Nosalty Logó

Vaníliás fonott kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Timcsó
Vaníliás fonott kalács
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 357 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 3564 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 294 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    199.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.4 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    75 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 357 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    80.2 g

Zsír

  • Összesen
    98.8 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    395 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1998.9 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    221 mg
  • Kálcium
    543 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    144 mg
  • Foszfor
    801 mg
  • Nátrium
    271 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    574.1 g
  • Cukor
    116 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    131.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    761 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    260 micro
  • Kolin:
    227 mg
  • Retinol - A vitamin:
    748 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    351 micro
Összesen 3564 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    164.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.2 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    62 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 294 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vaníliarudat elvágjuk négybe (egyszer keresztbe, majd hosszába), és 1 dl tejben felfőzzük, kikaparjuk a magját a tejbe, a héját kivesszük. A vaníliás tejet hozzáöntjük a maradék hideg tejhez, és ha kézmeleg, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot.
  2. Ha az élesztő feljött a tej tetejére, hozzákeverjük a vajat, lisztet, sót, és jól kidolgozzuk. Kb. egy órát pihentetjük, majd két cipót formázunk, és a cipókat egyenként 6-6 részre osztjuk. Kisodorjuk a gombócokat kb 30 centis csíkokra úgy, hogy a csíkok közepe kicsit vastagabb, a végei kicsit vékonyabbak legyenek (így lesz szép "pocakos" a kalácsunk). Hatos fonással fonjuk.
  3. A két rúd kalácsot éjszakára hűtőbe tesszük, majd reggel, ha kivesszük, egy tojást felverünk és lekenjük a kalácsot. Hideg sütőbe tesszük, 170 fokon kb. 50 perc alatt szép barnára sütjük. Így reggelire házi, meleg fonott kalácsot reggelizhetünk. :-)
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 17
  • Össznézettség: 19802
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 10.

Ajánló

Én innét tanultam meg a hatos fonást. Ha nem akarunk reggelig várni, akkor formázás után pihentessük a kalácsot szobahőmérsékleten 1,5 órát, majd mehet a sütőbe a fent leírtak szerint.

Receptkategóriák

Timcsó 30 recept

Imádom reggel a házban a friss kalács illatát... hát még az ízét egy jó kávéval. :-)

Hozzászólások

Babu80

Szia. Le kell takarni a h?t?be? Lehet, hogy ostoba kérdés, de ... :)

Timcsó

Szia, én nem takartam le, nem száradt ki ha erre gondolsz. Írd majd meg, hogy milyen lett ha elkészíted :-) Jó sütést!

Babu80

Szia, elkészítettem és nem száradt ki. Nagyon finom lett azóta már nagyon sokszor elkészült, a család nem bír vele betelni, nálunk ez állandó recept lesz. Nagyon szépen köszönjük! És mindenkinek ajánlom, aki még nem próbálta ki, ne halogassa tovább, egyszer? és nagyszer?. :)

Timcsó

Szia Babu! Nagyon szívesen! Örülök, hogy ízlett nektek is! Üdv.: Timi

raca001

Szia. Megcsináltam és egyszrüen nagyon finom. Én nem tettem be a hütöbe, csak megvártam az 1,5 órát, de szerintem így is jó lett. Eddig mindig olyan receptet csináltam amiben tojás is volt, de valahogy nem ízlett annyira, ezért úgy gondoltam ezt kipróbálom. És ezentúl ennél maradok. :-) Egyébként én még kiegészítettem mazsolával mert mi nagyon szeretjük. Köszi ezt a receptet. Ági

Timcsó

Szia Ági, örülök, hogy elkészítetted! Én elég sokféle kelt tésztát készítek tojás nélkül szerintem nem feltétlenül kell bele f?leg, ha vaj vagy valamilyen zsiradék van a tésztában. Nyugodtan variáld kedved szerint, én is szoktam :-) s?t, brióst is ebb?l a tésztából szoktam készíteni annak a tetejét durva barna cukorral szórom meg. Timi

nagyleila

Kedves Timcsó! Nagyon szeretem a fonott kalácsot, nem gondoltam, hogy valaha ilyet sütök. Ma reggelire elkészítettem a recepted alapján. Köszönöm szépen, csudaszép, csudajó lett :) Köszi, hogy a segítségeddel a 6-os fonást is megtanulhattam. Reggel forró, illatos fonottkalács!! Isteni! Gyerekek szerint jobb, mint a pékségben kapható!

nagyleila

Újra meg szeretném er?síteni, hogy ez egy kiváló recept. Kipróbáltam másikat, melybe tojás és tejszín kellett. Rendben, hogy az foszlós kalács, de számomra kenyérjelleg? volt az íze. Maradok a te receptednél, a holnap reggeli vendégem is ezt fogja kapni :)

Timcsó

Kedves nagyleila! Szívb?l örülök, hogy tetszik a receptem igazán jólesik a dicséret! :-) Timi

Törölt felhasználó

Szia 1 deka éleszt? a 60 dkg liszthez az nem kevés? miért rakom h?t?be? T

Timcsó

Szia EvilTomcsi! De kevés az 1 dkg éleszt?! Azért csak ennyit raktam bele mert szerintem sokkal szebb lesz a kelt tészta, ha kevesebb éleszt?vel de tovább kel. Rakhatsz bele nyugodtan 2 dkg-ot is hamarabb fog kelni. Én ráértem:-) H?t?be csak akkor teszem, ha reggelire akarjuk enni, ha nem tenném éjszaka elkelne... Ha nem reggelire esszük akkor miután megkelt, mehet a süt?be! Üdv.: Timcsi

helgus23

Szárított éleszt?vel csinálom, remélem sikerül. :)

Pipi

Kedves Timcsó! Ma este szeretném bekeverni a tésztát, hogy reggel kisüthessem, izgatottan várom az eredményt, ám lenne két kérdésem: Az egyik, hogy nincs itthon csak száraz, zacskós éleszt?, úgyhogy én ezzel készítem el határtalan lustaságom miatt, úgyhogy remélem így is m?ködni fog. Ebb?l is az "el?írt mennyiség" felét tegyem bele a lisztmennyiséghez képest, ha éjszakára h?t?be teszem, vagy ebb?l szerinted több kell? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy a süt?ben középre vagy felülre helyezted-e a kalácsot? Segítséged köszönöm el?re is! :) Szép napot! :) Pipi

Timcsó

Szia Pipi...ajaj gondolom már túl vagy rajta , ne haragudj nem tudom hová keveredett el az értesít?...és nem láttam a kérdésed:-(( Azóta gondolom kiderült, hogy a poréleszt?vel is m?ködik a dolog talán csak picit több id? kell neki. Vagy több kell bel?le, de megkel. A süt?be pedig középre szoktam tenni. Azért ha van kedved írd meg milyen lett! (remélem jó lett :-))) Üdv.: Timi

frilar

Már régen kipróbáltam, azóta már többször is elkészítettem, de valahogy mindig elmaradtam a dicsérettel!!!!!! Nagggggyon finom és nálam ez a tuti kalács ;) Köszönet a receptért. Üdv: Frilar

Timcsó

Köszi, frilar, hogy megírtad! Nálunk is ez a tuti kalács :-D Timi

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek