r
Nosalty Logó

Rahátos kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerdi
Rahátos kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 7% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 1337 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 8024 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 335 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    22.3 g

Zsír

  • Összesen
    40.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    145 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    814.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    64 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    251 mg
  • Nátrium
    312 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    213.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    392 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    103 micro
  • Kolin:
    134 mg
  • Retinol - A vitamin:
    369 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    266 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    176 micro
Összesen 1337 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    134 g

Zsír

  • Összesen
    243.4 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    108 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    68 g
  • Koleszterin
    868 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4886.4 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    386 mg
  • Kálcium
    842 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    244 mg
  • Foszfor
    1506 mg
  • Nátrium
    1873 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1278.6 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    225.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2352 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    236 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    615 micro
  • Kolin:
    801 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2217 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    1596 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1056 micro
Összesen 8024 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    203.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    78 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    98 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    92 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    67 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 335 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 3 dl tejet megmelegítünk, 1 evőkanál cukrot elkavarunk benne, s felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A kétféle lisztet és sót elvegyítjük, összemorzsoljuk a margarinnal.
  3. A liszhez adjuk a tojássárgákat, cukrot, citromhéjat, élesztős tejet, s összegyúrjuk még annyi meleg tejjel, hogy kemény tésztát kapjunk. Megdagasztjuk. Pici liszttel leszórjuk, letakarjuk.
  4. Kb. egy óra alatt meleg helyen megkelesztjük.
  5. A rahátot kisebb, kb. ujjnyi vastag hasábokra vágjuk.
  6. Ha megkelt, 3 részre osztjuk. Kinyújtjuk, s elosztjuk rajtuk a rahátot, feltekerjük.
  7. Még fél órát kelesztjük.
  8. Lekenjük tojássárgával, előmelegített sütőben pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 39
  • Össznézettség: 26326
  • Feltöltés dátuma: 2011. június 02.

Ajánló

Dióval vagy mákkal, mazsolával, csokidarabkával, cukros kakaóval is tölthető ez a kalács. Én egyszerre többféle töltelékkel szoktam készíteni, hogy mindenki elégedett legyen.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A rahát török édesség, más néven szultánkenyér. Romániában kapható. Nem tudom, Magyarországon miért nem terjedt el, pedig itt is időztek eleget a törökök. Mikor hazautazunk Erdélybe, mindig felpakolunk raháttal, mert szeretjük kifli vagy kalács töltelékének használni, vagy csak úgy nasizni.

Hozzászólások

Norci79

Amikor gyerek voltam, otthon, Borsodban a piacon árultak rahatot. Nagyon szerettük. Aztán 2007-ben Bulgáriában nyaraltunk és anyukám mutatta meg, hogy lépten-nyomon rahatot árulnak. Akkor már a rózsavizes jött be a legjobban. :-)

Gerdi

Szia, Norci! Tényleg, rózsavizes is volt. Valamikor régen... Mi mindig Erdélyb?l hozzuk a rahátot, a nyáron is tervezzük, hogy megyünk, de nem csak azért:-) Üdv. Meli

Törölt felhasználó

Emlited, hogy kifli toltesehez is hasznaljatok. En mar regen keresek egy rahatos kifli receptet, otthon Nagyvaradon ettem rahatos kiflit. Itt Kanadaban is van rahat minden fajta: , szerb, torok, bulgar stb. de egyik sem olyan finom mint a roman. Elore is koszonom a valaszodat Jutka

Gerdi

Kedves Jutka! Akár ez a kalácstészta is elkészíthet? kiflinek, raháttal megtöltve, de van egy nagyon finom receptem, fel fogom tenni a blogomra, úgy hamarabb hozzájutsz (gerdisuti.blogspot.com). Talán még ma. Az meglepett, hogy Kanadában kapható ez az édesség, itt pedig nem:-( Üdvözlettel:Meli

Törölt felhasználó

Kedves Meli Koszonom szepen a receptet. Volna meg egy kerdesem: szirupozas nelkul milyen, nem tul szaraz a teszta? Nekem szirupozas nelkul szimpatikusabb lenne. Igazabol Varadon a kantinban csinaltak rahatos kiflit, az egy kottes teszta volt , de nem kalacs teszta. Pecsett a sogoromek hoztak a kajat az ovodabol es ott is csinaltak egy nagyon finom egyszeru lekvarral toltott masodikfogas kiflit. Egyszer mar raakadtam a receptre de elkallodott. Meg nem talalkoztam a szalalkale es eleszto kombinacioval de kiprobalom. Itt azert van rahat mert rengeteg a bevandorlo, az az Kanada a bevandorlokbol all. Nyitjak az elelmiszeruzleteket ahol a sajat termekeiket aruljak. Aztan a Dej-re valo roman-magyar csemeges arul minden magyar termeket amit betud hozatni es minden roman termeket is. Rendkivul finom oltean kolbaszkakat lehet kapni a lengyel hentesnel. Szoval ez igy megy. Megegyszer nagyon koszonom a receptet es a kedvessegedet. Maskulomben, olvasva a blogodat , olyan kellemes stilusod van, kar, hogy nem ulsz neki konyvet irni. Kicsit Szabo Magdas. Udvozlettel Jutka

Gerdi

Kedves Jutka! A végén elnevettem magam:-) Megfontolom... Meg a Kanadába való kivándorlást is:-) Szirupozás nélkül is valószín?leg jó lenne, csak akkor a tésztába kell több cukrot tenni, mert nem lesz édes. A szalalkáli és éleszt? nem vesznek össze, más sütiben is találkozik a kett?. Egyébként nagyon szívesen, ha találok olyan vagy hasonló receptet, amire gondolsz, a blogomon majd megtalálod! Üdvözlettel: Meli

Törölt felhasználó

Kedves Gerdi! Nagyon köszönöm a receptet, gyermekkoromat hoztad vissza vele. Párom kérdezte, mi az a rahát, de sajnos olyannak nehéz elmondani, aki még nem evett. Tervem volt hazavinni, hogy eredeti rahátos kalácsot egyen, de most már el?kóstoltatom :). Persze nem csak azért vinném. Már csak a rahát hiányzik. Vajon itt Magyarországon lehet-e venni valahol... esetleg török csemegésnél. Szóval nagyon köszönöm, és várom a többi hazai receptet. A blogod is nagyon tetszik, Jutkának pedig igaza van :D (Szabó Magda) Üdvözlettel, Morrigan

Gerdi

Kedves Morrigan! Köszönöm neked is!(Mármint a végét:-) Hogy lehet-e itt rahátot kapni, nem tudom. Mi vidéken lakunk, messze a "nagyvilágtól", így nem volt szerencsém találkozni vele. De lehet, Budapesten fellelhet?. Anyukám egy régi könyvében találtam szultánkenyér néven receptet, tervezem, hogy kipróbálom. Az eredményt természetesen közzéteszem. A hazamenést meg csak ajánlani tudom. Sajnos az a tapasztalatom, Erdély varázsa nem érint meg mindenkit (a két húgom párja magyarországi, ?k nem szívesen mennek). Üdvözlettel: Meli

Törölt felhasználó

magyarországon még sehol nem találtam rahátot),de találtam egy receptet a szultán kenyér elkészitéséhez.mivel nagyváradon születtem én is mindég "otthonról" hozom haza a rahátot és a halvát(halvát lehet kapni a fóti cora orosz csemegés boltjában is). nos ha sikerrel járok mindenképp írok de addig is ha valaki szintén kipróbálná a http://www.edenkert.hu/elet-mod/megeheztel-/szultankenyer-elkeszitese-recept/4248/ sok sikert mindanyiunknak ))

Gerdi

Kedves Vadmacs! Nekem is van szultánkenyér receptem, ki is próbáltam, de nagy kudarc lett. De megnézem az általad ajánlottat, s talán újból nekiugrok. Én sem láttam még itt rahátot, pedig lenne kereslete. Mindig felpakolok otthonról bel?le, még most is van:-) Otthonról haza..ez jó! Én is így vagyok vele:-) Üdv. Meli

Törölt felhasználó

kedves Meli bár megkésve de jelentkezem . pihenésképp ma hajnalba rahátot f?ztem , annak a receptnek az alapján amit belinkeltem . kakaósat és mandulásat . isteni lett. nem volt kudarc,s?t , mikor megízleltem egy pillanatra újra gyerek lettem. holnap feltöltöm a képet és a receptet is. üdv Tünde

Gerdi

Kedves Tünde, kíváncsian várom! Az én házi rahátom azért nem ízlett, mert rendesen érzett rajta a keményít? íze. Lisztíz? volt. De kapható vagyok egy újabb próbára:-) Üdv. Meli

Törölt felhasználó

hát nincs fotó :( ,majd a legközelebbi akció után.vendégek jöttek és nem volt id?m fotózni,rahát meg nem maradt :P ,de nem sajnálom. én haas kukorica keményít?t használok,sajnos elég sokat vesz?dtem mire erre rátaláltam.el?bb mindenfélét próbáltam de nekem sem ízlett. B.Ú.É.K.

Gerdi

kedves Vadmacs, sebaj, majd legközelebb! a keményít?s tippet köszi, enyém más volt. Boldog új évet! Meli

Csipszi

Jó hírem van. Pécsen lehet rahátot kapni. A Jókai utcában van egy keleti füszereket és minden finomságot áruló kis üzlet, halva is van.

Törölt felhasználó

Pécsen?) akkor nekem mindegy ha Nagyváradra megyek,vagy Székelyhídra),B.Ú.É.K.

Gerdi

Kedves Csipszi! Ez valóban jó hír, csak nem nekünk, ugyanis az ország másik felén lakunk:-) De azért köszi! Boldog új évet! Meli

Törölt felhasználó

Sziasztok ! Aki rahátot akar venni az a Makói piacon megteheti ! Én vettem , és ebben a pillanatban eszek is bel?le !

Henza

Köszönet a receptért. Én most hoztam Bulgáriából rahátot a családnak, szép díszcsomagolásban volt, szuvenírként vettem, aztán rájöttem, hogy valami nasit kellene bel?le készíteni. Így rákerestem a neten, és legnagyobb örömömre megtaláltam ezt a receptet. Ma délután ki is próbálom.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?