Foszlós kalács Fruzsina konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
130 °C
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
50g tej28 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
0g só0 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
4g tojássárgája13 kcal
-
3g cukor12 kcal
-
10g vaj72 kcal
Összesen
507
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
250g tej140 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
1g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
16g cukor62 kcal
-
50g vaj359 kcal
Összesen
2535
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
27.4g tej15 kcal
-
2.2g élesztő2 kcal
-
54.8g finomliszt200 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
6g tojás8 kcal
-
2.2g tojássárgája7 kcal
-
1.8g cukor7 kcal
-
5.5g vaj39 kcal
Összesen
278
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.1 g
Zsír
-
Összesen 12.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 101 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 435.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 159 mg
-
Nátrium 123 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 82.5 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 25.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 99 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 68 micro
-
Kolin: 75 mg
-
Retinol - A vitamin: 97 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 110 micro
Összesen
507
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 70.5 g
Zsír
-
Összesen 60.7 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 505 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2177.1 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 198 mg
-
Kálcium 429 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 126 mg
-
Foszfor 793 mg
-
Nátrium 613 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 412.3 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 128.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 496 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 340 micro
-
Kolin: 374 mg
-
Retinol - A vitamin: 487 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 97 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 552 micro
Összesen
2535
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 6.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 238.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 87 mg
-
Nátrium 67 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 14.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 53 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
Összesen
278
kcal
Hozzávalók
-
2.5 dl tej
-
2 dkg élesztő
-
50 dkg finomliszt
-
1 késhegynyi só
-
1 db tojássárgája
-
5 dkg vaj
Elkészítés
- Langyos tejjel megkelesztünk 2 dkg élesztőt.
- 50 dkg lisztbe belekeverjük a tejben megkelesztett élesztőt, késhegynyi sót, 1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint 4-5 kávéskanál cukorral elkevert langyos tejet (2,5-3 dl), hogy jó gyenge tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, míg szép sima lesz, és hólyagokat vet.
- Ekkor részletekben lassanként beleöntünk 5 dkg olvasztott langyos vajat (ettől lesz foszlós a kalács), és újból simára dolgozzuk.
- Tetejét kissé meglisztezzük, és meleg helyen lassan megkelesztjük. (Jól meg kell keleszteni, mert különben megreped.)
- Belisztezett deszkán annyi részre osztjuk, ahány ágból fonni akarjuk (a képen 4 részre lett osztva). Fonás közben az ágakat megcsavarjuk, majd zsírral kikent tepsiben újra megkelesztjük.
- Felvert tojással megkenve, lassú tűzön pirosra sütjük.
- Sütés hőfoka: 130 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 88
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 6710
- Feltöltés dátuma: 2014. december 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Ezt a kalácsot Apukám készítette, szerintem gyönyörű, és nagyon finom! Nekünk 80 dkg-os lett az elkészült kalács.