Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamellás-mandulás rózsakalács

Karamellás-mandulás rózsakalács
Karamellás-mandulás rózsakalács
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Húsvétkor szeretnék valami különleges kalácsot készíteni a gyerekeknek. Ez a recept eredetileg dióval készül, de nálunk a mandulának van nagyobb nimbusza, így én darált mandulával készítem, melyben nagyobb, ropogós darabok is vannak.

hozzávalók / 4 adag

A kalácstésztához

A töltelékhez

ajánlat

A töltelékbe tehetünk diót, pekándiót, törökmogyorót és pisztáciát is, mindenképpen nagyszerű lesz. Ha egészben, téglalap alapúra nyújtjuk ki a tésztát, és úgy kenjük, tekerjük, akkor több, kisebb kalácskát is készíthetünk ebből a mennyiségből.

Szólj hozzá!

elkészítés

A kalácstésztához

  1. Egy pohárban langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Nagy keverőtálba szitáljuk a lisztet, ráreszeljük a citrom héját, kürtőt készítünk a közepébe, ide ütjük a tojásokat és öntjük a felfuttatott élesztőt, majd enyhén sózzuk. Az alapanyagokat jól összegyúrjuk. A tálat újból lisztezzük, és a tésztát tiszta konyharuhával letakarva úgy fél óráig itt kelesztjük.

A töltelékhez

  1. Miközben kel a tészta, egy lábasban megpirítjuk a kissé összetört mandulapelyheket, majd egy külön tálba szórjuk őket.
  2. Ugyanebben az edényben a cukrot vajon karamellizáljuk, hozzáöntjük a pirított mandulát, és összekeverjük vele. Arra figyeljünk, hogy időben készítsük a karamellt, legyen pár perce hűlni a tésztába való töltésig.

A kalács összeállítása és sütése

  1. Négy közepes, 5-6 cm átmérőjű, sütésre alkalmas cserépedényt előkészítünk: kivajazunk és liszttel körbeszórunk.
  2. A megkelt tésztát még egyszer összegyúrjuk, négy részre vágjuk, és hengereket készítünk a darabokból. Ezeket ellapítjuk, megkenjük karamellizált mandulával, feltekerjük, és a formákba állítjuk.
  3. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 percig sütjük a kalácsot. Miután kivettük az elkészült kalácsrózsákat, várjunk pár percig, hogy kissé kihűljenek és könnyedén kivehessük őket a formából. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 496
elküldve: 5
receptkönyvben: 199
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
280 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mandulás-karamellás briósok, mandulás-karamellás csigák

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

902
finomliszt 40 dkg
élesztő 2.5 dkg
cukor 5 dkg
tojás 2 db
tej 1.5 dl
citromhéj 1 citromból nyert
rum 1 teáskanál
1 csipet
vaj 10 dkg
mandula 10 dkg
cukor 10 dkg