Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós-kakaós fonott kalács

Diós-kakaós fonott kalács
Diós-kakaós fonott kalács
80 perc / előkészület: 35 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon finom kelt tészta, amelyből nem csak kalácsot, hanem más péksüteményeket (kifli, csiga…) is süthetünk.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához:

A töltelékhez:

A kenéshez:

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet a dagasztótálba szitáljuk, közepébe egy mélyedést nyomunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 ek. cukrot és kb. 5 ek. langyos tejet. Kevés liszttel elkeverjük, letakarva meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük.
  2. Hozzáadjuk a maradék hozzávalókat, és dagasztógéppel kb. 8 percig dagasztjuk, míg a tészta puha, selymes, és elválik az edény aljától. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük, míg duplájára nő.
  3. A töltelékhez a diót elkeverjük a kakaóval, cukorral és a mazsolával. A tejet a vajjal felfőzzük, a dióra öntjük, hozzáadjuk a vanília kivonatot is, és jól elkeverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és a kakaós-dióhoz keverjük.
  4. A tésztát átdagasztjuk, és 3 egyenlő részre osszuk.
  5. A tésztadarabokat 40x25 cm négyszögekre nyújtjuk, mindegyiket megkenjük a töltelék 1/3-ával, és feltekerjük. A rudakat lazán összefonjuk. A kalácsot egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
  6. A kalácsot megkenjük a tejszínnel elkavart tojássárgájával. Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 45 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 1 845
elküldve: 0
receptkönyvben: 15
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Glaser

Mióta szakács: 2009.07.31.
1947 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

diótöltelékes kalács, húsvéti töltött kalács

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

630
kenyérliszt BL80 500 g
friss élesztő 30 g
tej 250 ml
cukor 75 g
tojássárgája 4 db
vaj 125 g
0.5 tk
dió 400 g
cukrozatlan kakaópor 3 ek
cukor 100 g
mazsola 50 g
tej 90 ml
vaj 90 g
vanília kivonat 1 ek
tojásfehérje 4 db
tojássárgája 1 db
habtejszín 30 ml