r
Nosalty Logó

Ecetes hal

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
ze(n)derta
Ecetes hal
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 8% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A rántott halhoz

A salátaléhez

Összesen 833 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A rántott halhoz

A salátaléhez

Összesen 8320 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A rántott halhoz

A salátaléhez

Összesen 167 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.6 g

Zsír

  • Összesen
    53 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    151 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1623.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    137 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    636 mg
  • Nátrium
    739 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.4 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    269.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    1201 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    79 micro
  • Kolin:
    146 mg
  • Retinol - A vitamin:
    42 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    105 micro
Összesen 833 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    316.1 g

Zsír

  • Összesen
    530.1 g
  • Telített zsírsav
    79 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    235 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    183 g
  • Koleszterin
    1512 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    16233.2 g
  • Cink
    28 mg
  • Szelén
    392 mg
  • Kálcium
    1372 mg
  • Vas
    38 mg
  • Magnézium
    639 mg
  • Foszfor
    6363 mg
  • Nátrium
    7394 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    564.1 g
  • Cukor
    106 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    2697.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    418 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    21 micro
  • E vitamin:
    185 mg
  • C vitamin:
    65 mg
  • D vitamin:
    12015 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    44 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    788 micro
  • Kolin:
    1462 mg
  • Retinol - A vitamin:
    418 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1053 micro
Összesen 8320 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    323 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    127 mg
  • Nátrium
    147 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    239 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 167 Kcal

Hozzávalók

A rántott halhoz

A salátaléhez

Elkészítés

A rántott halhoz

  1. A felszeletelt, besózotthalat bepanírozzuk és bő olajban kisütjük.
  2. Egy nagy jénai tálba a karikára felszeletelt hagymával váltakozva rétegezzük.
  3. Jóecetes-sós-cukros salátalevet készítünk és a szegfűborssal meg a babérlevéllel együtt felforraljuk.
  4. A halat ezzel a forró lével leöntjük, és lefedve legalább egy napig érleljük.
  5. A forró ecetes lé átjárja a halat, és ha több napig áll, akkora benne lévő nagyon vékon szálkák"eltűnnek".
  6. Friss fehérkenyérrel vagy ecetes burgonyasalátával tálaljuk.
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 50
  • 7 napos nézettség: 230
  • Össznézettség: 104937
  • Feltöltés dátuma: 2008. május 04.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ecetes hal
ze(n)derta 188 recept

Hát ez az ecetes hal nem tévesztendő össze a ruszlival! Nem, nem! Itt nem nyers a hal, hanem rántott. Eddig még nem találkoztam olyan emberrel, aki ismerte volna ezt az ételt. Úgy látszik ez amolyan igazi tájjellegű fogás, és ez a táj jelen esetben lehet, hogy csak a családunk konyháját jelenti ;-) Kis mennyiségben nem érdemes készíteni, de bármely sátras ünnepkor, húsvétkor, vagy karácsonykor érdemes hozzáfogni. Illetve nálunk bármely alkalommal, ha szépszámú családunk összejön szívesen látjuk az asztalon. Így történt ez most is. Édesanyám az anyáknapi köszöntőket várva készítette el nekünk. Hiába mondjuk, hogy ne vesződjön miattunk ilyen nehéz dolgokkal, de egy édesanyának semmi sem okoz nehézséget, ha a gyerekeiről van szó. Ezúton szeretnék neki még egyszer jó egészséget kívánni, és itt köszöntök minden édesanyát eme nevezetes nap alkalmából!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Hmmmm...! Gy?rben töltött éveim alatt kóstoltam meg az ecetes halat és az egyik kedvencemmé vált. Nagyon finom! Minél több hagymával, úgy az igazi! Gy?rött és környékén annyira ismert, elterjedt és népszer?, hogy annak idején még a Tescoban is lehetett kapni. A mai helyzetet már nem ismerem, talán még ma is lehet kapni. Aki szereti a halat és az ecetes dolgokat, annak érdemes kipróbálni.

Törölt felhasználó

Ez valóban csodás étel. Én gyöngyösi lakos révén elmondhatom, hogy ha nem monden családban, de a város 40-50%-ában ismerik ezt az étket. Mi szoktunk még bele tenni a páclébe egy kis skoriander magot is. Esküszöm nem rontja el. Mindenkinek ajánlom, különösen jól jön a másnapos gyomornak.

ze(n)derta

Köszönöm a javaslatot! Szerintem Karácsonyra úgyis készítünk egy adaggal, akkor majd kipróbálom a koriander ízesítést. További jó f?z?cskézést!

torpi

Ezt nevezik marinirozott halnak

ze(n)derta

igen, kedves torpi! örülök, hogy tetszett a recept. érdemes kipróbálni! üdv, toma

Törölt felhasználó

Én is gy?ri vagyok! És sztem Magyarországon mindenki ismeri ezt az ételt! Nagyon finom! Sok hagymával, jó kis halacskával!

ze(n)derta

szia Dóri! úgy igaz. jó sok hagymával! üdv, toma

Törölt felhasználó

Sziasztok! Igen ez nagyon finom és mivel Gy?ri vagyok elmondanám,hogy még mindig lehet kapni és nem csak a tescoban hanem szállítanak kis boltokba is a hideg konyhákról. üdv

ze(n)derta

szia Gréti! ezek szerint Gy?rbe kell menni ;-) kellemes hétvégét! üdv, toma

Törölt felhasználó

Szia zederta! Nem kell Gy?rbe jönni mindenki eltudja készíteni otthon hisz nagyon egyszer? és itt a recept:)))) De tudom ajánlani és nagyon finom filézett csirke mellb?l,ugyan úgy kell elkészíteni mint a halat. üdv további szép napot!

ze(n)derta

szia Gerti! köszi szépen, a recept t?lem; illetve édesanyámtól származik. ;-) én is Gy?r mell?l származom. a csirkés változatot még nem ismertem, de ki fogom próbálni. köszi a receptet! üdv, toma

Törölt felhasználó

Csak igazából Gy?r környékén ismerik. Én 16 éve élek Budapesten, de itt senki sem ismeri. Minden rokon látogatáskor veszek a TESCO-ban. Én is megtudom csinálni, de nem tudom kivárni, hogy teljesen megéjen.A világ legjobb étele, szerintem érdemes lenne TV-n keresztül is nagyobb súlyt fektetni rá!!!

ze(n)derta

kedves Ádám! abszolút egyet értek Veled. üdv, toma

Nofi

Igazad van Ádám. Csak felénk ismerik, én mosonmagyaróvári vagyok. A párom pilisi és soha életében még nem is hallott róla.

Kerepesi

A férjem imádja ezt az ételt. Nem sokszor készítem, mert ahogy nekem sikerült, nem volt gusztusos. Ecetes lében úszó panírdarabok. Nektek jobban néz ki?

ze(n)derta

kedves Kerepesi! nem tudom, mi lehetett a probléma a panírral. azért néha nálunk is el?fordul, hogy leválik a panír a halról. anyukám azt mondta, hogy semmi különleges trükköt sem csinál, csak azon melegében nyakon önti forró ecetes lével a frissen kisült halakat. lehet, hogy ez a tika. további jó sütés-f?zést! üdv, toma

Törölt felhasználó

Nekem mindig a gy?ri nagymamám csinált ilyet gyermekkoromban,és most hogy Gy?rbe költöztem azt hiszem jól körbenézek a Tescoban. :) Sajnos a Párom nem szereti a halat,úgyhogy egymagamnak nem érdemes nekiállni.

ze(n)derta

ugye-ugye?... már megint Gy?rnél tartunk ;-) üdv, toma

Törölt felhasználó

Éppen most gyártottam egy adag ecetes halat :-) és nem gy?ri vagyok, hanem mosonmagyaróvári :-) Nálunk tradicionális étel, de azért körül szoktam nézni, hátha tanulok vmi újat. Csak, hogy neve legyen a gyereknek: ez nem marinírozott hal. Vagyis tágabb értelemben annak is felfoghatjuk. A marinirozás sós, f?szerres lében történ? pácolást jelent. A francia konyha gyakran használt eljárása és klasszikus marinírozott hal, nem panírozott, hanem fajtától függöen nyers, párolt, roston sütött. Viszont ecetezni mindent érdemes. Pl. nagyon finom a gomba (rántott) és gyakorlatilag brmilyen húst vagy zöldséget ecetezhetünk, érdemes próbálkozni.

ze(n)derta

kedves Májki! köszönöm az észrevételeket! további jó sütés-f?zést! üdv, toma

Törölt felhasználó

Én is gy?ri vagyok és úgy tudom, hogy az ecetes hal tradicionális Kisalföldi étel. A rokonságban van Tokaj vidékér?l származó, ? nem ismerte és pesti is, aki szintén nem hallott róla. A mi családunkban sem telhet el karácsony nélküle, de máskor is szívesen foygasztjuk bármikor a saját készítés?t és a boltban vettet is.

Törölt felhasználó

szia, az én családom is nagyon szereti ezt az ételt, bár leginkább karikor készítjük. Annyiban különbözik csak a recept, hogy szemes borsot teszünk bele szegf?bors helyett. Lehet, hogy ígí is kipróbálom.

ze(n)derta

kedves Kati! szegf?bors, vagy fekete bors - mindkett?vel nagyon finom! üdv, toma

Törölt felhasználó

Csodálkoztam a megjegyzésen hogy kevesen ismerik gyerek korom óta fogyasztottam pedig már nyugdíjas vagyok most sütök 5kg halat a recept simt én még fokhagymával turbózom két nap álás után finom Komárno-Komárom

ze(n)derta

kedves Apus! ahogy itt a beszélgetésben kiderült, nagy valószín?séggel ez az étek Szlovákiából ered... s ha jól sejtem a fokhagymaturbózású (biztosan nagyon finom lehet!) 5 kilógramm is ott sült ki nemrég ;-) további jó egészséget és szép napot! üdv, toma

Törölt felhasználó

Szia Toma! Kérlek, engedj meg egy hozzászólást! A recept nem Szlovákiából ered, hanem hagyományos német-bajor tartósítási eljárás. Lehet is kapni pl. a német kereskedelmi láncokban ilyen halat, akár heringb?l is (nálunk is). Az oka annak, hogy ezt csak a Duna mentén ismerik az, hogy ez a tartósítási hagyomány "csak" eddig terjedt el az országban. Kiváló étel, és kiváló praktika a maradék étel tatrósítására, annyira jó, hogy már mi is eleve eceteshalnak készítjük el a szálkás halat. javaslom mindenkinek kipróbálni!

zsuzsa.sulyok

-Én is Gy?r környéki vagyok, bár néhány évtizede miskolci lakos. -Én is úgy tapasztaltam, hogy a mi megyénkben a legismertebb és legkedveltebb: pl.: Nagypénteken és Szenteste, szinte "kötelez?" volt. (Érdekes, hogy az egyik kollégan?m, aki Párkány környékér?l való, szintén ismeri.) -És most NE KÖVEZZETEK MEG, de igen halkan bevallom: már többször csináltam Metrós: Classic Alaszkai T?kehalfiléb?l. (bocs.): szerintem nagyon finom, -némi citromlével meglocsolom panírozás és sózás el?tt. De pl. pangasius filé és hasonlókból tragikus, mivel kemény húsú hal kell hozzá...(-én sajnos busából sem szeretem). -Én "rendes", vagyis szemes fekete borssal ismerem. -A "lényeg" szerintem is: -lehet?leg, a még meleg rántott halat, -amelynek minden rétege, szálasra vágott hagymával, b?ven meg van szórva, -a teteje is-, -leönteni, a majdnem forró, f?szeres ecetes lével, ami b?ven! ellepi. Akinek lehet?sége van, rögtön ki a hidegbe, "rosszabb sorsúak, panelesek" -mint én is, jelenleg: kih?lés után a h?t?be, lefedve!!! -Legalább egy napig álljon -(én sajnos már másnap "beleeszek")..... -Szerintem is nagyon-nagyon finom és különleges kaja, ki kell próbálni! - (a hétvégi munkahelyi bulira csinálok, nagyon kíváncsi vagyok, hogy fog ízleni errefelé ahol nem ismerik), -"ezer éve" együtt vagyunk, de még nem próbáltam ki rajtuk... -kösz, hogy emlékeztettetek rá! -(mivel a "lé" szerintem, nagyon fontos, megígérem, hogy most, mindent mérni fogok és megírom, hogy szerintem, mib?l mennyit....

Hozzávalók

A rántott halhoz

A salátaléhez

Címlapról ajánljuk

Ifjú magyar szakácstehetség aratott nagy sikert Párizsban

Óriási sikert aratott a magyar csapat a nívós nemzetközi gasztronómiai versenyen, a Párizsban megrendezett Chaine des Rotisseurs gasztronómiai világszervezet Ifjúsági Szakács Világbajnokságán. Szeptember 25-én a Novák Iván, Kovács Lázár (Lázár Chef) és Barka Áron vezette csapat lenyűgöző teljesítményt ért el a megmérettetésben.

Nosalty

További cikkek

Heti menü: melengető és sűrű ragulevesek hete

A ragulevesekben az a jó, hogy készülhet csirkével, borjúval, sertéssel, de akár a zöldségeknél is maradhatsz. Kerüljön bele tárkony, petrezselyem vagy kapor, esetleg mustár, tejföl, és persze a levesbetéttel is variálhatsz! Minden raguleves mellé ajánlunk egy-egy pompás főfogást, és a desszert sem marad el.