r
Nosalty Logó

Darás tészta

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Vicikó
adag
Főzés
perc
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 662 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 1987 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 278 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.1 g

Zsír

  • Összesen
    22.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    347.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    197 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    97.7 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    101.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    196 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 662 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.3 g

Zsír

  • Összesen
    68.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1041.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    127 mg
  • Kálcium
    85 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    181 mg
  • Foszfor
    592 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    293 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    303.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    588 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 1987 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    145.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    82 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 278 Kcal

Elkészítés

  1. Egy olyan serpenyőben, amit később le tudunk fedni, az olajat megmelegítjük, és beleöntjük a búzadarát.
  2. Ügyelve, hogy meg ne égjen, mert könnyen megy neki, állandóan kavargatva megpirítjuk aranybarnára.
  3. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd kb. 250 ml vizet öntünk bele. (Vigyázzunk, mert ha még forró a dara, fröcsög!)
  4. Jó csipet sót teszünk bele, és kavargatva visszatesszük a tűzre. Megvárjuk, míg elpárolog a víz belőle, ekkor kikapcsoljuk a tüzet, és lefedjük.
  5. Ezalatt kifőzzük a tésztát is. Leszűrjük, és a megpuhult darára szedjük, óvatosan összekavarjuk.
  6. Azonnal tálaljuk, ízlés szerint így sósan, vagy szerintem a legfinomabb baracklekvárral nyakon öntve.
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 171
  • 7 napos nézettség: 1235
  • Össznézettség: 448502
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 21.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Darás tészta
Vicikó 251 recept

Emlékszem még Nagymamám kézmozdulataira, ujjaira, ahogy a tésztát gyúrta, nyújtotta, vágta. Nem tudom miért (ma már hálás vagyok érte), de rettentően tetszett! Nagyjából az asztal magasságától kevéssel volt fejjebb ekkor még a fejem búbja. Mindig ott ültem az asztal mellett mikor készítette. Lopkodtam a tésztából, mire Nagymama a kis mosollyal a szája szélén, megcsóválva a fejét - Kislányom, megüli a gyomrod, beteg leszel tőle, ne edd!!! -  persze sosem voltam beteg :-), és ez így ment minden alkalommal. Gyönyörű emlék...! A mozdulatait sem felejtem el soha..... De a tésztái ízét sem! Isteni volt! Mára, maradt a " száraz tészta ".... De az emlékek megízesítik. Minden egyes alkalommal eszembe jutnak ezek a kis jelenetek, ha tésztát főzök.  

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Ez mit?l másabb, hogy mint a többi grízes tészta?

Vicikó

Kedves Lotion! Nem akart ez más lenni, csak leírtam, hogy én hogy készítem. Mert emlékszem, hogy els? f?zési próbálkozásaim idején nekem voltak nehézségeim. Bizony volt többször telefonos segítség kérése, és egyebek. Tudod gondoltam, a mai világban netán egy fiatalabb valaki elakad mondjuk a f?zésben, már lehet, hogy el?bb neten néz utána dolgoknak. És lehet, hogy segíteni tud a receptem. Ennyi. Kellemes ünnepeket kívánok Neked! Üdv: Vici

Törölt felhasználó

Kedves Lotion! Miért kérdezed,hogy ez mit?l másabb!!Szerintem itt szó sincs arról,hogy ez a tészta másabb lenne,csupán finom és kész.A történet viszont igazán szívmelenget?.Bennem is nagyon sok szép emléket felébresztett. Vicikó,köszönöm szépen Neked! Üdv:Kata

Vicikó

Kedves Kata! Nagyon örülök, hogy Neked is vannak ilyen szép emlékeid......! :-) Boldog Karácsonyt kívánok Neked! Üdv. Vici

nettunderke

koszi hogy felraktad. nagyon reg keszitettem en is; de most sikerult olyan finom tesztat vennem ami nallunk ritka kulfoldon; de igy holnapra ez lesz a menu.

Vicikó

Szia nettunderke! Biztos fincsi lett a darás tésztád! Boldog ünnepnapokat Kívánok Neked! Üdv: Vici

iggi

Nekem mas,mivel en ugy keszitem hogy a piritott darara raszedem a tesztat csak ugy szarazon,viz nelkul,de kiprobalom igy is,holtig tanul az ember

Vicikó

Szia iggi! Biztos úgy is finom, ahogy Te készíted. ahány ház, annyi szokás.... Boldog Karácsonyt kívánok Neked! Üdv. Vici

Törölt felhasználó

Kedves iggi! Ha szárazon teszed a tésztát a darára,akkor nem ropog a dara a fogad alatt? Elnézést a tudatlanságom miatt,csak én azt gondoltam eddig,hogy azért kell a víz a darára,hogy az megpuhuljon.Boldog Karácsonyt kívánok! Üdv:Kata

Vicikó

Szia Kata! Szerintem is azért kell a víz, hogy ne ropogjon a dara. De ez a kis ropogás mi az én els? "darás" tésztámhoz képest, - tizen-páréves koromban - amit zsemlemorzsával készítettem:-))))) ? Az aztán ropogott:-)) Ugyanúgy nézett ki, azt hittem az a dara. Ennyit a tudatlanságról ;-) Neked is boldog Karácsonyt kívánok ! Üdv: Vici

konyhaboszi

Képzeld, én meg szintén tizenévesen búzadarába forgattam a rántott husit zsemlemorzsa helyett. Érdekes volt, de megettük. :-) Ügyesek voltunk mind a ketten. :-)

nettunderke

Kellemes karacsonyi unnepeket Kivanok en is. ja es valoban finom volt a grizes teszta.

p2

Emlékszem, a húgom éppen akkor költözött össze a párjával a a szüleim házának az emeletén, mikor Édesanyám kórházba került. Apukám is dolgozott, hugi párja is, hát a hugi lelkesen megcsinálta a darás tésztát. Szárazon. Apu szedett egy tányérral és mivel éhes volt, valamennyit evett bel?le. (állítólag éjjel egy kis füstölt szalonnával azért elnyomta az ízét) Este hazaért sógi, meglátta, hogy a kedvence van, na ki is szedett egy jó adagot. Jól meglocsolta lekvárral, megterített magának szépen, leült, látni lehetett az arcán, hogy annyira de annyira kívánja az els? falatot. Villára fel, szájba be. Kett?-három rágás, értetlen arc, csodálkozó tekintet. Mire Édesapám megszólal együttérzéssel a hangjában: szokjad fiam. Húgom azóta sem egy konyhatündér, de Édesanyám szerencsére meggyógyult már :) Bevallom a receptedet látva megkívántam én is, férjemmel egyeztetve holnap ez lesz az ebéd.:) És persze B.U.É.K!

Vicikó

Szia pitzburg! Aranyos kis story....:-)) Üdv, és B.ú.é.k Neked is! :-) Vici

Törölt felhasználó

Ezen jót mosolyogtam! :)

Törölt felhasználó

Szia Vici! én pont egy olyan kezd? szakács vagyok akinek nagyon jól jön a recepted. ma ez volt az ebéd és isteni lett. köszönöm!

Vicikó

Szia Anett! Örülök, hogy segített... ;-) Kedves egészségetekre! Üdv: Vici

erykababuci1987

Hehe, ujra ovisnak erzem magam! :-P Viccet felreteve, nagyon finom lett, ugyhogy koszonom a receptet!! :-)

Vicikó

Egészségedre...!:-) Üdv: Vici

Dömötör

Sziasztok! Én a dara pirítása közben egy zacskó vaniliás cukrot és a m?velet vége felé némi ?rölt fahéjat szórok rá. Készítettem már úgy is, hogy mazsolát kevertem bele, majd tálaláskor jöhet az igazi fínom házi /akár/ ?szibarack lekvár. Nálunk ez a lekvár a kedvenc.

Vicikó

Szia Dömötör! Nagyon jól hangzanak a Te variációid is!!! Ki fogom próbálni, köszi az ötletet:-) Üdv: Vici

Fahéj

Kedves Vicikó! Nagyon kedves a sztorid, eszembe jutott a gyerekkorom, amikor még házi friss tésztából készültek otthon a finomabbnál finomabb tésztaételek. A darás tésztát pedig imádom. Jól megpirítva a darát, és rá a baracklekvár, jaj de finom is az! :) Szerintem az oviban, iskolában úgy utáltatták meg velünk, hogy nem pirították meg rendesen a darát, azért ízetlen maradt, meg nagyon el is ázott. De a tiéden látszik, hogy tökéletes. Éljen a méltatlanul leszólt, de isteni darás tészta! :)) Üdv: Fahéj

Vicikó

ÉLJEN! Szerintem is! :-)) Üdv: Vici

almamag

Nekem is kedvencem,csak én sósan szeretem.... :-)

Törölt felhasználó

Szia Druszám :)

almamag

Szia! Becézgeted magad???? :-) Tetszett,hogy megtaláltál.... Üdvözlettel: Ili

Törölt felhasználó

Nem becézgetem magam, csupán ez a szó, ilyen formában tetszik, mert ennek története van... Még a keresztnevünk is azonos... :) üdv.: Ilonás

zöldárviz

Ez a legjobb tészta.Én még a menzán is megettem örömmel.Nagyon jól néz ki a tésztád VICIKÓ-Pont olyan mint amilyennek lennie kell.Gratula!!!!

Vicikó

Köszi! :-)) Üdv: Vici

Törölt felhasználó

Én is nagyon szeretem a grízes tésztát meggybef?ttel, almakompóttal,amit úgy eszegetek hozzá, mint más a savanyúságot egy jó csirkepörkölthöz!

Törölt felhasználó

Én is nagyon szeretem a grízes tésztát meggybef?ttel, almakompóttal,amit úgy eszegetek hozzá, mint más a savanyúságot egy jó csirkepörkölthöz!

Címlapról ajánljuk

További cikkek