Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós-szilvalekváros kalács fahéjas morzsával

Diós-szilvalekváros kalács fahéjas morzsával
Diós-szilvalekváros kalács fahéjas morzsával
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tudtad-e, hogy a gyorsan növő, hosszú életű diófa Perzsiából és Közép-Ázsiából származik?

Azt is elárulom, hogy a recept a Blikk Nők Konyha magazin novemberi számából származik, és ami a  recept kivitelezését illeti, kissé otthagytam a monogramomat egy-két hozzávaló hozzáadásával illetve kiegészítésével.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A morzsához

A kenéshez

ajánlat

A diót helyettesíthetjük mogyoróval, a szilvalekvárt bármilyen savanykás bogyós-gyümölcslekvárral. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Morzsoljuk az élesztőt kevés langyos tejbe. Keverjünk hozzá 1 tk cukrot és 1 ek lisztet, majd hagyjuk felfutni.
  2. Dolgozzuk össze a megmaradt lisztet és a cukrot a sóval, a tojással, a felfuttatott élesztővel, a vajjal, a megmaradt tejjel, a citrushéjakkal és a vaníliás cukorral.Hagyjuk megkelni egy órán át.
  3. Nyújtsuk téglalap alakúra, kenjük meg a szilvalekvárral. Szórjuk meg a dióval, és tekerjük fel. Tegyük a tésztát sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába, és kelesszük további 20 percig.
  4. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A morzsához dolgozzuk össze a lisztet, a cukrot, a vajat, a diót és a fahéjat. Kenjük meg a tésztát a tojássárgájával, és reszeljük rá a morzsát.
  5. Tegyük 200 fokos sütőbe 5 percre, majd süssük 160 fokon 40 percig.
  • sütési hőfok: 160°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 921
elküldve: 4
receptkönyvben: 83
elkészítve: 0/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Csutak Enikő

Mióta szakács: 2011.10.09.
81 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, vacsora
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

lekváros kalács, diós kalács, morzsás kalács

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2012-12-30 14:12

Finom kalácsod lehetett. Én is kipróbálom szívesen. Köszönöm az ötletet. Boldog újévet kívánok! Üdv: Évi néni

Pashmina
Csutak Enikő / Pashmina Fri, 2013-01-11 01:06

Igazán megéri kipróbálni. Megvan az igazi, karácsonykor elhagyhatatlan diós kalács íze, viszont a fahéjas morzsa és a szilvalekvár nagyon dob az ízvilágán.

1307
élesztő 2 dkg
cukor 7 dkg
finomliszt 50 dkg
tej 2.5 dl
1 csipet
tojás 1 db
vaj 8 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
narancshéj 1 narancsból nyert
vaníliás cukor 1 csomag
szilvalekvár 25 dkg
dió 15 dkg
finomliszt 7 dkg
porcukor 4 dkg
vaj 5 dkg
dió 0.5 marék
fahéj 1 kávéskanál
tojássárgája 1 db