Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos mandulás süti

Citromos mandulás süti
Citromos mandulás süti
105 perc / előkészület: 20 perc főzés: 60 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A süti eredeti változata Szicíliából származik, ott viszont naranccsal készítik, ami nagyon finom és különleges, de úgy gondoltam, teszek egy próbát citrommal is. Bevált. 

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A citromot mossuk meg, tegyük kis lábosba, és forrásban lévő vízzel öntsük le (vagy forraljuk fel a vizet a gyümölccsel együtt), és gyöngyöztetve főzzük kb. egy órát. Ha készen van a főtt gyümölcs, öntsük le róla a vizet, vágjuk félbe, és hűtsük ki.
  2. Miután kihűlt, vágjuk kisebb darabokra, és nézzük át, van-e benne mag. Ha van, dobjuk ki, majd ezt követően a citromot a héjával együtt késes élű robotgéppel vagy botmixerrel pürésítsük.
  3. A tojásokat és a cukrot gépi habverővel verjük habos, halványsárga állagúra (kb. 6-8 perc). Ezt követően öntsük bele a darált mandulát, sütőport, vaníliát, vegyítsük el, majd később adjuk hozzá a ricottát, és szintén vegyítsük el, a végén adjuk hozzá a citrompépet, a feldarabolt csokit és a gyömbért, ha használunk. Az egészet keverjük át géppel.
  4. Öntsük kis briós vagy muffin formákba, és 180 fokon 20-25 percig süssük. (Tűpróbával ellenőrizzük.)
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 194
elküldve: 5
receptkönyvben: 220
elkészítve: 9/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Homebisztro

Mióta szakács: 2014.01.16.
2 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter, Valentin-nap
nehézség: könnyű
kategória: muffin
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
konyha: olasz
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mandulás muffin, citrompépes desszert, lisztmentes édesség

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Wed, 2014-03-19 14:51

Nagyon finom névnapi süti lett a férjemnek. A narancsos változatot csináltam, tortának. a pépesített narancs tényleg keserű volt, de hittem neked, és a süti már egyáltalán nem volt keserű, hanem szaftos, finom édes. A mascarponét nem mertem összekeverni a felvert tejszínnel, mert féltem, hogy összeesik, így előbb bevontam a tortát a mascarponéval, majd díszként rányomtam a tejszínt. Így szép és finom lett. Számomra külön érték, hogy nagyon alacsony a CH tartalom, így biztos még sokszor elkészítem. Köszönöm a receptet. Zsuzsa.

Homebisztro
Homebisztro / Homebisztro Fri, 2014-03-21 22:21

Zsuzsa, szívesen, és nagyon örülök, hogy ízlett a süti, és talán egy kicsit hozzájárultam egy boldog névnaphoz. :) Remélem más recept is tetszeni fog. Finom ötlet amit csináltál a krémmel. Egyébként a mascarpone könnyen dermed, így máskor esetleg azt is csinálhatod, hogy ennek elkészítésével kezded a sütési akciót, (vagy előző nap bekevered) és addig a hűtőbe teszed. Üdv, Edina

Bobóka
Bobóka Mon, 2014-02-03 22:39

Jelentem elkészült, félig kihűlt és elfogyott. :-) Nagyon jó recept,, sajnos ricottat elfelejtettem venni, de mascarpone volt itthon ezért azzal készült és így is tökéletes. Ki fogom próbálni ricottával is! Várom a további recepteket! Ciao ;-)

Homebisztro
Homebisztro / Homebisztro Mon, 2014-02-03 22:58

Jól esett, hogy leírtad, köszönöm. :) Ha mascarponéval is jól működik a dolci akkor nem is kell a ricotta! ;) Egészségetekre!

Bobóka
Bobóka Sun, 2014-02-02 23:07

Kedves Hombisztro! Köszönöm a receptet, annyit szeretnék kérdezni, hogy mit jelent a gyömbér "szirpban eltett.." kifejezés? Köszönöm válaszod! Üdvözlettel: Andi

Homebisztro
Homebisztro / Homebisztro Sun, 2014-02-02 23:33

Kedves Andi!
Angolok mániája ez a dolog, és Ausztráliában is igen népszerű. :) Mikor még friss, fiatal a gyömbér (nem fás belül) akkor leszedik, felkockázzák és cukros szirupba elteszik. Kicsit hasonlóan mintha kandíroznák, csak lében ázik és kis befőttes üvegekben árulják. Nagyon drágán. Én is ajándékba kaptam, és mivel a gyömbér és a citrom klasszikus páros, (ahogy a gyömbér és a csoki is) kipróbáltam. A szirup egyébként átveszi a gyömbér ízét, így a gyömbérdarabok mellett ezt is sokat használják süteményekbe ízesítőnek. Én azért nem írtam a levet, mert szerintem nagyon módosítaná a süti ízét. A gyömbér ebben a formában is nagyon erős, így ha használsz kis darabokra kell szeletelni, mint egy fokhagymagerezdet. De ha elhagyod (én se mindig használtam) akkor is nagyon finom, ennek a hozzávalónak a hiánya ne tartson vissza. :) További ötletért kérlek látogass el a blogra, a narancsos verziónál írtam néhány ötletet, megjegyzést, ami hasznos lehet, illetve nemsokára lesz még egy hasonló eredetileg mandulás süti, ami dióval is nagyon finom. :) http://homebisztro.wordpress.com/2014/01/06/sziciliai-narancsos-vagy-man... Köszönöm, Edina

Bobóka
Bobóka Sun, 2014-02-02 23:40

Kedves Edina!
Köszönöm a gyors választ. Imádom az olasz ételeket, sütiket és nagyon jó új dolgokat tanulni! Ha elkészül, ígérem beszámolok róla.
Andi

Homebisztro
Homebisztro / Homebisztro Sun, 2014-02-02 23:49

:))) Szívesen, remélem jól fog sikerülni. Karácsonyra olasz szakácskönyvet kaptam... már mazsolázom belőle.

Homebisztro
Homebisztro / Homebisztro Sun, 2014-02-02 16:57

Kedves Bubu!

A blog bemutatkozó részben egy sokkal bővebb leírást hagytak a szerkesztők, ott egyebek mellett szerepel, hogy ez a pép valóban keserű, de sütés után ezt már nem érezni. Én többször csináltam, leginkább vendégségbe, és csak arra panaszkodtak, hogy keveset vittem. Keserűnek nem érezték, hisz nem volt az. Lehettél volna bátrabb, nem kellett volna kidobni ha a recept szerint megcsinálod, lett volna egy szaftos, újszerű sütid. (Ami valójában nem annyira új, mert Sziciliában régóta készítik.)
A citrusokat éretlenül szedik le, és vegyszerekkel tartósítják, viaszozzák a szállításhoz, és azért, hogy mire célba ér, érett legyen. Ez egy nagyon régi módszer, az elmúlt évtizedekben így jutott el hozzánk minden citrusos gyümölcs. Manapság delikáteszekben, és a lidl-ben már lehet kapni olyan citrusokat amiknek nem viaszozzák, nem vegyszerezik a héját. Ezeket közelről, jellemzően Olaszországból szállítják, idényszerűen, éretten szedik szedik le a fáról, így érkezik meg hozzánk. Ezt is meg kell mosni, de elég csak a szokásos piszkot lemosni a gyümölcsről, nem kell leforrázni, lecsiszolni a viaszt és a vegyszereket. Ez fut kezeletlen héjú vagy bio név alatt.
Remélem ezzel tudtam segíteni.

Bubu46
Bubu46 Tue, 2014-02-04 08:21

Köszönöm a gyors választ és sajnálom, hogy a hitetlenségem miatt plusz munkát okoztam - ezért elnézést.
El fogom készíteni ismét és oda fogok figyelni a származási helyre is - ezért külön köszönet !

Homebisztro
Homebisztro / Homebisztro Tue, 2014-02-04 10:04

Semmi gond, nagyon szívesen. Ez a lényege az oldalnak, hogy új dolgokat is tanuljunk, nem? :) Neked is ajánlom azt a linket amit Bobókának küldtem, ott lesz még néhány hasznos infó. Remélem finom lesz a Te verziód, pláne, hogy már kiderült, hogy mascarponéval is működik. :)

Bubu46
Bubu46 Sat, 2014-02-01 14:19

Most akartam elkészíteni , de előrelátó módon megkóstoltam a pürésített citromot - hát mit mondjak !? Áldom az eszemet, hogy nem kevertem össze a többi alapanyaggal, mert istentelen keserű volt- dobhattam volna ki az egészet !
Szerencsére a többi alapanyagból remek sütit kreáltam.
Szerettem volna egy igazi citromosat sütni - hát ez nem az !
Lehet, hogy másnak mond valamit a " kezeletlen héjú " citrom megjelölés, de nem ártana olyan recepteket közölni, ami egyértelmű és utolérhető elemekből áll.
További szép napot - ha már az enyém átmenetileg be is borult !

478
citrom 1 db
tojás 3 db
cukor 15 dkg
mandula 12 dkg
sütőpor 0.5 teáskanál
vanília kivonat 2 kávéskanál
ricotta 70 g
gyömbér 0 ízlés szerint
fehér csokoládé 5 dkg