r
Nosalty Logó

Kalácsfészek Anita konyhájából

NS
Kalácsfészek Anita konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához (10 db)

A töltelékhez

915
Kalória
33.9g
Fehérje
118.5g
Szénhidrát
32.1g
Zsír
125.7g
Víz
699.4g
Koleszterin
4.1g
Élelmi rost
20.9g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához (10 db)

A töltelékhez

Összesen 915 kcal
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához (10 db)

A töltelékhez

Összesen 3662 kcal
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához (10 db)

A töltelékhez

Összesen 238 kcal
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    33.9 g

Zsír

  • Összesen
    32.1 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    699 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1037.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    92 mg
  • Kálcium
    190 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    481 mg
  • Nátrium
    219 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    118.5 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    125.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    372 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    143 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    178 micro
  • Kolin:
    538 mg
  • Retinol - A vitamin:
    368 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    850 micro
Összesen 915 kcal
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    135.7 g

Zsír

  • Összesen
    128.4 g
  • Telített zsírsav
    57 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    2797 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4151.2 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    366 mg
  • Kálcium
    759 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    186 mg
  • Foszfor
    1926 mg
  • Nátrium
    877 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    473.8 g
  • Cukor
    84 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    502.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    1490 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    571 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    712 micro
  • Kolin:
    2151 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1474 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    165 micro
  • β-crypt
    71 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3400 micro
Összesen 3662 kcal
  • 11% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    8.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    181 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    268.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    125 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    30.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    32.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    139 mg
  • Retinol - A vitamin:
    95 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    220 micro
Összesen 238 kcal

Elkészítés

A tésztához (10 db)

  1. A tésztához a vajat/margarint felolvasztjuk. A lisztet (kelesztő)tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. 1 dl tejet 1 evőkanál cukorral meglangyosítjuk, beleöntjük a mélyedésbe. Belemorzsoljuk az élesztőt, és a liszt széléről egy keveset hozzáteszünk. Kb. 15 percig, letakarva kelesztjük, azaz kovászt készítünk.
  2. Addig a többi tejet meglangyosítjuk, beletesszük a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat és a 3 tojássárgáját, alaposan elkeverjük.
  3. Amikor letelt a 15 perc, a liszthez adjuk a langyos cukros tejet, a langyosra hűlt vajat/margarint, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát. Tetejét meghintjük liszttel, és meleg helyen, letakarva a kétszeresére kelesztjük (30-35 perc).
  4. A sütőt előmelegítjük, az aljára beteszünk egy kis, forró vízzel teli edénykét, mert a kelt tésztának nagyon jót tesz a gőz.
  5. A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, és 10 db 8-9 dkg-os darabra vágjuk. Minden tésztadarabot 75-80 cm hosszú, vékony rúddá sodrunk, félbehajtjuk, szoros fonattá tekerjük, két végét összecsippentjük/tekerjük úgy, hogy 4-4 cm kimaradjon a végén. Ezt a fonat belsejébe kanyarítjuk, hogy legyen a fészeknek alja is. 8-10 cm-es távolságra egymástól a sütőpapírral kibélelt sütőlapra sorakoztatjuk.
  6. A tojásokat alaposan megmossuk, forrásban lévő vízben kb. 5 percig főzzük, aztán lehűtjük, szárazra töröljük, vékonyan megkenjük olajjal, és a kalácsfészkek közepébe ültetjük.
  7. Konyharuhával letakarva 15-20 percig kelni hagyjuk, majd megkenjük a tojássárgájával (vigyázva, hogy a tojásokra ne menjen belőle, mert sülés közben bebarnulnak tőle), és kb. 20 percig aranybarnára sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra rakosgatva teljesen kihűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Ezt a különlegesebb kalácsot szintén az online receptverseny keretein belül a húsvét témahéten sütöttem meg. Egy gaszromagazinban találtam a receptet, mely Lajos Maritól származik.

Nosalty stories

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek