Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis-mentás tallérok

Csokis-mentás tallérok
Csokis-mentás tallérok
25 perc / előkészület: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A karácsony igazán az aprósütik időszaka, ezért most első karácsonyi receptként ezt a csokis-mentás kekszet osztottam meg a blogomon. Nagyon egyszerű elkészíteni, és igazán mutatós, akár ajándéknak is tökéletes.

hozzávalók / 4 adag

22 db-hoz

ajánlat

További képek az elkészítéshez a blogomon.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta összes hozzávalóját a menta aroma, az 1 kanál liszt és a kakaó kivételével egy nagy tálban összegyúrjuk. Egy gyurmaszerű, puha tésztát kapunk.
  2. Az így kapott tésztát két egyenlő részre osztjuk, az egyikhez hozzáadjuk a menta aromát és egy evőkanálnyi lisztet, a másikba pedig beledolgozzuk a kakaót.
  3. A tésztagombócokat külön-külön két sütőpapír közt kb. 3-4 mm vastag téglalapokká nyújtjuk, és a papírokkal együtt betesszük a hűtőbe 1 órára, hogy megdermedjen, így majd könnyebb lesz feltekerni.
  4. Pihentetés után mindkét lapról lehúzzuk a felső sütőpapírt (félretesszük, jó lesz majd a sütésnél), a kakaós tetejét megkenjük kevés vízzel, és a mentás tésztát ráillesztjük az alján lévő sütőpapír segítségével. Enyhén megnyomkodjuk, hogy összetapadjanak, és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
  5. A széleiket körbevágjuk, majd az alsó sütőpapír segítségével szorosan feltekerjük.
  6. Sütőpapírba csomagolva, 15 percre betesszük a mélyhűtőbe, hogy megdermedjen, és szépen lehessen szeletelni.
  7. Pihentetés után egy éles késsel kb. fél cm vastag szeleteket vágunk a rúdból.
  8. Ha szükséges, kicsit formázunk rajta, hogy kerek legyen, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket, egymástól kb. 5 cm távolságban.
  9. 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsülnek.
  10. Megvárjuk, míg kihűlnek, és csak azután szedjük le a sütőpapírról.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 321
elküldve: 13
receptkönyvben: 248
elkészítve: 9/12
Facebookon megjelent: -

szakács

vikki

Mióta szakács: 2011.02.07.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék, szilveszter, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mentás keksz, spirál keksz, csokis-mentás keksz, after eight keksz, vajas keksz, karácsonyi aprósüti

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pszilv
pszilv / pszilv Sun, 2014-12-21 14:00

Azt tervezem, hogy mandulaaromával fogom megsütni. Nagyon kíváncsi leszek, hogyan sikerül, pontosabban arra, hogyan jön össze az íze. A mentás édességeket nálunk nem szereti mindenki, ezért gondoltam, hogy mással jobb lesz. Majd írok, hogyan alakult.

pszilv
pszilv / pszilv Sat, 2015-01-03 16:55

Hát úgy alakult, hogy nagyon finom marcipános íze lett. :) Úgy tűnik azonban, hogy az ilyen állagú, rendkívül omlós kekszet valami miatt nem szeretik annyira a gyerekek. Ez semmit sem von le abból, hogy a recept kiváló, pontosan lehet dolgozni vele, és az eredmény is olyan, mint a képen látható. Nekem személy szerint egyébként nagoyn ízlett a reggeli tejeskávé mellé. Úgy gondolom, a játékos megjelenése ellenére nálunk ez a keksz inkább felnőtteknek való sütemény lesz, és kevésbé a családi ünnepekre készül majd.

cloudberry
cloudberry Mon, 2014-06-09 02:02

Friss mentából is el lehet készíteni? Igaz, az karácsonykor nincs, de gondolom, az év más szakában is lehet fogyasztani :)

Nyuhnyi
Nyuhnyi Tue, 2013-02-12 12:14

Remek recept :-)))))
Köszönöm! További sok sikert! Angelika

vikki
vikki / vikki Thu, 2012-12-06 14:34

Szia Andi!

A menta aromát a pirosbetűs-kékcsíkos hipermarketben találtam, és nem a süteményes hozzávalók részlegén, hanem a sütőformáknál a háztartási részlegen kell keresni. Nagyobb áruházaikban biztosan van.

Little Rea
Little Rea Thu, 2012-12-06 13:20

Szia Viki! Én a blogodról vettem a recepted, pont tegnap sütöttem meg, de sajnos menta aroma hiányában rumos meggy aromát tettem bele:) Sajnos az aroma íze annyira nem volt erős, meg a kakaóé se, de valószínűleg azért, mert nem volt itthon holland kakaó. De amúgy állagra tökéletes, finom, nagyon mutatós kekszek lettek, még ma is kávé/tea mellé ezt eszem:) Menta aromát hol tudtál beszerezni? Boldog Mikulást!!!:) Szép napot! Andi

409
finomliszt 12.5 dkg
vaj 12.5 dkg
cukor 5 dkg
1 csipet
sütőpor 0.25 tk
mentaszirup 0.25 ek
finomliszt 1 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 1 ek