Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csevap tál egyszerűen

Csevap tál egyszerűen
Csevap tál egyszerűen
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a csevap vagy (cevapcica) legegyszerűbb elkészítési módja. Igazság szerint háromféle hús (birka, marha, sertés) keverékéből készül, és nem salátát meg hasábburgonyát, hanem ajvárt, mustárt és ezüsthagyma kockákat kínálnak mellé, továbbá nem gázon serpenyőben, hanem faszenes grillen sütik. Ez egy kicsivel gyerekbarátibb verzió, az összeállítás pedig így is rendben van. Egy próbát feltétlenül megér...:)

hozzávalók / 5 adag

A csevaphoz

A salátához

Az öntetekhez

A burgonyához

A sütéshez

ajánlat

Legjobb a nyári szezonban, faszenes grillen készíteni. Ezesetben ne feledkezzünk el azonban sütés közben olajjal kenegetni a kolbászkákat, egyrészt a parázsra lecsöppenő olaj füstje remek aromát kölcsönöz, másrészt védi őket a kiszáradástól.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A darált húst dolgozzuk össze 1 tojással, valamint sózzuk, borsozzuk. Formázzunk belőle kis kolbászkákat, és sütésig tegyük kiolajozott tálcára.
  2. Készítsük el a salátának valót és az önteteket: a jégsalátát vágjuk tetszés szerint darabokra vagy csíkokra, a paradicsomot gerezdekre, a lilahagymát és a petrezselymet finomra. Tegyük mindegyiket külön edényben félre.
  3. Az öntetekhez a joghurtot és a tejfölt egy keverőtálban keverjük jól össze, sózzuk, borsozzuk, majd osszuk két részre egy másik edény felhasználásával. A csípős öntethez adjunk a keverékhez erős paprikakrémet és darált chilit, jól keverjük el, és tegyük félre. A másik öntethez zúzott fokhagymát és finomra vágott friss kaprot keverünk, majd azt is tegyük félre.
  4. Nagyobb serpenyőben hevítsünk kevés zsiradékot, majd süssük aranybarnára a kolbászkákat. Eközben egy másik edényben süssük a hasábburgonyát is.
  5. Tálaláskor minden összetevőt külön tálon tegyük az asztalra, válasszák ki vendégeink saját összeállításukat, és a kedvükre való öntetet.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 33 946
elküldve: 8
receptkönyvben: 201
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

konyha: horvát
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

csevapcsicsa vegyes salátával, cevapcica hasábkrumplival, egyszerű csevapcsicsa tál

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gabicika
gabicika Tue, 2012-08-21 15:20

kedves Salumeria. erdelyben hallottam, hogy ezt a receptet valoban tojas nelkül keszitik. de kit erdekel? ez itt Kornel receptje, az ö hazabol, az altala kiprobalt es bevalt hozzavalokkal. a labrador is fekete volt eredetileg, megis van mar annyi fele szinben, es ki melyiket kedveli, olyat valaszt. na szerintem a recept is ilyen. na es a töltöttkaposzta? abbol is van ezer fele variacio. megis mindet töltöttkaposztanak hivjak. na es a szilva? en pl tegnap nagy kerek formajut vettem. anyukam kertjeben meg apro hosszukas terem. akkor valamelyik nem is szilva??? dehogynem! ezt kellene itt minden kedves hozzaszolonak megertenie. de gondolom ezzel te is egyet ertessz.

gabicika
gabicika Sat, 2012-08-18 06:53

En ezt tenyleg nem ertem. Itt mindenki joindulatbol megosztja masokkal a sajat jolbevalt kis receptjet. Nevet ad neki, mert hogy muszaly. Nem irhatja hogy ize izevel. Viszont ketfele ember keresgel ezen az oldalon. Az egyik keres valami finomat, esetleg különlegeset, masok altal bevaltat. A masik meg itt eli ki a fusztraltsagat, lesi a cimeket, a hozzavalokat, hogy mibe lehet belekötni. Egyaltalan miert kell ezeket a recepteket kritizalni??? Ez a recept aze, aki ide feltette. Ezt ö igy kesziti, tehat igy jo ahogy van. Es nincs DE....

salumeria
Kornél / salumeria Mon, 2012-08-20 14:44

Kedves Gabicika,

Köszi az észrevételed!
Tökéletesen látod a helyzetet, a legtöbb fikázó egyetlen receptet sem képes felrakni, de mindenbe bele tud kotnyeleskedni, vagy éppen köpködni...
Őszintén szólva azt kell mondjam, hogy nekik kell önmagukkal együtt élniük hála Istennek, az idekapart három mondatocskájukat pedig az ember nemigen veszi figyelembe már csak azért sem, mert ezek mind kipróbált, és bevált receptek, amiket már sokan kóstoltak, és van megfelelő referencia. Itt szeretnék reagálni a fikázós stewo észrevételére is a tojással kapcsolatban, hogy darált hús kötőanyag nélkül nemigen formázható, és nem áll össze. Ezért szokás a kolbászhúst pl. bélbe tölteni, mert különben szétesne. De biztos létezik egy varázsige, amitől magától összeáll, csak nekem még nem árulta el senki...:D

Zombai
Zombai Wed, 2012-11-21 14:55

Akkor nyilván az a sok száz konyha, ahol az eredeti csevapcsicsit rendszeresen készítették, varázslattal dolgozott. Jó a recepted, csak sajnos ez egy finom fasírt, nem az, aminek te elnevezted.
Szerintem hasznos, ha beírják a kommentek közé, hogy nem ez az igazi recept, mert például én is kerestem, olyanoknak szeretném megcsinálni, akik rendszeresen eszik az eredetit, nem szeretnék felsülni.
Lehet máshogy is elnevezni, itt is van olyan is, hogy Hamis csevapcsicsa. Így mindjárt nem félrevezető. És nem kell megsértődni a kritikán, szerintem senki nem rossz szándékból írta.

Stewo
Stewo Sat, 2012-05-26 15:47

Az eredeti csevapba sehol nem tesznek tojást, ami tojást tartalmaz az már nem érdemli azt a nevet...

evaneo
Oli(E)va / evaneo Mon, 2012-05-21 22:32

Szia Kornel, szuper! Es a grillezett pitaval tunkolni kozben az ontetekbe... Kuld feny post?

Sancho
Sancho Mon, 2012-05-21 16:14

A sztory-nál, inkább a miccs van leírva. Az meg másképpen készül.

salumeria
Kornél / salumeria Mon, 2012-05-21 20:56

A storynál a csevap van leírva, legalábbis ahogy Horvátországban készítik. A "miccs" eleve Erdélyből származik, ahol sem ajvárt, sem pedig ezüsthagymát nem adnak hozzá. Szép is lenne a Kárpátok hegyeiben termő padlizsán, hagyma meg paprika...

Ha csak fikázni szeretnél, nem muszály postolnod.

viola01
Hagymafaló / viola01 Wed, 2015-05-27 14:36

Tényleg megterem a padlizsán is Erdélyben, a zakuszkának például ez az alapja. Az ajvár a szerb és a vajdasági konyhára jellemző, Horvátország elég közel van hozzájuk ahhoz, hogy ők is egyék. Nem kéne összeveszni egy komment miatt. A muszáj pedig pontos jé (bocs, de erre allergiás vagyok). A recept egyébként nagyon tetszik, a birka nem mindenkinek elérhető (nekem sem), de ez a verzió jól kiküszöböli. Ha meg nem lenne benne egy tojás sem, nem tartaná össze, mert sem a marha-, sem pedig a sertéshús nem olyan állagú, hogy összefogja. Mondjuk a csípős paprikát én nem tartom gyerekbarátnak, az ajvár inkább az, hiszen az nem erős.

Sancho
Sancho Mon, 2012-05-21 20:59

A miccs román készítmény, az erdélyi konyha csak örökölte. A Kárpátok hegyeiben is megterem amiket oda írogattál. Például az én kiskertemben is, mikor áprilisban még hó is szokott lenni.

salumeria
Kornél / salumeria Mon, 2012-05-21 21:02

Az komoly lehet... Mediterrán éghajlatot igénylő növények a havas kiskertben... bravo, csak így tovább!

Sancho
Sancho Mon, 2012-05-21 21:03

Sajnos, már változott az éghajlat is. Lassan a szőlő is be fog érni.

1889
sertésdagadó 60 dkg
marhanyak 40 dkg
tojás 1 db
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
paradicsom 4 db
lila hagyma 2 db
petrezselyem 1 csokor
jégsaláta 1 db
fokhagyma 2 gerezd
csípős paprikakrém 2 teáskanál
chili 1 tk
kapor 1 csokor
tejföl 2 dl
joghurt 2 dl
hasábburgonya 1 kg
napraforgó olaj 5 dl