Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvéti nyuszi - foszlós kalácsból

Húsvéti nyuszi - foszlós kalácsból
Húsvéti nyuszi - foszlós kalácsból
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az formázás ötlete TücsökBogártól származik... És teljesen "odavagyok" érte!!! :))) A jól bevált foszlós kalács alapreceptemet használtam, amit a húsvéti madárkáknál is. Elkészíteni is öröm volt, az íze pedig nem okoz csalódás! :)

Áldott ünnepet kívánok Nektek!

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

A karakteres ízű főtt sonka kiváló kiegészítője...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, 1 dl-ben elkeverünk 1 kk cukrot és az elmorzsolt élesztőt, megvárjuk, amíg az élesztő felfut.
  2. A lisztet tálba szitáljuk. A maradék 1,5 dl tejben elkeverünk 1/2 kk sót, a cukrot, hozzáadjuk még a tojássárgákat, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat.
  3. Mindezt a liszthez keverjük, hozzáadjuk a felolvasztott vajat, majd a robotgép dagasztóspiráljával fényesre-hólyagosra kidolgozzuk (viszonylag kemény, rugalmas tésztát kapunk).
  4. A tetejét meghintjük liszttel, és konyharuhával letakarva langyos helyen kétszeresére kelesztjük (25-30 perc).
  5. Ha megkelt, a tésztát lisztezett munkalapon erőteljesen átgyúrjuk, és megmérjük. 16 egyforma darabra vágjuk. Mindegyik darabból lecsippentünk egy kicsit, és gombóccá gyúrjuk, ez lesz a nyuszi farka.
  6. Hengert formázunk a tésztadarabból (kb. 20 cm). Gondolatban három részre osztjuk, a két szélső rész tovább hengergetjük, elvékonyítva ezzel. Ügyeljünk, hogy a középső rész kerekded maradjon eközben. A két  "fület" megsodorjuk egymás körül. A kis gombócot, ami ehhez a tésztadarabhoz tartozik tojásfehérjével bekenjük, és a "helyére" ragasztjuk! :) Ha van otthon decorcukor, akkor azzal díszíthetjük a nyuszink farkát (az eredeti ötlet így nézett ki, sajnos nekem nem volt).
  7. A megformált kalácskákat egymástól tisztes távolságra sütőlapra rakjuk (sütés közben jócskán megnőnek:)), és konyharuhával letakarva 15-20 percig ismét kelni hagyjuk. Megkenjük tojássárgával.
  8. 200°C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 763
elküldve: 4
receptkönyvben: 44
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Margó

Mióta szakács: 2010.10.24.
28 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, Anyák napja
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kelt tésztás nyuszik, húsvéti kalács nyuszik, kelttésztás nyuszik húsvétra

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Morgan
Margó / Morgan Thu, 2013-03-21 20:35

Szia Ági!
Nagyon köszönöm, csak egy picivel több tenni való, mintha fonott kalácsot készítenék a tésztából, de a húsvét reggel sokkal vidámabb ezekkel a nyuszikkal!!! :))))
Áldott ünnepet kívánok!
Üdv.: Margó

385
finomliszt 50 dkg
tej 2.5 dl
cukor 7 dkg
élesztő 3 dkg
vaj 6 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tojássárgája 3 db
citromhéj 0.5 citromból nyert
tojás 1 db
színes cukorka 1 ek