Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos fánk

Kovászos fánk
Kovászos fánk
30 perc / előkészület: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mióta újra kezdtem kovászt nevelni, mindent kipróbálok vele. Számomra meglepő módon a fehérek most jobban működnek, mint a rozs. Még azt a magyarázatot találom rá, hogy tönkölylisztből készítem és PI-vízből. A tönkölylisztet mindig is nagyon kedveltem, mert nagyon szép dolgokat sütöttem belőle. Úgy látszik, a kovász nevelésnél is előnybe kell részesítsem.

hozzávalók / 12 adag

  • 20 dkg kovász tk tönkölylisztből
  • 45 dkg tönköly fehér liszt
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg barna cukor
  • 1 tk vanília kivonat
  • 0,5 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 1 ek narancslikőr (rum helyett)
  • 1 ek citromlé
  • a sütéshez olaj
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Este a szobahőmérsékletű alapanyagokat kenyérsütőgép üstjében összedagasztjuk, és éjszakára benne hagyjuk kelni.
  2. Reggel lisztezett deszkán a megkelt tésztát kinyújtjuk hüvelykujjnyi vastagságúra, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat, majd konyharuhával letakarva legalább egy órát újra kelesztjük langyos helyen.
  3. Ha újra megkeltek a fánkok, forró olajban, lefedve mindkét oldalát 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 182
elküldve: 0
receptkönyvben: 20
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1826 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
alkalom: farsang, buli receptek
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fánk, tönkölyfánk, kovászos tönkölyfánk

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Sat, 2019-02-16 23:39

Kedves Évi!
Elkészítettem, a recept szerint, (megfogadtam, hogy első alkalommal nem változtatok) és utána gondolkoztam, tartok tőle, hogy az 1 dl tej elírás lehet, (talán a technika ördöge) . Muszáj volt 1 dl tejet pótlólag hozzáadnom a tésztához, de több kellett volna, mert még így is tömör lett, nem rossz, de nem az igazi. Eszembe jutott, hogy a liszt és a hozzáadott folyadék aránya a kovászos lángosodnál milyen, (ebből kellett volna kiindulnom) valamint az eddig általam is készített fánknál mennyi a hozzáadott tej mennyisége, akkor bátrabb lettem volna. Újra elkészítem majd kovásszal, de több tejjel és legközelebb már jó lesz.
üdvözlettel: Margó

juditklaudia
juditklaudia Fri, 2014-08-01 13:38

Kedves Évi néni és a Többiek!

Már egy ideje követem a csapat eredményes kovászos munkáit,de sajnos nekem nem jön össze otthon, pedig elég precíz szakács vagyok.
Érdeklődni szeretnék, hogy valaki próbált már rozsból is kovászt készíteni?
Élesztő és búzaliszt intolerancia miatt keresem a recepteket tönkölyből és rozsból.
Érdeklődnék, hogy vállal-e valaki otthoni okosítást (Budapesten)?

Nagyon köszönöm.
Judit

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2014-08-01 16:20

Kedves Judit!

Igazán nem egyszerű a kovász nevelése, de ha elkapja a lendületet, a sok törődés után, bizony nagyon meghálálja. Én pl. most újra neveltem egy kovászt, mert hagytam a másikat meghalni. Nálam bevált a PI víz, és az is hogy tönköly fehér ill. teljes kiőrlésű lisztet felváltva adtam a kovászhoz. Én is csak a tönköly és a rozslisztet használom. Most, hogy itt a nyár, könnyebb dolgod lesz a kovász neveléssel. Ha nehezen megy a nevelgetés, próbáld ki Torma kefíres kovászát, amit 3 nap alatt megérlelsz és biztos siker. Természetesen szerintem mindannyian szívesen elmondjuk a tapasztalatainkat, ha konkrét problémád van. Csak azt tudom mondani, tarts ki, mert megéri.
Üdvözlettel: Évi néni

juditklaudia
juditklaudia Sat, 2014-08-09 18:46

Kedves Évi néni!

Nagyon köszönöm, próbálgatom tovább.

Üdvözöl:
Judit

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2013-06-27 10:43

Kedves Evi neni! Igazan gyonyoruek a fankok. Most mar en is kedvet kaptam a vadkovasz gyartasahoz. Csak annyit arulj el legyszives, hogy mi az a tk, (a tonkolylisznek a roviditese?) vagy mast is jelent, es meg, hogy mi a Pl viz?
Koszi a valaszt es a receptet! Udv. Veronika

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2013-06-27 13:52

Kedves Veronika!
A tk = teljes kiőrlésű, a PI víz = filtrált víz. Csak azért választottam ezt, mert nálunk nagyon klóros a víz, ami öli a z élesztőbaktériumokat. Így , e kettő összeadásával tud az én "Jenőm" így dolgozni. Nagyon elkötelezett vagyok a tönkölyliszt iránt. Jelentősen jobb minőségű és ízű, állagú tésztákat készítek belőle, mit bármi másból. Javaslom neked is. Sok sikert a kovászoláshoz! Üdv: Évi néni

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-06-27 06:00

Juj, Vasska, ez valószínûleg az álom-fánkom!!!! Persze mentettem, köszönöm, T:)))
>>>És csak vigyorgok-mosolygok....alkossunk, vadkovászozzunk!!!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2013-06-27 13:56

Szia Torma!
Tudtam, hogy ettől izgalomba jössz. Ezt az én Jencim alkotta. Nagyon jó volt vele dolgozni. Köszönöm neked. Üdv: Vass

Cicmic
Cicmic Wed, 2013-06-26 18:10

Kedves Évi néni!
Kovászt még nem neveltem, leírnád hogyan kell és hogy jön ki a 20 dkg? Megnéztem a többi rerecepted is, izgalmasak, majd azokból is válogatok később.
Üdv,
Cicmic

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2013-06-26 20:45

Kedves Cicmic!
Előttem ezt mér többen leírták, de megpróbálom röviden. Ez a Torma féle kovász nevelés:
1.nap: 2 ek fehér tk tönkölyliszt + 2 ek langyos PI víz (vagy buborékmentes ásványvíz)
2.nap: 1 ek fehér tk tönkölyliszt + 1 ek langyos PI víz
3. nap: naponta 2x 2 ek fehér tk tönkölyliszt + 2 ek langyos PI víz
és így tovább, míg 1 hetes nem lesz. Akkor megeteted 10 dkg liszttel és 1 dl langyos PI vízzel. Innen hűtőben tartom és ha használni szeretném, előveszem szoba hőmérsékletűre hagyom melegedni, megetetem és ha megnőtt és már visszaesett, akkor kiveszek belőle annyit, amennyire szükségem van. Én a tálat, amiben készítem a mérlegre teszem és abba öntöm a kovászt. Sok sikert hozzá. Szorítok. Még valami. Nevezd el, mert akkor jobban dolgozik.
Üdv: Évi néni
Én akkor már elkezdtem használni elég szép sikerrel. Minél többet eteted

Cicmic
Cicmic Thu, 2013-06-27 15:50

Kedves Éva!
Lehetséges, hogy előtted már többen leírták ezt a fajta kovász nevelést, de nem ebben a sorozatban az biztos, mert én voltam a 2.! hozzászóló a recepthez, az első hsz.-ben pedig erről szó sem volt. Másrészt köszönöm a kovász recept gyors megadását, majd kipróbálom, gusztusosan néz ki. Üdv, Cicmic

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-06-27 05:53

Fülig ér a szám a boldogságtól! Bárki kedvet kap vadkovászozni, nekem öröm :))) Fõleg a sikerek!!!
Picurka javítást Vasska: etetés után, ha "megnõtt"/habos/buborékos, akkor nem kell várni, hanem rögtön sütni az aktív vadkovásszal :))) T

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2013-06-27 13:58

Oké, köszönöm, megjegyzem. Valahol ezt olvastam és így is tettem, de ezentúl azt csinálom, amit mondasz. :)) Vass

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-06-28 05:12

Biztos ugy is mukodik; de a vadkovasz akkor van a legerosebb fazisban, amikor habos-buborekos...en igy tudom...mondjuk a logikam is ezt mondja, mert a bolti elesztot is felfuttatjuk habosra a suteskor...Bocs, nem okoskodni akarok am.... :)T

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-06-26 17:45

Hűűű! Csak ámulok és bámulok! Nagyon ügyes vagy, Évi néni! Ideje beszereznem egy kis tönkölylisztet, aztán neki is állok. :)
Üdv: Fahéj

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2013-06-26 20:30

Köszönöm szépen. Teljes kiőrlésűből készítem és a kefirest is. Nagyon bejött a Jenő is, sokkal aktívabb, mint a tk rozskovászom.Szinte hihetetlen. Feltétlenül ajánlom. Üdv: Évi néni

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-06-27 06:25

Szia Vass, sziasztok, Vadkovászozók! Mióta CSAK vadkovásszal gyúrom a házi tésztáimat, azóta én is fõleg a Fecót (fehér lisztes kovászom) használom a legtöbbet...és amit már sokszor mondtam, hogy ha gyakran használjuk a vadkovászunkat, akkor lesz és marad igazán aktív és erõs a vadkovászunk...(a legjobb 3-6 hónap múlva és azután....)!!!
A tönkölylisztet én is csak dícsérni tudom; SZUPER JÓ!!!
A vadkovászos kenyér-sütés az egyik legõsibb/legmagyarosabb/legjobb dolog, amit el tudok képzelni a konyhamûvészet terén! Mindenkit bátorítok a vadkovászos sütéshez! Üdv, Torma :)))

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2013-06-27 14:00

Ennek a lelkesedésnek és kitartásnak köszönhetem én is, hogy újra belefogtam, és mondhatom nagyon boldog vagyok, hogy így tettem. Ezer köszönet érte Tormának és Fahéjnak. Vass Éva