r
Nosalty Logó

Diós-szilvalekváros kalács fahéjas morzsával

Csutak Enikő
Diós-szilvalekváros kalács fahéjas morzsával
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A morzsához

A kenéshez

1307
Kalória
25.9g
Fehérje
171.8g
Szénhidrát
58.2g
Zsír
41.5g
Víz
169.1g
Koleszterin
7.3g
Élelmi rost
34g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A morzsához

A kenéshez

Összesen 1307 kcal
  • 9% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A morzsához

A kenéshez

Összesen 5230 kcal
  • 9% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A morzsához

A kenéshez

Összesen 327 kcal
  • 9% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.9 g

Zsír

  • Összesen
    58.2 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    169 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    750.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    159 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    101 mg
  • Foszfor
    363 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    171.8 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    41.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    261 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    131 micro
  • Kolin:
    115 mg
  • Retinol - A vitamin:
    256 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    145 micro
Összesen 1307 kcal
  • 9% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    103.4 g

Zsír

  • Összesen
    232.6 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    85 g
  • Koleszterin
    677 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3003.4 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    231 mg
  • Kálcium
    637 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    403 mg
  • Foszfor
    1454 mg
  • Nátrium
    240 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    687 g
  • Cukor
    136 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

Víz

  • Összesen
    166 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1046 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    523 micro
  • Kolin:
    461 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1024 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    243 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    581 micro
Összesen 5230 kcal
  • 9% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    14.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    188.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.2 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    10.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    64 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 327 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Morzsoljuk az élesztőt kevés langyos tejbe. Keverjünk hozzá 1 tk cukrot és 1 ek lisztet, majd hagyjuk felfutni.
  2. Dolgozzuk össze a megmaradt lisztet és a cukrot a sóval, a tojással, a felfuttatott élesztővel, a vajjal, a megmaradt tejjel, a citrushéjakkal és a vaníliás cukorral.Hagyjuk megkelni egy órán át.
  3. Nyújtsuk téglalap alakúra, kenjük meg a szilvalekvárral. Szórjuk meg a dióval, és tekerjük fel. Tegyük a tésztát sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába, és kelesszük további 20 percig.
  4. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A morzsához dolgozzuk össze a lisztet, a cukrot, a vajat, a diót és a fahéjat. Kenjük meg a tésztát a tojássárgájával, és reszeljük rá a morzsát.
  5. Tegyük 200 fokos sütőbe 5 percre, majd süssük 160 fokon 40 percig.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 160 °C

Tudtad-e, hogy a gyorsan növő, hosszú életű diófa Perzsiából és Közép-Ázsiából származik? Azt is elárulom, hogy a recept a Blikk Nők Konyha magazin novemberi számából származik, és ami a  recept kivitelezését illeti, kissé otthagytam a monogramomat egy-két hozzávaló hozzáadásával illetve kiegészítésével.

Nosalty stories

További receptek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...