Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kalácsfészek Anita konyhájából

Kalácsfészek Anita konyhájából
Kalácsfészek Anita konyhájából
55 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a különlegesebb kalácsot szintén az online receptverseny keretein belül a húsvét témahéten sütöttem meg. Egy gaszromagazinban találtam a receptet, mely Lajos Maritól származik.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához (10 db)

A töltelékhez

ajánlat

Kiválóan passzol a húsvéti sonka mellé is!

A színtelen tojásokat a végén kicserélhetjük festett tojásokra, így sokkal jobban mutat a húsvéti asztalon (nekem a verseny ideje alatt nem volt már időm tojást festeni).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a vajat/margarint felolvasztjuk. A lisztet (kelesztő)tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. 1 dl tejet 1 evőkanál cukorral meglangyosítjuk, beleöntjük a mélyedésbe. Belemorzsoljuk az élesztőt, és a liszt széléről egy keveset hozzáteszünk. Kb. 15 percig, letakarva kelesztjük, azaz kovászt készítünk.
  2. Addig a többi tejet meglangyosítjuk, beletesszük a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat és a 3 tojássárgáját, alaposan elkeverjük.
  3. Amikor letelt a 15 perc, a liszthez adjuk a langyos cukros tejet, a langyosra hűlt vajat/margarint, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát. Tetejét meghintjük liszttel, és meleg helyen, letakarva a kétszeresére kelesztjük (30-35 perc).
  4. A sütőt előmelegítjük, az aljára beteszünk egy kis, forró vízzel teli edénykét, mert a kelt tésztának nagyon jót tesz a gőz.
  5. A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, és 10 db 8-9 dkg-os darabra vágjuk. Minden tésztadarabot 75-80 cm hosszú, vékony rúddá sodrunk, félbehajtjuk, szoros fonattá tekerjük, két végét összecsippentjük/tekerjük úgy, hogy 4-4 cm kimaradjon a végén. Ezt a fonat belsejébe kanyarítjuk, hogy legyen a fészeknek alja is. 8-10 cm-es távolságra egymástól a sütőpapírral kibélelt sütőlapra sorakoztatjuk.
  6. A tojásokat alaposan megmossuk, forrásban lévő vízben kb. 5 percig főzzük, aztán lehűtjük, szárazra töröljük, vékonyan megkenjük olajjal, és a kalácsfészkek közepébe ültetjük.
  7. Konyharuhával letakarva 15-20 percig kelni hagyjuk, majd megkenjük a tojássárgájával (vigyázva, hogy a tojásokra ne menjen belőle, mert sülés közben bebarnulnak tőle), és kb. 20 percig aranybarnára sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra rakosgatva teljesen kihűlni.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 935
elküldve: 3
receptkönyvben: 71
elkészítve: 1/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fonott kalács, kalácskoszorú, kalács főtt tojással

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2013-03-19 20:53

Kedves Anita!
Anyukámat már nem láttam 1 hete és közös programként kitaláltuk hogy süssünk kalácsot hogy megtaláljuk húsvétra a legjobbat :)
Erre esett a választás de szerintem nem is keressük tovább!
Nagyon köszönjük a receptet!!!!
Orsi

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Fri, 2013-03-22 23:41

Kedves Orsi!
Ennek nagyon örülök, felettébb megtisztelő!
Remélem, hogy ízleni fog Nektek is!
Kellemes húsvéti készülődést kívánok!
Anita

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-04-11 21:39

Kedves Anita!

Igen, itt még tartjuk ezt a szokást, hogy van locsolkodás, nem idegenek, hanem a családtagok jönnek, és ez olyan jó dolog.
Képzelheted, hogy sokukkal ebben az egy városkában lakunk, és évente csak egyszer ,ilyenkor találkozunk!! :-((
Legalább ez legyen meg.:-)))
Persze sok családtag inkább kirándul, vagy wellness fürdőbe megy, csak ne kelljen itthon lenni és a locsolkodó kedves rokonokat vendégül látni..-(((
Itt azért voltunk, vagyunk cirka 30 ezren.:-) Mostanában nem figyeltem, a város lakosságát, lehet csökkenőben vagyunk, sajna itt is..:-(

Igaz lesz, lassan teljesen az a mondása a férjem kollégájának, sajnos: " mi a távolságot tartjuk és nem a rokonságot!! " Ugyanis a férjem kérdésére, hogy megy-e locsolkodni, ezt válaszolta, már tavaly is.:-((

Igen elgondolkodtató ez a mondata...:-(((
Ha egy családtag a másikhoz megy, azt feltételezi, bajba van és pénz kell, holott ez nem így van, főleg nem húsvétkor...:-(((((

Persze, aki tartja, azokkal meg nagyon jókat tudunk beszélgetni, és régi emlékeket felidézni, gyerekeinkről beszélni, régen távozott családtagokra emlékezni...:-))

Szóval finomságos ételekkel és sütikkel teli, és kellemes beszélgetős-emlékezős napot tartottunk.:-))

Szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sun, 2012-04-15 23:35

Kedves Éva-Anyóca!
Dicséretes a családotokban való összetartás! Így tényleg úgy érezheti az ember, pont ezekért a múltidéző beszélegétesek miatt is, hogy nincs egyedül, vannak még hozzá-tartozói, nem?! Nálunk sajnos, nem túl nagy a család (majd remélem a gyermekeink által az lesz), így nagy jövés-menés nem nagyon van, ilyenkor csak az öcsém látogat el hozzánk locsolkodni egy kicsit (habár nem nagyon szeret).
Szép hetet kívánok!
Anita

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-04-08 10:38

Kedves Anita!

Nagyon köszönöm, csodás , guszta kalácskák lettek.:-))
Ilyenre még sose sikerült.:-)
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok családommal együtt.:-))

Éva-Anyóca

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Wed, 2012-04-11 16:25

Kedves Éva-Anyóca!
Örülök, hogy sikered volt! Én pedig ebből az alaptésztából csináltam 3 db nyuszifejet a 3 gyerkőcnek, és egy kalácskoszorút.
Köszönöm szépen a jókívánságokat és én is kívánok Nektek így utólag (bocsánat, hogy nem jártam erre, amikor még aktuális volt) kellemes ünnepeket! Nálatok egyébként még szokás a locsolkodás? Vagy csak rokoni körben dívik? Mi egy kisvároskában lakunk (4000 fővel), itt már nem annyira jellemző, hogy "idegenek" bejönnek locsolkodni.
Üdv:
Anita

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Thu, 2012-04-05 00:19

Kedves Éva-Anyóca!

Köszönöm szépen! Ebből a tésztából koszorút is készítettem, nagyon látványos az is. Ezt a kalácsfészket pedig még mutatósabbá lehet tenni hímes tojásokkal a sütés után.
Neked is jó készülődést kívánok!
Üdv:
Anita

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-04-04 11:50

Anita!

Micsoda guszta kalács:-)))
Elmentettem, köszönöm.:-))
Ő lesz az egyik kalácsunk, most már tuti, és édeskésebbnek : szamiszé. :-)

Letisztulnak a dolgok, miket főzök és sütök itt húsvétra, annyi csoda kerül fel.

Krémes sütit se akartam sütni, de jött: szamisz Kokoskuppele, meg TraRita krémes sütije, sőt Yve is klasszat sütött nemrég, -és változtattam a gondolatomon.:-)

Szép napot és kellemes készülődést Neked is.:-)
Éva-Anyóca

915
finomliszt 50 dkg
friss élesztő 3 dkg
vaj 6 dkg
tej 2.5 dl
cukor 6 dkg
0 ízlés szerint
vaníliás cukor 1 csomag
tojássárgája 4 db
citromhéj 0.5 citromból nyert
tojás 10 db
napraforgó olaj 0.5 teáskanál