r
Nosalty Logó

Ostoros kalács(rétes)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Ostoros kalács(rétes)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 7% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 22% Zsír

tészta

Töltelék

Összesen 881 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 22% Zsír

tészta

Töltelék

Összesen 7050 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 22% Zsír

tészta

Töltelék

Összesen 394 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    14.2 g

Zsír

  • Összesen
    43.4 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    218 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    525.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    97 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    95 mg
  • Foszfor
    255 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    113.3 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    305 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    119 mg
  • Retinol - A vitamin:
    298 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    76 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    161 micro
Összesen 881 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    113.3 g

Zsír

  • Összesen
    347.2 g
  • Telített zsírsav
    204 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    103 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    1744 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4206.8 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    280 mg
  • Kálcium
    779 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    760 mg
  • Foszfor
    2040 mg
  • Nátrium
    283 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    906.1 g
  • Cukor
    379 mg
  • Élelmi rost
    57 mg

VÍZ

  • Összesen
    181.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2437 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    218 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    498 micro
  • Kolin:
    950 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2384 micro
  • α-karotin
    51 micro
  • β-karotin
    609 micro
  • β-crypt
    38 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1285 micro
Összesen 7050 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    19.4 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    97 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    234.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    114 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.5 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    136 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    133 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 394 Kcal

Hozzávalók

tészta

Töltelék

Elkészítés

tészta

  1. Az élesztőt keverjük el a langyos tejjel. A tészta többi hozzávalóját (liszt, tojás, vaj só, cukor, citromhéj, vanília) pedig tegyük a robotgép keverőüstjébe, adjuk hozzá az élesztős tejet, és alaposan dolgozzuk össze a gyúrókar segítségével a tésztát. Egy kissé lágy állagú, de jól kezelhető tésztát kell kapnunk. Ebből a mennyiségből két kalácsunk lesz.
  2. Tegyük egy lisztezett deszkára, és kézzel finoman gyúrjuk át, majd formázzunk belőle cipót. Tegyük vissza az üstbe, lisztezzük meg a tetejét, takarjuk le, és langyos helyen kelesszük 50-60 percig. Amíg kel a tészta, elkészíthetjük a tölteléket (Lásd: Töltelék)
  3. Gyúrjuk át a megkelt tésztát, majd osszuk 6 egyenlő részre, és gombócoljuk ki őket (egy gombóc kb. 200g). Mindegyik gombócot nyújtsuk kb. 25×15 cm-es téglalappá, kb. fél centi vastagságúra.
  4. Kenjük meg a tésztalapokat egyenletesen a kakaós krémmel, szórjuk meg a csokidarabokkal, majd tekerjük fel őket, mint egy rétest vagy bejglit.
  5. Húzkodjuk meg a tésztarudakat, hogy szép hosszúak és vékonyak legyenek. Ezután fogjunk össze három ostort, és fonjuk össze hármas fonással egyik végétől a másikig, végül a végeket hajtsuk a fonat alá.
  6. Kiolajozott, lisztezett kenyérsütőformába helyezzük őket, aminek az aljára tegyünk egy darab sütőpapírt, hogy könnyebb legyen kivenni majd a formából. (Tehetjük sima tepsire is.)
  7. Kenjük meg felvert tojássárgájával, majd letakarva pihentessük 15-30 percet, majd kenjük be megint vékonyan tojással. Ettől lesz szép barna és fényes.
  8. Előmelegített 170 fokos sütőben körülbelül 30-35 perc alatt megsülnek. Nem baj, ha kicsit kifolyik a töltelék, majd hűléskor megdermed.
  9. Sülés után hagyjuk hűlni 40-50 percet. Kakaóval, tejjel vagy kávéval fogyasszuk, mennyei.

Töltelék

  1. Keverjük habosra a puha vajat a porcukorral, a kakaóporral és rumaromával. Ügyeljünk rá, hogy a krém ne dermedjen ki, mert különben, nehéz lesz kenni, és elszakíthatja a tésztát. Az étcsokoládét pedig vágjuk apró kis darabokra.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 110
  • Tegnapi nézettség: 132
  • 7 napos nézettség: 465
  • Össznézettség: 13614
  • Feltöltés dátuma: 2023. március 31.

Ajánló

A töltelékbe tehetünk akár darált diót, mogyorót vagy mandulát.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: kalács receptek húsvétra
Ostoros kalács(rétes)
Gerzsenyi Flóra 370 recept

Sokszor találkoztunk már az ostoros kalács elnevezéssel, ami elsőre egy sima fonott kalácsnak tűnhet, pedig nem. Az ostoros kalács vagy más néven ostoros rétes az Alföld északi részéről ered. Itt a régmúlt időkben a szűcsmesterség igen népszerű szakma volt. Miután egy szűcs mester készített egy ostort, a végéire bőrből bojtot font, ami használatkor hangosan csattogott. Ebből a fonástechnikából ered az elnevezés. Ez a kalácsfajta hasonlóan néz ki, mint egy hétköznapi kalács, bár kissé bonyolultabb az elkészítése. Tulajdonképpen egy gazdag kakaós vagy fahéjas töltelékkel dúsított kelt tészta, amit hagyományosan lakodalmakra sütöttek a Jászságban. De miről kapta a rétes elnevezést? Onnan, hogy lágy kelt tésztáját töltés előtt akár kézzel is lehet nyújtani vagy húzni, végül pedig meg kell kenni a töltelékkel és feltekerni, akár csak a rétest. Az elkészült rudakat végül össze kell fonni, így kapja meg a kalácsformát. Szóval egy kicsit rétes, és egy kicsit kalács is egyben, meg természetesen őrületesen puha, szaftos és finom is!

Hozzávalók

tészta

Töltelék

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek