r
Nosalty Logó

Császárkuglóf

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Császárkuglóf
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 1426 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 5697 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 398 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    22 g

Zsír

  • Összesen
    81.1 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    368 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    710.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    96 mg
  • Foszfor
    337 mg
  • Nátrium
    103 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    156 g
  • Cukor
    83 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    81 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    564 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    204 mg
  • Retinol - A vitamin:
    540 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    260 micro
  • β-crypt
    41 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    378 micro
Összesen 1426 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    88.1 g

Zsír

  • Összesen
    324.5 g
  • Telített zsírsav
    157 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    110 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    1473 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2842.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    185 mg
  • Kálcium
    474 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    384 mg
  • Foszfor
    1348 mg
  • Nátrium
    411 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    624.1 g
  • Cukor
    333 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    324.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2254 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    114 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    260 micro
  • Kolin:
    815 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2159 micro
  • α-karotin
    91 micro
  • β-karotin
    1039 micro
  • β-crypt
    165 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1513 micro
Összesen 5697 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    22.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    103 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    199.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    94 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.7 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    158 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    151 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    73 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 398 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy 2,5 liter űrtartalmú, 22cm átmérőjű kuglófformát kikenünk diónyi vajjal/margarinnal, és beszórjuk a mandulaforgáccsal. Az aszalt gyümölcsöket, a mogyorót és a csokoládét felaprózzuk, majd az egészet összekeverjük a rummal. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket a csipet sóval felverjük, majd 90 gramm apránként hozzáadott kristálycukorral kemény habbá verjük.
  3. A vajat/margarint kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és az egyenként hozzáadott tojássárgákkal. A lisztet összekeverjük a rumban pácolt finomságokkal, marcipánnal.
  4. A hab 1/3-át kézi habverővel a vajas krémhez adjuk, majd kisebb adagokban felváltva beledolgozzuk a lisztkeveréket és a maradék habot. Lyukas fakanállal kíméletesen, de alaposan összekeverjük. A masszát a formába simítjuk, és középső bordamagasságon kb. 1 órát sütjük. Meg kell jegyeznem, és félidőben mérsékeltem 175 fokra és így tényleg egy óra volt a sütési idő.
  5. A sütőből kivéve meghintjük a tetejét 1 kanál kristálycukorral, és rácsra borítva hagyjuk egészen kihűlni. Tálaláskor csinos tálra emeljük, tetejét meghintjük porcukorral, és tortaszerűen szeleteljük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 96
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 28261
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 26.

Ajánló

Remek tízóraira, uzsonnára egy pohár habos kakaóval, vagy remek kísérője  egy csésze gőzölgő kávénak.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ezt a receptet Lajos Mari "99 házi sütemény" című könyvében találtam. Már nagyon régóta el szerettem volna készíteni, és  mivel karácsony után elég sok kandírozott gyümölcs maradt, így kínálkozott is a lehetőség. Egyáltalán nem csalódtam a receptben, a marcipán hozzáadásával pedig csak turbózni lehet ezt a fantasztikus sütit. Egyébként ízvilágban a gyümölcskenyérre hajaz. A marcipán nincs benne az alapreceptben ez az én "találmányom". Férjem meg is kérdezte: ugye nem bonyolult az elkészítése, mert megsüthetném máskor is. Kicsit utánajártam eme süti történelmének, és kiderült I. Ferencz József kedvelt szeretője Schratt Katalin készítette ezt a kuglófot császára számára gyakran. Egyszóval innen a császárkuglóf elnevezés.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek