Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dédi finomfőzeléke

Dédi finomfőzeléke
Dédi finomfőzeléke
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem a finomfőzeléket, sokáig kényelemből mirelit alapanyagot használtam,  de valahogy sosem sikerült a gyerekkori ízeket visszaidézni. Végül kifaggattam nagyit, hogy a mirelit előtt hogyan készítették ők, és ezzel a recepttel sikerült hasonló ízű főzeléket gyártanom. A tej egy része helyettesíthető tejszínnel is, így még krémesebb, finomabb lesz.

hozzávalók / 4 adag

Főzelékhez

Besamelhez

Szólj hozzá!

elkészítés

Főzelék

  1. A zöldségeket megpucoljuk, a borsót kifejtjük (télen jó a mirelit is). A répát, karalábét kockákra vágjuk.
  2. A lábosban felolvasztjuk a vajat, rádobjuk az összes zöldséget, és kis lángon pároljuk 5-10 percig. Vigyázzunk, ne kapjon oda. Mikor elfőtt a leve, szórjuk bele a kiskanál sót, öntsünk rá 2-3 dl vizet, és pároljuk tovább lassú tűzön, míg megpuhul.
  3. Közben készítsük el a besamelt.
  4. Öntsük a kész besamelt a zöldségekhez, tegyük bele a cukrot és a felaprított petrezselyemzöldet. Forraljuk fel, és főzzük még kb. 5 percig. Közben, ha szükséges, öntsünk hozzá még tejet (vagy tejszínt), míg a szükséges sűrűségű nem lesz a főzelék.
  5. Feltétként sült csirkeszárnyat (csak úgy sütőzacskóban sütve) vagy tükörtojást szoktam készíteni hozzá.

Besamel

  1. Olvasszuk fel a vajat.
  2. Tegyük hozzá a lisztet, ha túl száraz lenne, inkább tegyünk még némi vajat hozzá, picit folyósnak kell lennie. Folyamatosan kavargassuk, míg fehéren nem habzik. Nem szabad megpirítani!
  3. Lassan, végig kevergetve hozzáöntjük a tejet, míg sima, mártássűrűségű masszát kapunk.
  4. Levesszük a tűzről, és a főzelékhez öntjük.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 38
össznézettség: 33 997
elküldve: 0
receptkönyvben: 35
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Kobra

Mióta szakács: 2014.11.15.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: főétel

egyéb elnevezések

vegyes zöldfőzelék, besameles finomfőzelék

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

511
vaj 6 dkg
sárgarépa 40 dkg
zöldborsó 40 dkg
karalábé 40 dkg
1 kávéskanál
víz 3 dl
petrezselyem 3 teáskanál
tej 2 dl
cukor 1 teáskanál
vaj 6 dkg
finomliszt 3 púpozott ek
tej 5 dl