r
Nosalty Logó

Csirkés pastilla

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
NS
Csirkés pastilla
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 659 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 3299 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 174 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.4 g

Zsír

  • Összesen
    28.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    243 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1093.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    157 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    163 mg
  • Foszfor
    589 mg
  • Nátrium
    132 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.7 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    221.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    112 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    148 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    252 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    457 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    699 micro
Összesen 659 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    241.9 g

Zsír

  • Összesen
    142 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    79 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    1213 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5466.8 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    223 mg
  • Kálcium
    784 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    817 mg
  • Foszfor
    2944 mg
  • Nátrium
    661 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    273.4 g
  • Cukor
    130 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    1108.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    560 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    54 mg
  • C vitamin:
    94 mg
  • D vitamin:
    166 micro
  • K vitamin:
    740 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    73 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    406 micro
  • Kolin:
    1261 mg
  • Retinol - A vitamin:
    371 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2287 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3497 micro
Összesen 3299 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    287.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    155 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    120 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    184 micro
Összesen 174 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lábasban felmelegítjük az olajat, beletesszük a hagymát, a felaprított petrezselyemzöldet, a gyömbért, a kurkumát, a sót és a borsot (ízlés szerint), a fahéjat, majd a sáfrányt, ezeket egy rövid ideig pirítjuk, majd hozzáadjuk egészben a csirkehúst (nem daraboljuk, vagy szeleteljük fel). Lefedjük a lábast, és körülbelül 5 percig hagyjuk pirulni a húsos-fűszeres keveréket, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy az ellepje a húst, és lefedve hagyjuk főni, amíg a hús teljesen megpuhul.
  2. Mikor a hús megfőtt, kiszedjük egy tányérra, és félretesszük. A lábasban maradt fűszeres húsléhez adunk 4 egész tojást, amit elkeverünk. Ügyeljünk arra, hogy a tojásos keverék ne híg, hanem rántotta jellegű legyen. Mikor elértük ezt az állagot, akkor kiborítjuk a tojásos keveréket egy tányérra.
  3. A mandulát megpirítjuk (kevés olajban vagy sütőben), majd ledaráljuk, hozzáadjuk a porcukrot és a pár csepp narancsvirágvizet.
  4. A kihűlt csirkehúst apró csíkokra vágjuk fel, vagy kézzel is szétszedhetjük, amennyiben a csirke csontos részéből készítjük az ételt, a csontokat el kell távolítani. A feldarabolt csirkét egy teáskanál fahéjjal elkeverjük.
  5. Egy jénai edényt kikenünk olvasztott vajjal. Megkezdjük a jénai edény kibélelését a rétes tésztával úgy, hogy ne maradjon ki szabad hely a tészták között. Miután a jénai tálba helyezünk egy réteslapot, mindig kenjük meg olvasztott vajjal. A lapokat oly módon helyezzük el, hogy azoknak körülbelül a fele lelógjon, hiszen majd ezt kell az étel összeállítása végén ráhajtani a kész ételre.
  6. Miután kibéleltük a jénai tálat, helyezzük bele a fahéjas csirkehúst, erre fektessünk két darab réteslapot, amit szintén egyenként megkenünk olvasztott vajjal. (Én a középső réteghez kettévágtam egy darab réteslapot, és azt hajtottam bele.)
  7. Miután lefedtük réteslappal a csirkés réteget, ráhelyezzük a tojásos-fűszeres keveréket, melyet szintén a félbevágott és olvasztott vajjal megkent réteslappal lefedünk.
  8. Utolsó rétegként a mandulás, porcukros rész kerül az ételre. Ezt követően lefedjük az egészet a lelógó réteslapokkal úgy, hogy azoknak a szélét megkenjük az olvasztott vajjal, így elősegítve azok tapadását. Mikor szépen behajtogattuk a széleket, az egészet lefedjük egy vagy két réteslappal, melyeket a tál szélén behajtogatunk a pastilla alá, így lesz szép egyenletes a teteje, és nem látszanak a hajtások. Az étel tetejét megkenjük olvasztott vajjal.
  9. Előmelegített sütőben (160 C-on) fél órát sütjük.
  10. Mikor kihűlt a pastilla, megdíszítjük. A tetejét tradicionálisan porcukorral, illetve fahéjjal hintik meg, de a díszítésnek csak a kreativitásunk szabhat határt.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 11
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2629
  • Feltöltés dátuma: 2014. január 04.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tradicionális marokkói étel, melyet ramadán vagy esküvők alkalmával szoktak elkészíteni csirkehúsból (djaj) vagy halból (hoot).  A pastilla méltán szimbolizálhatná Marokkó gyönyörűségét, különleges íz- és illatvilágát. Csodálatos, miként egy harapásban olvadnak össze a fűszeres és édes ízek, miközben a fahéj és keleti fűszerek illatai lengik körbe a konyhát. Kihagyhatatlan recept azok számára, akik igazi felfedezők a gasztronómiában. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek