r
Nosalty Logó

Diós-almás és mákos-meggyes kalács

Marcsisef
Diós-almás és mákos-meggyes kalács
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

1106
Kalória
20.2g
Fehérje
125.6g
Szénhidrát
61.3g
Zsír
56.1g
Víz
99.8g
Koleszterin
11.4g
Élelmi rost
56.9g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

Összesen 1106 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

Összesen 6628 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

Összesen 345 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.2 g

Zsír

  • Összesen
    61.3 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    100 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1374.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    586 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    188 mg
  • Foszfor
    518 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    125.6 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    56.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    206 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    200 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    59 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 1106 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    121.4 g

Zsír

  • Összesen
    367.9 g
  • Telített zsírsav
    112 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    72 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    159 g
  • Koleszterin
    599 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8246.8 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    191 mg
  • Kálcium
    3516 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    1125 mg
  • Foszfor
    3107 mg
  • Nátrium
    219 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    753.7 g
  • Cukor
    341 mg
  • Élelmi rost
    68 mg

Víz

  • Összesen
    336.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1234 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    588 micro
  • Kolin:
    358 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1202 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    352 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    365 micro
Összesen 6628 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    19.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    431.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    184 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    163 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    39.5 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    17.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 345 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Diótöltelék: 2-3 ek tejbe belekeverünk 15 dkg cukrot, 20 dkg darált diót, kevés reszelt citromhéjat, a hámozott, reszelt almát, és összerottyantjuk.
  2. Máktöltelék: 1-2 dl tejbe kerül 15 dkg cukor, a darált mák, és megfőzzük. Levesszük a tűzről, elkeverjük a citrom reszelt héjával és a meggyel.
  3. Tészta: 40 dkg lisztből, 15 dkg vajjal vagy 13 dkg zsírral, 1 dkg kevés tejben feloldott élesztővel, 1 csipet sóval és 1 dl tejföllel tésztát gyúrunk. Két egyforma cipóra osztjuk, és 15 percig pihentetjük. Megfelelő vékonyra kinyújtjuk, megtöltjük őket a töltelékekkel: az egyiket dióval, a másikat mákkal.
  4. A megtöltött, felcsavart tésztákat 10 percig pihentetjük, azután megkenjük tojássárgájával, tűzdelő tűvel pár helyen megszurkáljuk, majd a tepsiben még 10 percig állni hagyjuk. Előmelegített sütőben, nem nagyon erős tűznél (kb.170C fokon) készre sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40X32X6

A Karácsony elmaradhatatlan nassolni valója az ünnepi bejgli. Nálunk ilyen kalács kerül hagyományosan az asztalra évek óta.

Nosalty stories

További receptek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...