r
Nosalty Logó

Darás tészta

Vicikó
Darás tészta
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

662
Kalória
15.1g
Fehérje
97.7g
Szénhidrát
22.9g
Zsír
101.3g
Víz
-
Koleszterin
4.3g
Élelmi rost
9.9g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 662 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 1987 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 278 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.1 g

Zsír

  • Összesen
    22.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    347.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    197 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    97.7 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    101.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    196 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 662 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.3 g

Zsír

  • Összesen
    68.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1041.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    127 mg
  • Kálcium
    85 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    181 mg
  • Foszfor
    592 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    293 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    303.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    588 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 1987 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    145.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    42.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    82 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 278 kcal

Elkészítés

  1. Egy olyan serpenyőben, amit később le tudunk fedni, az olajat megmelegítjük, és beleöntjük a búzadarát.
  2. Ügyelve, hogy meg ne égjen, mert könnyen megy neki, állandóan kavargatva megpirítjuk aranybarnára.
  3. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd kb. 250 ml vizet öntünk bele. (Vigyázzunk, mert ha még forró a dara, fröcsög!)
  4. Jó csipet sót teszünk bele, és kavargatva visszatesszük a tűzre. Megvárjuk, míg elpárolog a víz belőle, ekkor kikapcsoljuk a tüzet, és lefedjük.
  5. Ezalatt kifőzzük a tésztát is. Leszűrjük, és a megpuhult darára szedjük, óvatosan összekavarjuk.
  6. Azonnal tálaljuk, ízlés szerint így sósan, vagy szerintem a legfinomabb baracklekvárral nyakon öntve.

Recept infó

  • Főzés ideje: 15 p

Emlékszem még Nagymamám kézmozdulataira, ujjaira, ahogy a tésztát gyúrta, nyújtotta, vágta. Nem tudom miért (ma már hálás vagyok érte), de rettentően tetszett! Nagyjából az asztal magasságától kevéssel volt fejjebb ekkor még a fejem búbja. Mindig ott ültem az asztal mellett mikor készítette. Lopkodtam a tésztából, mire Nagymama a kis mosollyal a szája szélén, megcsóválva a fejét - Kislányom, megüli a gyomrod, beteg leszel tőle, ne edd!!! -  persze sosem voltam beteg :-), és ez így ment minden alkalommal. Gyönyörű emlék...! A mozdulatait sem felejtem el soha..... De a tésztái ízét sem! Isteni volt! Mára, maradt a " száraz tészta ".... De az emlékek megízesítik. Minden egyes alkalommal eszembe jutnak ezek a kis jelenetek, ha tésztát főzök.  

További receptek

Gnocchi tészta alaprecept

A gnocchi egy klasszikus olasz tésztaféle, ami mivel burgonyából készül, inkább a nudlihoz hasonlít. A kis párnácskákat egy bordázott felületű fatáblán formázzák meg, de ha ilyen ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...