r
Nosalty Logó

Deluxe túrós zsömle

Lakos Benedek
Deluxe túrós zsömle
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A zsömlékhez

571
Kalória
14.6g
Fehérje
61.3g
Szénhidrát
30.5g
Zsír
118.1g
Víz
141g
Koleszterin
2.1g
Élelmi rost
36.7g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A zsömlékhez

Összesen 571 kcal
  • 7% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A zsömlékhez

Összesen 4568 kcal
  • 7% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A zsömlékhez

Összesen 249 kcal
  • 7% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.6 g

Zsír

  • Összesen
    30.5 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    141 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    985.5 g
  • Cink
    98 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    196 mg
  • Vas
    77 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    212 mg
  • Nátrium
    339 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    61.3 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    118.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    215 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    10 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    45 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    212 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    128 micro
Összesen 571 kcal
  • 7% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    116.5 g

Zsír

  • Összesen
    243.7 g
  • Telített zsírsav
    132 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    69 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    1128 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7884.1 g
  • Cink
    787 mg
  • Szelén
    200 mg
  • Kálcium
    1566 mg
  • Vas
    618 mg
  • Magnézium
    240 mg
  • Foszfor
    1698 mg
  • Nátrium
    2715 mg
  • Réz
    31 mg
  • Mangán
    29 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    490.2 g
  • Cukor
    294 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    944.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1722 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    188 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    77 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    363 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    357 micro
  • Kolin:
    616 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1692 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    322 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1022 micro
Összesen 4568 kcal
  • 7% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    428.9 g
  • Cink
    43 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    85 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    148 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26.7 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    51.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    94 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    20 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    92 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 249 kcal

Elkészítés

A zsömlékhez

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréssel). A zsemlék kalapját levágjuk, a belsejüket kivájjuk úgy, hogy csak egy vékony faluk maradjon, persze ügyeljünk rá, nehogy átszakítsuk őket. A belsőre nem lesz szükség, a kalapokat azonban tegyük félre.
  2. Egy turmixgépben dolgozzuk teljesen simára a túrót, tejfölt, tejszínt, porcukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat és a tojások sárgáját. Öntsük a keveréket a zsömlék kivájt belsejébe egészen a peremig (de ne csorduljon túl).
  3. Helyezzük a zsömléket tepsire, majd toljuk a sütőbe és tegyünk alájuk egy forró vízzel megtöltött edényt. Süssük 25 percig, amíg a töltelék foltokban barnás és szilárd, a zsemle pedig kellemesen pirult nem lesz.
  4. Közben fogjuk a levágott zsömlekalapokat, vajazzuk meg mindkét felüket és szórjuk meg fahéjas cukorral. Forró serpenyőben süssük őket aranybarnára, közben nyomjuk őket laposra. Akkor készültek el, ha a cukor teljesen rájuk karamellizálódott. Hagyjuk őket egy tányéron kihűlni, hogy megkeményedjenek.
  5. A tojások fehérjét tegyük egy tálba. A kristálycukrot és vizet forraljuk sziruppá egy lábasban, forrástól kezdve hagyjuk 1 percig a tűzön, majd zárjuk el alatta a lángot. Kezdjük el közepes fokozaton verni a fehérjéket, és ha már elérték a félig kemény állagot, kezdjük el lassan, fokozatosan hozzácsorgatni a cukorszirupot. Verjük teljesen keményre, csúcsosra és fényesre a habot.
  6. Tegyünk a megsült zsemlék tetejére egy-egy kanál tojáshabot, majd karamellizáljuk enyhén cukrászpisztollyal vagy a sütő grillfokozatán (ezzel legyünk óvatosak, nehogy megkapjon a hab). Tálaljuk a desszertet a karamellizált kalapokkal. Másnap, hidegen is ugyanolyan finom, de frissen a legjobb.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A nagyi talán nem így készítette, de azzal biztos ő is egyetértene, hogy a túrós zsömle elég jól mutat ebben az elegáns köntösben. Abszolút nem több munka, a pár hozzáadott minőségi fejlesztés azonban sokkal, de sokkal különlegesebbé teszi gyermekkorunk klasszikus desszertjét. Jöhet?

Nosalty stories

További receptek

Svéd mézeskalács

Ha a ropogós mézeskalácsok rabjai vagytok, akkor mindenképpen készítsétek el ezt a sötétbarna svéd csodakekszet, mert mennyeien fűszeres és csodásan ropog! Falatozhatjuk magában az ...

Rosanics Petra

Ünnepi mézeskalács

Mézeskalács nélkül az ünnepek sem igazán édesek, a megfelelő recept megtalálása azonban nem könnyű feladat. Hogy ráleljünk az igazira, érdemes kísérletezni - ez a recept is így ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...