Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Császárkuglóf

Császárkuglóf
Császárkuglóf
75 perc / előkészület: 15 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet Lajos Mari "99 házi sütemény" című könyvében találtam. Már nagyon régóta el szerettem volna készíteni, és  mivel karácsony után elég sok kandírozott gyümölcs maradt, így kínálkozott is a lehetőség. Egyáltalán nem csalódtam a receptben, a marcipán hozzáadásával pedig csak turbózni lehet ezt a fantasztikus sütit. Egyébként ízvilágban a gyümölcskenyérre hajaz. A marcipán nincs benne az alapreceptben ez az én "találmányom". Férjem meg is kérdezte: ugye nem bonyolult az elkészítése, mert megsüthetném máskor is. Kicsit utánajártam eme süti történelmének, és kiderült I. Ferencz József kedvelt szeretője Schratt Katalin készítette ezt a kuglófot császára számára gyakran. Egyszóval innen a császárkuglóf elnevezés.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Remek tízóraira, uzsonnára egy pohár habos kakaóval, vagy remek kísérője  egy csésze gőzölgő kávénak.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy 2,5 liter űrtartalmú, 22cm átmérőjű kuglófformát kikenünk diónyi vajjal/margarinnal, és beszórjuk a mandulaforgáccsal. Az aszalt gyümölcsöket, a mogyorót és a csokoládét felaprózzuk, majd az egészet összekeverjük a rummal. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket a csipet sóval felverjük, majd 90 gramm apránként hozzáadott kristálycukorral kemény habbá verjük.
  3. A vajat/margarint kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és az egyenként hozzáadott tojássárgákkal. A lisztet összekeverjük a rumban pácolt finomságokkal, marcipánnal.
  4. A hab 1/3-át kézi habverővel a vajas krémhez adjuk, majd kisebb adagokban felváltva beledolgozzuk a lisztkeveréket és a maradék habot. Lyukas fakanállal kíméletesen, de alaposan összekeverjük. A masszát a formába simítjuk, és középső bordamagasságon kb. 1 órát sütjük. Meg kell jegyeznem, és félidőben mérsékeltem 175 fokra és így tényleg egy óra volt a sütési idő.
  5. A sütőből kivéve meghintjük a tetejét 1 kanál kristálycukorral, és rácsra borítva hagyjuk egészen kihűlni. Tálaláskor csinos tálra emeljük, tetejét meghintjük porcukorral, és tortaszerűen szeleteljük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 23 022
elküldve: 1
receptkönyvben: 190
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsuska

Mióta szakács: 2010.11.19.
14 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: kuglóf
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: osztrák
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

gyümölcsös kuglóf, illatos-gyümölcsös kuglóf

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1426
finomliszt 300 g
vaj 250 g
aszalt gyümölcsök 150 g
étcsokoládé 60 g
törökmogyoró 60 g
mandulapehely 2 ek
rum 1 ek
tojás 5 db
1 csipet
cukor 90 g
porcukor 70 g
vaníliás cukor 2 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
marcipán 10 dkg
vaj 1 ek
cukor 1 ek