Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diabetikus csokimousse torta

Diabetikus csokimousse torta
Diabetikus csokimousse torta
55 perc / előkészület: 25 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A testvérem hosszabb időre elutazott, és neki szerettem volna ezzel a tortával kedveskedni. Mivel a családunkban sokan figyelünk arra, mit eszünk, ezért a torta is diabetikus alapanyagokból készült. Bevált piskótareceptem már régóta van, de olyan csokitortát szerettem volna, ami nem túl édes, könnyű, lágy krémje van, tehát mindenképp tartózkodni akartam a megszokott, cukrászdai vajas krémtől. Végül hosszas keresés után találtam rá erre a főzött tejszínes csokikrémre (eredetileg 8 dl tejszínhez írt 25 dkg csokit, de nekem csak 7 dl tejszínem volt itthon, így lett ez az arány). Mikor kész lett a krém - biztos a diabetikus csoki miatt - én még kívántam, hogy édesebb legyen, ezért ment bele az eritrit. Nagyon-nagyon finom lett, biztos hogy mostantól így fogom elkészíteni!!!

hozzávalók / 12 adag

Piskóta

Krém

Összeállítás

Szólj hozzá!

elkészítés

Krém

  1. A tejszínt az étcsokival folyamatosan kevergetve felforraljuk.
  2. Hozzákeverjük az eritritet (nekem 80 g-mal lett nem túl édes, ízlés szerint lehet hozzá adni többet, kevesebbet is).
  3. A krémet min. 3-4 órára, de ha lehet, egy egész éjszakára hűtőbe tesszük, jól le kell hűlnie.
  4. A lehűlt krémet elővesszük, kézi robotgéppel kissé felverjük, majd egyenként hozzáadagoljuk a habfixálókat, és addig keverjük, amíg sűrű krém nem lesz.

Piskóta

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. Kimérjük a 6 ek. xilitet (nekem ez 10 dkg lett), ill. ehhez igazítva a lisztkeveréket (liszt, szódabikarbóna, keményítő, kakaópor), melynek ugyanakkora súlyúnak kell lennie, mint a xilitnek (az eritrit tapasztalataim szerint nem jó piskótába, mert száraz lesz tőle a piskóta, ezért én piskótába mindig xilitet használok).
  3. A fehérjét kevés sóval kemény habbá verjük, majd kanalanként hozzáadjuk a xilitet, majd a tojássárgáját.
  4. Végül óvatosan, hogy ne törjön össze a tojáshabunk, belekeverjük a lisztkeveréket.
  5. Sütőpapírt terítünk egy közepes tepsibe, majd 180 fokos előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt légkeverésen készre sütjük (tűpróba!).

Összeállítás

  1. A mandulapelyhet száraz serpenyőben megpirítjuk, kihűtjük.
  2. A kihűlt piskótáról a sütőpapírt lehúzzuk, háromfelé vágjuk.
  3. A krémet 3 felé vesszük, betöltjük a tortát, majd a tetejét és az oldalát is bekenjük.
  4. A pirított mandulával, ill. ha van, trüffel bonbonokkal díszítjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 297
elküldve: 0
receptkönyvben: 38
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

NovakAndi

Mióta szakács: 2011.07.12.
45 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Somat GOLD torta receptverseny
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csokitorta tejszínes krémmel, diabetikus csokitorta, csokimousse torta

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Thu, 2014-09-25 18:37

Kedves Andi! Nagyon tetszik a recepted, különösen,hogy diabetikus, szavaztam is rá, elmentettem, meg fogom csinálni. Gondolom a liszt mennyiségénél valami elírás történt, hiszen a xilit 10 dkg, a liszt magában 38 dkg. Ebből így nem lesz piskóta, Javítani kellene. Zsuzsa

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Thu, 2014-09-25 20:10

Kedves Zsuzsa,
igen, valóban, köszönöm. Ahogy azt a leírásban is írom a piskótánál, a lisztek+ kakaó+szódabikarbóna+keményítő mennyiségének összességében meg kell egyeznie a 6 ek cukor (xilit) mennyiségével, azaz 100 grammal, így 38 g-ra javítottam a sima liszt mennyiséget. Köszi, hogy szóltál és persze a szavazatod is! Andi

vmzsuzsa
vmzsuzsa Thu, 2014-09-25 20:40

Kedves Andi! Köszi a gyors választ, én is így gondoltam, de nem tudom kinek a feladata a javítás, mert a receptben még nincs javítva, nálam legalábbis.Hidd el, nem kekeckedek, nekem van gyakorlatom, azért vettem észre, de ha valaki nekilát ennyi liszttel, bajba kerül.

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Fri, 2014-09-26 08:07

Szia Zsuzsa,
nekem most már rendben van, remélem, nálad is a jó mennyiségek vannak. Köszi és szép napot! Andi

407
tojás 6 db
xilit 100 g
cukrozatlan kakaópor 20 g
szódabikarbóna 1 csipet
étkezési keményítő 1 csapott ek
diabetikus liszt 38 g
finomliszt 38 g
habtejszín 7 dl
cukormentes csokoládé 25 dkg
erythritol 80 g
habfixáló 3 csomag
mandulapehely 50 g