r
Nosalty Logó

Csömöri gombócleves

NS
Csömöri gombócleves
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A levesalaphoz

A gombóchoz

572
Kalória
26.5g
Fehérje
64.6g
Szénhidrát
23.1g
Zsír
267.4g
Víz
123g
Koleszterin
7.2g
Élelmi rost
7.4g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A levesalaphoz

A gombóchoz

Összesen 572 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A levesalaphoz

A gombóchoz

Összesen 3422 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A levesalaphoz

A gombóchoz

Összesen 132 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.5 g

Zsír

  • Összesen
    23.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    123 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    933.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    164 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    355 mg
  • Nátrium
    286 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    64.6 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    267.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    497 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    47 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    149 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    88 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    1650 micro
  • β-karotin
    4327 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    651 micro
Összesen 572 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    159.2 g

Zsír

  • Összesen
    138.6 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    738 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5601 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    261 mg
  • Kálcium
    986 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    460 mg
  • Foszfor
    2132 mg
  • Nátrium
    1717 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    387.7 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

Víz

  • Összesen
    1604.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2982 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    284 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    893 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    529 micro
  • Kolin:
    487 mg
  • Retinol - A vitamin:
    405 micro
  • α-karotin
    9902 micro
  • β-karotin
    25964 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    3906 micro
Összesen 3422 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    5.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    217.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    15.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    62.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    116 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    385 micro
  • β-karotin
    1008 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    152 micro
Összesen 132 kcal

Elkészítés

A levesalaphoz

  1. A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük. Még melegen meghámozzuk és krumplinyomón átnyomjuk.
  2. A pulykamellet vékony csíkokra vágjuk. A hagymát felkockázzuk és az olajon megfuttatjuk. Rádobjuk a húst és fehéredésig sütjük. Sózzuk, borsozzuk, 2 dl vizet öntünk alá és lefedve, alacsony hőfokon 20 percig főzzük.
  3. Közben elkészítjük a gombócokat: A zsemlét kb. 1 cm-es kockákra felvágjuk és olajon megpirítjuk. (Az is jó megoldás, ha a zsemléket felkarikázzuk és pirítós sütőben aranybarnára megsütjük és ezután vágjuk fel kockára. Ezzel a serpenyőben való pirítást ki lehet váltani). Egy tálban összekeverjük a zsemlekockákat, a lisztet, a tojást és a burgonyát. Sóval, borssal ízesítjük. A petrezselyemzöld felét apróra vágva hozzáadjuk. Akkor jó, ha könnyen formálható masszát kapunk. Fél órára letakarva félretesszük.
  4. Azöldségeket meghámozzuk és gyufaszálnál egy kicsit vastagabbra felszeleteljük. A húshoz adjuk. Vízzel felöntjük és puhára főzzük. Ha kell, még utánasózzuk, borsozzuk.
  5. Ha megpuhultak a zöldségek, akkor behabarjuk: ehhez a tejfölt és a lisztet simára keverjük, egy kevés meleg lével higítjuk és a leveshez adjuk. Pár percig főzzük még.
  6. A masszából diónyi gombócokat formálunk és sós vízben kifőzzük. (Érdemes először egy kevéssel kipróbálni, mert ha szétesne a gombóc, akkor még liszt hiányzik belőle.)
  7. Ha megfőttek a gombócok, a leveshez adjuk. Megszórjuk a maradék petrezselyemmel és melegen tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 60 p

Régóta szemeztem ezzel a recepttel, de csak most éreztem először a gombóckészítésre való vágyat. Megéri a gyurmázást, nagyon finom, laktató leves kerekedik belőle. Mint megtudtam, a leves névadója nem az azonos nevű község volt, hanem egy Csömöry nevű asztalosnak főzték a születésnapjára. Alapja a hagyományos sváb gombócleves volt, ezt variálták egy kicsit.

További receptek

Szilvakrémleves

A nyári gyümölcsszezon egyik kedvenc receptje lett nálunk ez a selymes szilvakrémleves, aminek a karamellizált cukor és az earl grey ad különleges aromát. Gyorsan elkészíthető, aztán ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...