Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rahátos kalács

Rahátos kalács
Rahátos kalács
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A rahát török édesség, más néven szultánkenyér. Romániában kapható. Nem tudom, Magyarországon miért nem terjedt el, pedig itt is időztek eleget a törökök. Mikor hazautazunk Erdélybe, mindig felpakolunk raháttal, mert szeretjük kifli vagy kalács töltelékének használni, vagy csak úgy nasizni.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Dióval vagy mákkal, mazsolával, csokidarabkával, cukros kakaóval is tölthető ez a kalács. Én egyszerre többféle töltelékkel szoktam készíteni, hogy mindenki elégedett legyen.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 3 dl tejet megmelegítünk, 1 evőkanál cukrot elkavarunk benne, s felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A kétféle lisztet és sót elvegyítjük, összemorzsoljuk a margarinnal.
  3. A liszhez adjuk a tojássárgákat, cukrot, citromhéjat, élesztős tejet, s összegyúrjuk még annyi meleg tejjel, hogy kemény tésztát kapjunk. Megdagasztjuk. Pici liszttel leszórjuk, letakarjuk.
  4. Kb. egy óra alatt meleg helyen megkelesztjük. 
  5. A rahátot kisebb, kb. ujjnyi vastag hasábokra vágjuk.
  6. Ha megkelt, 3 részre osztjuk. Kinyújtjuk, s elosztjuk rajtuk a rahátot, feltekerjük.
  7. Még fél órát kelesztjük.
  8. Lekenjük tojássárgával, előmelegített sütőben pirosra sütjük.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 19 865
elküldve: 0
receptkönyvben: 79
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Gerdi

Mióta szakács: 2010.09.22.
60 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

török cukorral töltött kalács, színes cukros kalácsszeletek

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Henza
Henza Thu, 2014-07-31 13:45

Köszönet a receptért. Én most hoztam Bulgáriából rahátot a családnak, szép díszcsomagolásban volt, szuvenírként vettem, aztán rájöttem, hogy valami nasit kellene belőle készíteni. Így rákerestem a neten, és legnagyobb örömömre megtaláltam ezt a receptet. Ma délután ki is próbálom.

nasa
nasa Mon, 2012-04-23 21:39

Sziasztok ! Aki rahátot akar venni az a Makói piacon megteheti ! Én vettem , és ebben a pillanatban eszek is belőle !

Csipszi
Csipszi Fri, 2011-12-30 21:28

Jó hírem van. Pécsen lehet rahátot kapni. A Jókai utcában van egy keleti füszereket és minden finomságot áruló kis üzlet, halva is van.

Gerdi
Gerdi / Gerdi Sat, 2011-12-31 16:37

Kedves Csipszi! Ez valóban jó hír, csak nem nekünk, ugyanis az ország másik felén lakunk:-) De azért köszi!
Boldog új évet! Meli

wadmacs
wadmacs / wadmacs Sat, 2011-12-31 08:44

Pécsen?) akkor nekem mindegy ha Nagyváradra megyek,vagy Székelyhídra),B.Ú.É.K.

wadmacs
wadmacs / wadmacs Fri, 2011-12-02 10:06

magyarországon még sehol nem találtam rahátot),de találtam egy receptet a szultán kenyér elkészitéséhez.mivel nagyváradon születtem én is mindég "otthonról" hozom haza a rahátot és a halvát(halvát lehet kapni a fóti cora orosz csemegés boltjában is). nos ha sikerrel járok mindenképp írok de addig is ha valaki szintén kipróbálná a http://www.edenkert.hu/elet-mod/megeheztel-/szultankenyer-elkeszitese-re... sok sikert mindanyiunknak ))

Gerdi
Gerdi / Gerdi Fri, 2011-12-02 10:21

Kedves Vadmacs! Nekem is van szultánkenyér receptem, ki is próbáltam, de nagy kudarc lett. De megnézem az általad ajánlottat, s talán újból nekiugrok. Én sem láttam még itt rahátot, pedig lenne kereslete. Mindig felpakolok otthonról belőle, még most is van:-) Otthonról haza..ez jó! Én is így vagyok vele:-) Üdv. Meli

wadmacs
wadmacs / wadmacs Wed, 2011-12-28 09:04

kedves Meli
bár megkésve de jelentkezem . pihenésképp ma hajnalba rahátot főztem , annak a receptnek az alapján amit belinkeltem . kakaósat és mandulásat . isteni lett. nem volt kudarc,sőt , mikor megízleltem egy pillanatra újra gyerek lettem. holnap feltöltöm a képet és a receptet is. üdv Tünde

Gerdi
Gerdi / Gerdi Wed, 2011-12-28 23:39

Kedves Tünde, kíváncsian várom! Az én házi rahátom azért nem ízlett, mert rendesen érzett rajta a keményítő íze. Lisztízű volt. De kapható vagyok egy újabb próbára:-) Üdv. Meli

wadmacs
wadmacs / wadmacs Fri, 2011-12-30 14:57

hát nincs fotó :( ,majd a legközelebbi akció után.vendégek jöttek és nem volt időm fotózni,rahát meg nem maradt :P ,de nem sajnálom.
én haas kukorica keményítőt használok,sajnos elég sokat vesződtem mire erre rátaláltam.előbb mindenfélét próbáltam de nekem sem ízlett. B.Ú.É.K.

Gerdi
Gerdi / Gerdi Sat, 2011-12-31 16:36

kedves Vadmacs, sebaj, majd legközelebb! a keményítős tippet köszi, enyém más volt.
Boldog új évet! Meli

Morrigan
Morrigan Thu, 2011-06-09 02:43

Kedves Gerdi!

Nagyon köszönöm a receptet, gyermekkoromat hoztad vissza vele. Párom kérdezte, mi az a rahát, de sajnos olyannak nehéz elmondani, aki még nem evett. Tervem volt hazavinni, hogy eredeti rahátos kalácsot egyen, de most már előkóstoltatom :). Persze nem csak azért vinném. Már csak a rahát hiányzik. Vajon itt Magyarországon lehet-e venni valahol... esetleg török csemegésnél.
Szóval nagyon köszönöm, és várom a többi hazai receptet. A blogod is nagyon tetszik, Jutkának pedig igaza van :D (Szabó Magda)

Üdvözlettel, Morrigan

Gerdi
Gerdi / Gerdi Thu, 2011-06-09 09:02

Kedves Morrigan!
Köszönöm neked is!(Mármint a végét:-)
Hogy lehet-e itt rahátot kapni, nem tudom. Mi vidéken lakunk, messze a "nagyvilágtól", így nem volt szerencsém találkozni vele. De lehet, Budapesten fellelhető. Anyukám egy régi könyvében találtam szultánkenyér néven receptet, tervezem, hogy kipróbálom. Az eredményt természetesen közzéteszem.
A hazamenést meg csak ajánlani tudom. Sajnos az a tapasztalatom, Erdély varázsa nem érint meg mindenkit (a két húgom párja magyarországi, ők nem szívesen mennek).
Üdvözlettel: Meli

cserti jutka
cserti jutka Wed, 2011-06-08 17:38

Kedves Meli

Koszonom szepen a receptet. Volna meg egy kerdesem: szirupozas nelkul milyen, nem tul szaraz a teszta? Nekem szirupozas nelkul szimpatikusabb lenne. Igazabol Varadon a kantinban csinaltak rahatos kiflit, az egy kottes teszta volt , de nem kalacs teszta. Pecsett a sogoromek hoztak a kajat az ovodabol es ott is csinaltak egy nagyon finom egyszeru lekvarral toltott masodikfogas kiflit. Egyszer mar raakadtam a receptre de elkallodott. Meg nem talalkoztam a szalalkale es eleszto kombinacioval de kiprobalom.
Itt azert van rahat mert rengeteg a bevandorlo, az az Kanada a bevandorlokbol all. Nyitjak az elelmiszeruzleteket ahol a sajat termekeiket aruljak. Aztan a Dej-re valo roman-magyar csemeges arul minden magyar termeket amit betud hozatni es minden roman termeket is. Rendkivul finom oltean kolbaszkakat lehet kapni a lengyel hentesnel. Szoval ez igy megy.
Megegyszer nagyon koszonom a receptet es a kedvessegedet. Maskulomben, olvasva a blogodat , olyan kellemes stilusod van, kar, hogy nem ulsz neki konyvet irni. Kicsit Szabo Magdas.
Udvozlettel
Jutka

Gerdi
Gerdi / Gerdi Wed, 2011-06-08 19:18

Kedves Jutka!
A végén elnevettem magam:-) Megfontolom... Meg a Kanadába való kivándorlást is:-)
Szirupozás nélkül is valószínűleg jó lenne, csak akkor a tésztába kell több cukrot tenni, mert nem lesz édes. A szalalkáli és élesztő nem vesznek össze, más sütiben is találkozik a kettő. Egyébként nagyon szívesen, ha találok olyan vagy hasonló receptet, amire gondolsz, a blogomon majd megtalálod!
Üdvözlettel: Meli

cserti jutka
cserti jutka Tue, 2011-06-07 23:33

Emlited, hogy kifli toltesehez is hasznaljatok. En mar regen keresek egy rahatos kifli receptet, otthon Nagyvaradon ettem rahatos kiflit. Itt Kanadaban is van rahat minden fajta: , szerb, torok, bulgar stb. de egyik sem olyan finom mint a roman.
Elore is koszonom a valaszodat
Jutka

Gerdi
Gerdi / Gerdi Wed, 2011-06-08 08:34

Kedves Jutka! Akár ez a kalácstészta is elkészíthető kiflinek, raháttal megtöltve, de van egy nagyon finom receptem, fel fogom tenni a blogomra, úgy hamarabb hozzájutsz (gerdisuti.blogspot.com). Talán még ma. Az meglepett, hogy Kanadában kapható ez az édesség, itt pedig nem:-(
Üdvözlettel:Meli

norci79
Norci79 / norci79 Thu, 2011-06-02 18:26

Amikor gyerek voltam, otthon, Borsodban a piacon árultak rahatot. Nagyon szerettük. Aztán 2007-ben Bulgáriában nyaraltunk és anyukám mutatta meg, hogy lépten-nyomon rahatot árulnak. Akkor már a rózsavizes jött be a legjobban. :-)

Gerdi
Gerdi / Gerdi Fri, 2011-06-03 08:38

Szia, Norci! Tényleg, rózsavizes is volt. Valamikor régen... Mi mindig Erdélyből hozzuk a rahátot, a nyáron is tervezzük, hogy megyünk, de nem csak azért:-) Üdv. Meli

1337
finomliszt 500 g
rétesliszt 500 g
1 kk
cukor 3 ek
élesztő 3 dkg
margarin 25 dkg
tojássárgája 3 db
tej 5 dl
citromhéj 0.5 citromból nyert
rahát 50 dkg
tojássárgája 1 db