Csömöri gombócleves
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 6% Zsír
A levesalaphoz
-
67g pulykamell105 kcal
-
53g sárgarépa19 kcal
-
15g fehérrépa10 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
40g karalábé8 kcal
-
27g zeller10 kcal
-
5g olívaolaj47 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
33g tejföl66 kcal
-
3g finomliszt12 kcal
A gombóchoz
-
67g burgonya39 kcal
-
0g só0 kcal
-
27g zsemle74 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
-
33g finomliszt121 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
572
kcal
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 6% Zsír
A levesalaphoz
-
400g pulykamell628 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
240g karalábé48 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
32g olívaolaj283 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
A gombóchoz
-
400g burgonya231 kcal
-
0g só0 kcal
-
162g zsemle442 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
3422
kcal
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 6% Zsír
A levesalaphoz
-
15.5g pulykamell24 kcal
-
12.4g sárgarépa5 kcal
-
3.5g fehérrépa2 kcal
-
7g vöröshagyma3 kcal
-
9.3g karalábé2 kcal
-
6.2g zeller2 kcal
-
1.2g olívaolaj11 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
7.8g tejföl15 kcal
-
0.8g finomliszt3 kcal
A gombóchoz
-
15.5g burgonya9 kcal
-
0g só0 kcal
-
6.3g zsemle17 kcal
-
0.6g olívaolaj5 kcal
-
7.8g finomliszt28 kcal
-
4.3g tojás5 kcal
-
1.7g petrezselyem1 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
132
kcal
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.5 g
Zsír
-
Összesen 23.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 123 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 933.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 164 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 77 mg
-
Foszfor 355 mg
-
Nátrium 286 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.6 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 267.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 497 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 47 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 149 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 88 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 67 micro
-
α-karotin 1650 micro
-
β-karotin 4327 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 651 micro
Összesen
572
kcal
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 159.2 g
Zsír
-
Összesen 138.6 g
-
Telített zsírsav 41 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 738 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5601 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 261 mg
-
Kálcium 986 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 460 mg
-
Foszfor 2132 mg
-
Nátrium 1717 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 387.7 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 43 mg
VÍZ
-
Összesen 1604.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2982 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 284 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 893 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 39 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 529 micro
-
Kolin: 487 mg
-
Retinol - A vitamin: 405 micro
-
α-karotin 9902 micro
-
β-karotin 25964 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 3906 micro
Összesen
3422
kcal
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 5.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 217.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 67 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 62.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 116 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 385 micro
-
β-karotin 1008 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 152 micro
Összesen
132
kcal
Hozzávalók
A levesalaphoz
-
4 db sárgarépa
-
1 db fehérrépa
-
2 közepes db vöröshagyma
-
1 db karalábé
-
1 kis db zeller
-
4 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
2 dl tejföl
A gombóchoz
-
4 közepes db burgonya
-
só ízlés szerint
-
2 ek olívaolaj
-
20 dkg finomliszt
-
2 db tojás
-
1 csokor petrezselyem
Elkészítés
A levesalaphoz
- A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük. Még melegen meghámozzuk és krumplinyomón átnyomjuk.
- A pulykamellet vékony csíkokra vágjuk. A hagymát felkockázzuk és az olajon megfuttatjuk. Rádobjuk a húst és fehéredésig sütjük. Sózzuk, borsozzuk, 2 dl vizet öntünk alá és lefedve, alacsony hőfokon 20 percig főzzük.
- Közben elkészítjük a gombócokat: A zsemlét kb. 1 cm-es kockákra felvágjuk és olajon megpirítjuk. (Az is jó megoldás, ha a zsemléket felkarikázzuk és pirítós sütőben aranybarnára megsütjük és ezután vágjuk fel kockára. Ezzel a serpenyőben való pirítást ki lehet váltani). Egy tálban összekeverjük a zsemlekockákat, a lisztet, a tojást és a burgonyát. Sóval, borssal ízesítjük. A petrezselyemzöld felét apróra vágva hozzáadjuk. Akkor jó, ha könnyen formálható masszát kapunk. Fél órára letakarva félretesszük.
- Azöldségeket meghámozzuk és gyufaszálnál egy kicsit vastagabbra felszeleteljük. A húshoz adjuk. Vízzel felöntjük és puhára főzzük. Ha kell, még utánasózzuk, borsozzuk.
- Ha megpuhultak a zöldségek, akkor behabarjuk: ehhez a tejfölt és a lisztet simára keverjük, egy kevés meleg lével higítjuk és a leveshez adjuk. Pár percig főzzük még.
- A masszából diónyi gombócokat formálunk és sós vízben kifőzzük. (Érdemes először egy kevéssel kipróbálni, mert ha szétesne a gombóc, akkor még liszt hiányzik belőle.)
- Ha megfőttek a gombócok, a leveshez adjuk. Megszórjuk a maradék petrezselyemmel és melegen tálaljuk.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 117
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 19569
- Feltöltés dátuma: 2009. szeptember 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Régóta szemeztem ezzel a recepttel, de csak most éreztem először a gombóckészítésre való vágyat. Megéri a gyurmázást, nagyon finom, laktató leves kerekedik belőle. Mint megtudtam, a leves névadója nem az azonos nevű község volt, hanem egy Csömöry nevű asztalosnak főzték a születésnapjára. Alapja a hagyományos sváb gombócleves volt, ezt variálták egy kicsit.