r
Nosalty Logó

Fahéjas tépkedős kalács

Muci
Fahéjas tépkedős kalács
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A tészta rétegezéséhez

A tepsi kivajazásához

530
Kalória
10.6g
Fehérje
69.7g
Szénhidrát
22.7g
Zsír
22g
Víz
83.8g
Koleszterin
2.4g
Élelmi rost
11.9g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A tészta rétegezéséhez

A tepsi kivajazásához

Összesen 530 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A tészta rétegezéséhez

A tepsi kivajazásához

Összesen 3182 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A tészta rétegezéséhez

A tepsi kivajazásához

Összesen 321 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.6 g

Zsír

  • Összesen
    22.7 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    276.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    117 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    69.7 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    22 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    184 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    181 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 530 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    63.4 g

Zsír

  • Összesen
    136.2 g
  • Telített zsírsav
    81 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    503 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1656.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    171 mg
  • Kálcium
    421 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    118 mg
  • Foszfor
    702 mg
  • Nátrium
    227 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    418.3 g
  • Cukor
    71 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    132 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1103 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    340 micro
  • Kolin:
    225 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1084 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    237 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    324 micro
Összesen 3182 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    167.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    13.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    111 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    109 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 321 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A liszthez keverjük a sót és a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. Hozzáadjuk a tejet, a tojást és az olvasztott vajat.
  3. Jól összegyúrjuk és bedagasztjuk. A dagasztást géppel vagy kézzel addig csináljuk, amíg a tészta könnyedén el nem válik az edény falától.
  4. 40 percig konyharuhával letakarva kelesztjük.

A tészta rétegezéséhez

  1. Amikor megkelt, vékonyra /3-4 mm/ kinyújtjuk.
  2. Olvasztott vajjal /amiből 2 teáskanálnyit meghagyunk a tetejére/ bekenjük, és fahéjjal elkevert cukorral egyenletesen beszórjuk.
  3. Éles késsel függőlegesen 6 lehetőleg egyenlő széles csíkra vágjuk. A csíkokat egymásra helyezzük. Az így kapott tésztát 6 szeletre vágjuk.

A tepsi kivajazásához

  1. A tepsit kivajazzuk. A szeleteket felállítva szorosan egymás mellé helyezzük a tepsibe, és ismét 40 percig kelesztjük.
  2. A tetejét a maradék olvasztott vajjal megkenjük.
  3. Előmelegített sütőben 180 C fokon 35 perc alatt pirosra sütjük. Ha a teteje idő előtt elkezd nagyon pirulni, sütőpapírral letakarjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 35 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x12x5

Unokatestvérem ajánlotta, hogy próbáljam ki ezt a receptet. Izgatta a fantáziám, első adandó alkalommal megsütöttem. Ezt a kalácsot nem kell felvágni, mindenki kézzel tép belőle, igénye szerint.

Nosalty stories

További receptek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...