r
Nosalty Logó

Citrusos radicchiosaláta pirított dióval

Hering András
Radicchiosaláta naranccsal, körtével, pirított dióval és friss mentával egy ovális tálban tálalva
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

284
Kalória
6.4g
Fehérje
42.4g
Szénhidrát
13.3g
Zsír
364.9g
Víz
-
Koleszterin
9.2g
Élelmi rost
23g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 284 kcal
  • 1% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 568 kcal
  • 1% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 53 kcal
  • 1% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    386.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    118 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    150 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.4 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    364.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    94 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    448 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    163 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    111 micro
  • β-crypt
    121 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15439 micro
Összesen 284 kcal
  • 1% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    26.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    772.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    236 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    135 mg
  • Foszfor
    300 mg
  • Nátrium
    84 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    84.7 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    729.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    188 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    896 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    326 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    221 micro
  • β-crypt
    242 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    30877 micro
Összesen 568 kcal
  • 1% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    72.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    68.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    84 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2905 micro
Összesen 53 kcal

Elkészítés

  1. A diót száraz serpenyőben, közepes lángon pár perc alatt illatosra pirítjuk, majd félretesszük hűlni.
  2. A radicchiót leveleire szedjük, megmossuk és falatnyi darabokra tépkedjük.
  3. A körtét vékony szeletekre vágjuk, a narancsokat meghámozzuk és gerezdekre vagy filére szedjük.
  4. Az öntethez egy kis tálban összekeverjük az olívaolajat, a mézet (vagy cukrot), a citrom- vagy lime-levet, sót és borsot.
  5. Egy tálban összeforgatjuk a radicchiót, narancsot, körteszeleteket, majd meglocsoljuk az öntettel.
  6. Tálalás előtt megszórjuk pirított dióval és friss mentalevelekkel.
  7. Remekül illik grillezett csirke vagy sajt mellé is. Ha extrára vágysz, morzsolj rá egy kis feta sajtot vagy egy kanál natúr joghurtot.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p

Ez a saláta egyszerre kesernyés, édes, savanykás és roppanós - igazi ízbeli hullámvasút egyetlen tányéron. A radicchio karakteres lilás leveleihez citrusosságot ad a narancs és körte párosa, a pirított dió pedig mélységet és ropogós textúrát hoz az ételbe.

Ki mondta, hogy egy saláta nem lehet elegáns? A radicchióval készült citrusos saláta olyan, mintha egy olasz étterem étlapjáról került volna az asztalunkra, tele kontraszttal, stílussal és karakterrel.

Tálalva egy ovális fehér tálban citrusos radicchiosaláta pirított dióval, narancs- és körteszeletekkel, friss mentával díszítve. A kép világos tónusú, természetes fényben készült, a háttérben mozsár, sótartó, vizespoharak és egy fehér textilkendő látható.
Pirított diós radicchiosaláta frissítő citrusos öntettel | recept és fotó: Hering András

Ez az étel nem pusztán köret, hanem állásfoglalás: az ízek lehetnek merészek, a textúrák izgalmasak, és a saláta is lehet főszereplő. A radicchio kesernyés eleganciája találkozik a narancs és a körte friss édességével, miközben a pirított dió finoman roppan a fogunk alatt. A végeredmény egy könnyed, de mégis rafinált fogás, ami egyszerre idézi a mediterrán nyarat és a tudatos konyhát.

Miért érdemes kipróbálni?

  • Gazdag tápérték – alig 284 kcal/ adag, mégis bőséges E-, C-, K-vitaminban és ásványi anyagokban
  • Gyorsan elkészül – mindössze 15 perc előkészület, tökéletes hétköznapokra
  • Sokoldalú – önmagában frissítő előétel, de remekül illik grillezett csirkéhez, fetás tésztaételekhez, vagy akár natúr joghurttal bővítve egy könnyű vacsorához is

Ez a saláta azoknak való, akik szeretik az egyszerű alapanyagokat új köntösben viszontlátni, és nem riadnak vissza egy kis gasztronómiai játékosságtól sem. Könnyű ebéd? Elegáns előétel? Kísérő egy pohár bor mellé? Igen, igen, és igen. Fedezd fel, milyen izgalmas tud lenni egy saláta, ha nem a megszokás, hanem a kíváncsiság vezeti a fakanalat!

Tálalva egy ovális fehér tálban citrusos radicchiosaláta pirított dióval, narancs- és körteszeletekkel, friss mentával díszítve.
Vitaminbomba saláta radicchióból, naranccsal, körtével és dióval | recept és fotó: Hering András

Pro tippek:

  1. A diót száraz serpenyőben, közepes lángon pirítsd meg úgy, hogy illatos legyen, de ne égjen meg
  2. A narancsot filézd, így harmonikusan simul az öntetbe.
  3. A mézet vagy méz helyett nád- vagy barnacukrot is használhatsz – a lényeg, hogy a citrus aromák kiegyensúlyozottan érvényesüljenek.
  4. Tálaláskor friss mentalevelekkel megszórva extra illat- és frissességi réteget kap az étel
Tálalva egy ovális fehér tálban citrusos radicchiosaláta pirított dióval, narancs- és körteszeletekkel, friss mentával díszítve. A kép világos tónusú, természetes fényben készült, a háttérben mozsár, sótartó, vizespoharak és egy fehér textilkendő látható.
Mediterrán hangulatú saláta, amitől még a radicchiót is megszereted | recept és fotó: Hering András

Ez a saláta tökéletes választás, ha gyorsan kell valami különlegeset az asztalra varázsolni. A radicchio enyhén kesernyés tónusaival, a gyümölcsös citrusfrissességgel és a pirított dió gazdag ízével egy igazán emlékezetes élmény jön létre. Próbáld ki grillezett csirke, fetás tészta vagy joghurt mellé!

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek