Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós-kakaós kocka

Túrós-kakaós kocka
Túrós-kakaós kocka
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (38)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy helyi újság receptkönyvében találtam egy nagyon hasonló receptre, amit ígéretesnek éreztem. Először a névnapomra sütöttem meg, és vittem a munkahelyemre a kollégáimnak. Nálunk ugyanis az a szokás, hogy névnapján megköszöntik az embert, és az ünnepelt meg sütikkel kedveskedik a többieknek. Tudtam én a szent szabályt, hogy "kipróbálatlan ételt vendégeknek sose készíts", de gondoltam, ez nem olyan bonyolult, baj nem lehet. Pedig lett! :) Egy az, hogy betegen sütöttem, és nem igazán tudtam beleélni magam a helyzet komolyságába. Kettő meg, hogy késő este sütöttem, így még fáradt is voltam. Három meg, hogy nem volt pontosan leírva a recept, vagy nem is tudom, de olyan sűrű, száraz és lapos lett a süti, töltelék benne alig, hogy erősen gondolkoztam, be merjem-e vinni a munkatársaknak. Ízre jó volt azért, s mivel újat sütni nem volt időm és energiám, így aztán bevittem, és felszeleteltem, feltálaltam és szabadkoztam, mert már nem volt mit tenni. A süti azért elfogyott, sőt, még a receptjét is kérték páran, de én rettentő elégedetlen voltam. Az vígasztalt csak, hogy emellett azért rendesen sikerült süteményeim is voltak, tehát senki sem volt kényszerítve, hogy ezt egye.

Eltelt egy hét, és alig vártam, hogy nekiállhassak mégegyszer. Tapasztalataim szerint változtatva  a recepten, megszületett második nekiveselkedésem eredménye, éspedig tökéletesre. Puha, könnyű, magas.

Ezt az egészet két dolog miatt írtam le:

1. Ne adjuk fel, ha elsőre nem megy!

2. Kipróbálatlan ételt vendégeknek sose készítsünk! :)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Ha a tészta tejföl nélkül is összeáll, akkor ne tegyünk bele. Ne legyen túl lágy, mert nehéz lesz reszelni. Ha ez mégis bekövetkezik, hagyjuk még a mélyhűtőben kicsit, vagy legyünk türelmesek, nem lehetetlen feladat.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a száraz anyagokat összekeverjük, majd mindezt elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a tojást meg a tejfölt, és gyorsan tésztát gyúrunk. Ha sokat vesződünk vele, elolvad a margarin, és lágy lesz a tészta.
  2. A tésztát két egyenlő részre osztjuk. Egyik darabot mélyhűtőbe rakjuk, a másikat kinyújtjuk, és egy kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük.
  3. A töltelékhez a túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a többi hozzávalót a tojásfehérjéken kívül. A tojásfehérjéket habbá verjük, és lazán a túróhoz forgatjuk.
  4. Ezt a tölteléket a tészta tetejére kenjük.
  5. A másik tésztát egyenletesen, hogy mindenhova jusson, nagylyukú reszelővel a túrós töltelékre reszeljük.
  6. Előmelegített sütőben megsütjük.
  7. Langyosan már szeletelhetjük is. Tetejét porcukorral megszórjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 24x24x6 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 94 990
elküldve: 51
receptkönyvben: 1 248
elkészítve: 47/84
Facebookon megjelent: 1

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, születésnap, szüret, buli receptek, szilveszter
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

reszelt túrós, túróval töltött kakaós linzer, reszelt kakaós süti

Hozzászólások (38)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rozsane marika
rozsane marika Tue, 2017-04-11 10:48

Reggel összeállítottam a tésztáját, a felét a hűtőbe a másik részét a fagyóba tettem. Kb 2 óra múlva elkészítettem a túrótölteléket, kinyújtottam az alsó lapot ráraktam a túrót, aztán 2 részletben reszeltem rá a fagyott tésztát, így nem melegedett meg a kezemtől. Szuper jó lett, köszönöm a receptet!

villers
villers Mon, 2014-09-08 08:26

Nekem kicsit száraz volt, legközelebb teszek bele valamilyen gyümölcsöt, szerintem egy kis sárgabarack vagy meggy jót tenne neki.
Lehet, hogy azért, mert a tésztába tettem még egy kis lisztet, lévén a tészta anélkül inkább csokikrém volt :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2014-09-08 18:55

A tészta keménysége egyrészt lisztfüggő, de ennél az is számít, mekkora tojást teszünk bele, és hogy mekkora a kanalunk, amivel a tejfölt mérjük. Ha a zsiradék hűtőhideg és jó gyorsan dolgozunk vele, akkor is kevésbé lesz lágy a tésztánk. Sajnálom, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. :(
Üdv: Fahéj

villers
villers Mon, 2014-09-08 21:14

Persze, tudom, hogy sok mindentől függ, és azért elfogyott :) Amúgy az is lehet, hogy kicsit túlsütöttem, vagy talán kicsit állni kellett volna hagyni, hogy megpuhuljon... Rossznak közel sem nevezném, és még adok neki egy esélyt, hogy tökéletes legyen :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2014-09-09 18:06

Szerintem is megérdemel még egy esélyt. Ha nem is a jövő héten, de majd valamikor.
Üdvözlettel: Fahéj

Konyha Tündi
Konyha Tündi / Konyha Tündi Fri, 2014-06-13 18:46

Mamám egyik specialitása! Mi az alsó réteget is reszelni szoktuk illetve a túrós töltelékbe rakunk mazsolát, úgy is nagyon finom! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2014-06-14 21:21

Ó, azt én is nagyon szeretném. De sajna, a családból csak én szeretem a mazsolát, így rendszerint nem kerül a sütikbe. :(

macska rozi
macska rozi Thu, 2013-10-17 22:48

Nagyon jol sikerult a sutemeny!bar en a turot keveslem belole,pedig hasonlo meretu tepsibe tettem.De ez mar izlesek kerdese.:)Megint nem csalodtam a receptedben!Koszonom:D

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-10-17 23:22

Nagyon szívesen! :) És természetes, hogy minél több a túró, annál finomabb. Amit én írtam, az a minimum, amit bele kell tenni. :)

villers
villers Fri, 2013-05-31 23:08

Szia!
Olyan túrós sütit keresek, ami másnap is tökéletes, nem szárad ki. Ez olyan?
Köszi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-06-01 07:29

Szerintem olyan. Én azt szoktam másnapra eltenni, hogy letakarom folpackkal vagy alumíniumfóliával. De az is segít, ha a kihűlt sütőben tároljuk. Akkor nem szoktam lefedni, csak rácsukom az ajtót.

juhjud
juhjud Sun, 2013-03-31 10:44

Remekül sikerült, szép és ízletes is lett ez a sütemény. A húsvéti ünnepi asztal disze lesz, ez tuti!

A tészta reszelésével meggyűlt a bajom, az a rövid idő a mélyhűtőben meg sem kottyant neki. Puha maradt, és ragacsos. Nem jöttem zavarba, csipetkeszerűen kézzel szaggattam a tésztát, így is tökletes lett, mert a tészta sütés közben szétterült a süti tetjén. Legközelebb talán előző nap elkészítem az alapot, s legalább egy éjszakán át érlelelem a mélyhűtőben. Ha már túrós, legközelebb mazsolát is teszek bele, mert imádom.

Köszönöm a receptet és kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2013-03-31 20:16

Kedves Juhjud!
Ez tényleg finom süti, és szép is. Ha megnézed a képen, az enyémnek is összenőtt a teteje sülés közben. Valóban nem egyszerű a tészta reszelése, de a nagylyukú reszelőn mindig átnyomorgatom valahogy. :)) Tényleg nem ártana több hűtés neki, de akkor előre kell gondolkodni, ami nálam sütikkel kapcsolatban nehezen megy. Mert én olyan "sütit, de azonnal" típus vagyok. :)))
Én is kellemes ünnepet kívánok neked: Fahéj

Lina0226
Lina0226 Sun, 2013-01-13 16:28

Szia Fahéj!
Én régóta keresek a "Borzaska" receptjét és ez a süti nagyon hasonlít rá, nem tudod véletlenül, hogy ezt hívják e más helyeken így? (Pl. Tesco-k mellett lévő kis fa sütis bódékban lehet kapni.)
Köszi előre is!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2013-01-13 17:54

Szia!
Nálunk nem hívják borzaskának. Inkább reszelt túrós a másik neve. Borzaska az egyfajta bundás hús, aminek a bundája nem hagyományos, hanem rusztikusabb az átlagnál, ha jól tudom, a bele durvára reszelt krumpli miatt.
Üdv: fahéj

mariann33
mariann33 Mon, 2012-08-20 12:00

Köszi a receptet!Nagyon-Nagyon finom harmadszorra gyártom!!! :-)

Mesterné Halász Andrea
Mesterné Halász Andrea Sun, 2012-04-15 16:22

Így is nagyon finom, de én az alsó felét is belereszelem a tepsibe, egyszerűbb és gyorsabb is így elkészíteni. A végeredmény, pedig ugyanolyan finom.

eve975
eve975 Fri, 2012-01-27 02:14

nagyon finom lett!!! koszonom a receptet. sajnos nem olvastam vegig a receptet figyelmesen es a tetejere is egy retegben raktam fel a tesztat,ettol kicsit sok lett a teszta. legkozelebb szaggatom ahogy a receptben van. 6 honapos terhesen az embernek nincs mindig turelme vegig varni ill.olvasni a dolgokat:)))

eve975
eve975 Wed, 2012-01-25 22:13

fhuuuu most csucsul a sutoben...nagyon nagy az izgalom!!!!

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Mon, 2012-01-23 20:29

Drága Éva! Ez felháborító, már megint izgatod az ízlelőbimbóimat, pedig csak a képet látom!!! Hogy folytassam így a fogyókúrát? :-DDD Viccet félretéve, megint szépet alkottál, ráadásul az imádott túró felhasználásával. A piros-kék-fehér háttér miatt kicsit olyan, mintha elnökválasztásra készítetted volna a sütiket. :-DDD Elmentettem ezt is! Puszi: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-01-24 00:01

:DDD Jaj, drága Gabi, ezen most olyan jót nevettem! :DDD Elnökválasztásra... Isten óvja Amerikát (meg a túrós kockát)! :DDD
Azt hiszem, felül kell vizsgálnom a stílusomat... :))) Ez most tényleg tiszta retro lett. :)) Nem fogod elhinni, de annyit vesződöm még a fotógépemmel, valahogy nehezebben készülnek a képek, mint a jól megszokott telefonommal. Érzem én is, hogy valahogy nem olyanok még, mint kéne. Viszont az vigasztal, hogy a sütik attól még finomak, és ez különösen. Nem hiszem, hogy annyira fogyókúrára lenne szükséged. (Most pillantott ide a lányom, és azt kérdezte, hogy modell vagy?) Szóval csak süsd meg bátran, főleg, ha szereted a túrós sütiket.
Puszillak: Éva

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Tue, 2012-01-24 11:04

Kedves Éva! Azt hiszem, félreértettél kissé, eszem ágában sem volt a fotót degradálni!!! Éppen, hogy nagyon tetszik ez a dizájn, és egyáltalán nem érződik rajta, h. az új fotóapparát még nem áll a kezedre. Hidd el, a stílusod nagyon is ugyanaz, különben nem ismertelek volna meg már a pici képről is! Modell??? :-DDD Na, attól aztán igen távol állok. Ez a kép még tavaly nyáron készült, de már akkor is hízókúrán voltam. Az utóbbi években (ha a versenysúlyomat veszem alapul) 10 kg-ot híztam, ami elkeserítő, mert korábban sosem hagytam magam eltunyulni. Amióta nem énekelek, nem is mozgok, és ez meglátszik. Nem tudom, mi lenne, ha igazán hajlamos lennék a hízásra, mert ez a sok kelt tészta azért így is megteszi a hatását. Még jó, h. sütit csak vasárnap sütök, és az rendszerint elfogy hétfőre, szóval nem marad nassolni való hétköznapra. Most viszont keményen elhatároztam, h. lefogyok, annál is inkább, mert jövő hónapban színpadra kell állnom 2 dal erejéig. Aki nem ismer, az még így is normál súlyúnak lát, mert arányosan hízok, de az ismerősök azért tudják, h. Gabika most elhagyta magát. :-))) No de, ezt a sütit meg fogom sütni valamikor, az biztos (legfeljebb nem eszem belőle sokat), és beszámolok az eredményről. Puszi: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-01-24 11:22

Aranyos Gabikám! Dehogyis értettelek félre, egyáltalán nem vettem a dolgot negatív kritikának! De ami pirosfehérkék, az pirosfehérkék, nincs mese.:DDD
Különben a kritika sem zavarna, főleg Tőled nem.
És hogy Te énekelsz is? Ez meg fantasztikus!
Legyen szép napod! Puszi: Éva

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Tue, 2012-01-24 14:03

Kedves Éva, most megnyugodtam, örülök, h. nem értettél félre! :-) A trikolor nálam nagyon bejön! A kritikával kapcsolatban egyébként egyetértek veled, én sem veszem rossz néven, ha valaki normális hangnemben megjegyzi, h. valamit nem jól csináltam. Azt viszont kifejezetten utálom, ha egyből támadólag lép fel valaki. Sajnos ilyet is látni itt a NoSaltyn, de az ilyen hsz-ekhez nem szívesen szólok hozzá, mert parttalan vita kerekedik ki belőle, amiből nekem nagyon elegem lett az évek alatt. Hülyékkel meg butaság vitába szállni. Egyébként nincs bajom a nem csak dícsérő jellegű hosszászólásokkal, mert néha tanulni is lehet belőle.
Igen, énekes-színésznőként dolgoztam, 11 éven át zenés meséket adtunk elő gyerekeknek egy zenész kollégámmal. 2008-ban kiszálltam, és szinte azóta elkerülöm a színpadot....egyelőre. Most egy zenekar megkért, h. énekeljek el velük 2 dalt, csakis ezért veszem kezembe megint a mikrofont. Egyelőre a konyha marad az én "játszóterem". :-))) Szép napot, puszillak: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-01-24 14:17

A rosszindulatúak engem is nagyon bosszantanak. Írják, hogy ez egy közösségi oldal, hadd osszák már meg akkor a véleményüket. Ez eddig rendben is lenne, de egyáltalán nem mindegy, hogyan mondják el a nemtetszésüket. De ezt általában ők nem értik meg, hogy a negatív vélemény és a leszólás közt hatalmas a különbség. Mondjuk a kultúra megléte vagy nem léte...
S hogy Te énekes-színésznő? Igazán sokrétű vagy. Mint a művészemberek általában. :) További sok sikert hozzá!
Puszi: Éva

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2012-01-22 20:06

Kedves Fahéj!
Nagyon szépek a kockáid. Másik fő tulajdonsága, a sült túrókrém. Nyersen ugyanis nem szeretem a túrókrémet. Biztosan elkészítem. Köszi a receptet. Piroska

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-01-22 21:47

Kedves Piroska! Köszönöm a dicséretet. Remélem, ízleni fog, ha elkészíted! Üdv: Fahéj

1234
finomliszt 32 dkg
sütőpor 0.5 csomag
porcukor 16 dkg
margarin 20 dkg
cukrozatlan kakaópor 3 ek
tojás 1 db
tejföl 1 ek
tehéntúró 50 dkg
cukor 15 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 3 db
citromhéj 1 citromból nyert