Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós csokitorta birskrémmel

Diós csokitorta birskrémmel
Diós csokitorta birskrémmel
95 perc / előkészület: 40 perc főzés: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

20 cm-es tortaformát használtam.

hozzávalók / 8 adag

piskóta

birs

ganache

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A birseket kimagozzuk és felkockázzuk. Kisebb lábasba tesszük annyi vízzel, hogy elfedje. Édesítjük (semmi cukor, csak édesítő!), és hozzátesszük a négybe vágott citromot és a fűszereket (fahéj, szegfűszeg). Ha megpuhult, leöntjük a levét egy pohárba, és eltávolítjuk a héját. Ledaráljuk a birset a fűszerek és a citrom nélkül, majd visszatesszük a tűzre fél deci főzővízzel és a zselatinnal. Felforraljuk, átkeverjük, és félretesszük hűlni.
  2. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra. (Légkeverés plusz alul-felül sütés funkció. Ha van ilyen opció.;)) A piskótához felaprítjuk a 75%-os csokoládét kezdésképp. Félretesszük. Habosra keverjük a tojást az édesítővel, majd minden hozzávalót beleteszünk (dió, szódabikarbóna, kakaópor, vaníliakivonat, aprított étcsoki, kardamom, zabliszt), és jól összekeverjük. Az előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Kicsit ragacsos marad a közepe a dió miatt. Ettől lesz igazán jó! Félretesszük hűlni.
  3. Miközben pihen a piskóta, elkészítjük a ganache-t: a 200 ml tejszínt felforraljuk, és az összetört 200 g étcsokoládéhoz adjuk. Ne kezdjük el rögtön keverni, hagyjuk kb. 1 percet dolgozni a forró tejszínt. Majd simára keverjük, és félretesszük hűlni. Ha teljesen kihűlt a piskóta, kettévágjuk, és a két réteg közé kenjük a birskrémet. Elkenjük az oldalán, ami kinyomódik, mintha csak vajkrém lenne.
  4. Az egészre ráöntjük a csokikrémünket (ganache), és ha kimaradt étcsokoládé, akkor azzal díszítjük. Kész! :)
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20cm cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 214
elküldve: 2
receptkönyvben: 40
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: 1

szakács

SRka

Mióta szakács: 2017.06.30.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, tízórai, ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

reform, cukormentes, diabetikus

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

512
dió 25 dkg
szódabikarbóna 1 teáskanál
cukrozatlan kakaópor 5 dkg
tojás 3 db
édesítőszer 2 ek
vanília kivonat 1 csepp
étcsokoládé 75 g
kardamom 1 késhegynyi
zabpehelyliszt 3 evőkanál
birs 2 db
édesítőszer 2 ek
fahéjrúd 0 ízlés szerint
szegfűszeg 0 ízlés szerint
citrom 0.5 db
zselatin 1 teáskanál
diabetikus csokoládé 20 dkg
főzőtejszín 200 ml