigra megkapta az alját, a teteje ugye meg még sehogy sem állt.
Ettől függetlenül nagyon tetszik a recept és még sokszor fogom elkészíteni, mert a kicsi fiamnak is nagyon ízlett.

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Thu, 2010-04-08 09:09

Örülök, hogy tetszett Haynal! Természetesen, ha szükséges lehet hozzá adni lisztet, ezt mindenki eldöntheti. (Én már sokszor sütöttem, volt hogy kellett hozzá liszt, de volt hogy nem, elsőre jó volt a mennyiség..sok mindentől függ...)

Haynal1
Haynal1 Wed, 2010-04-07 10:09

Megsütöttem a kalácskákat, nagyon finomak és szépek lettek.
A liszt mennyisége nekem kevés volt, tennem kellett hozzá, mert nagyon lágy volt a tészta.
Köszönöm a receptet.

514
finomliszt 25 dkg
élesztő 2 dkg
sütőpor 1 kk
joghurt 0.75 dl
napraforgó olaj 0.75 dl
tej 0.75 dl
tojás 1 db
cukor 4 ek
vaníliás cukor 1 csomag
1 kk
tojássárgája 1 db
mák 2 dkg
cukor 1 ek