r
Nosalty Logó

Citromos grízes süti

Brigi
Citromos grízes süti
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

689
Kalória
12g
Fehérje
74.4g
Szénhidrát
38.6g
Zsír
56.1g
Víz
194.5g
Koleszterin
1.6g
Élelmi rost
42.6g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Összesen 689 kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Összesen 4153 kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Összesen 251 kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12 g

Zsír

  • Összesen
    38.6 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    194 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    882.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    279 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    306 mg
  • Nátrium
    254 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    74.4 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    56.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    209 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    119 mg
  • Retinol - A vitamin:
    205 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    154 micro
Összesen 689 kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72.2 g

Zsír

  • Összesen
    231.9 g
  • Telített zsírsav
    94 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    81 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    40 g
  • Koleszterin
    1167 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5293.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    151 mg
  • Kálcium
    1672 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    96 mg
  • Foszfor
    1836 mg
  • Nátrium
    1526 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    446.4 g
  • Cukor
    256 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    336.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1257 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    41 mg
  • C vitamin:
    63 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    214 micro
  • Kolin:
    712 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1229 micro
  • α-karotin
    31 micro
  • β-karotin
    293 micro
  • β-crypt
    48 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    927 micro
Összesen 4153 kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    14.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    321.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    27.1 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    20.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    75 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 251 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A 3 tojásfehérjét habbá verjük, majd a 4 tojássárgáját a cukorral, vaníliás cukorral robotgéppel szintén habosra keverjük, ezt követően hozzáadjuk az olajat, tejet, reszelt citromhéjat, citromlevet, és tovább keverjük. Egy fakanál segítségével beleforgatjuk a lisztet, sütőport, majd hozzáadjuk az előzőekben habosra vert tojás fehérjét.
  2. Kivajazott, kilisztezett forbába töltjük, majd előmelegített sütőben közepes hőfokon kb. 40 percig sütjük, amíg a belseje is átsül (tűpróba).
  3. A 400 ml hideg tejbe elkeverjük a cukrot, lisztet, búzadarát, hozzáadjuk a reszelt héjat, citromlevet, majd kis hőfokon melegíteni kezdjük, amíg fokozatosan be nem sűrűsödik és fel nem forr. Ha kész, és a búzadara is megpuhult, félretesszük hűlni.
  4. Ha a masszánk kihűlt, a vajat a porcukorral egy robotgép segítségével elkeverjük, majd a kihűlt masszát fokozatosan hozzáadagoljuk, és habosra keverjük.
  5. A kész tésztalapot félbevágjuk, majd a massza nagy részét a tésztába töltjük, és befedjük a tészta másik felével, a tetejét szintén krémmel fedjük be kb. 1-2 evőkanál elegendő hozzá.
  6. Végül elkészítjük a cukormázat: a megmaradt tojásfehérjét kikeverjük a porcukorral és az aromával. A tojástól függhet, hogy mennyi porcukrot vesz fel a massza, de elég sűrűnek kell lennie ahhoz, hogy ne csorogjon le a süteményről.
  7. Ha kész, habzsákba vagy nyomóformába töltjük, és különbőző vastagságú csíkokat húzunk vele a sütemény tetejére szabálytalanul.
  8. A kész süteményt legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük, ha a máz kikeményedett a tetején, szeletelhetjük. Díszíthetjük akár kisebb darabokra vágott citromkarikákkal, amiket előzőekben cukorba mártottunk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 30x20

Az ötlet alapjában véve a mézes krémes krémjéből indult, hisz annak a krémje szinte ugyanez, csak citrom nélkül. Szerintem el lehetne akár úgy is készíteni, hogy a tésztája alapjában véve narancsos, és ehhez esetleg valami csokis kakaós krémet használhatunk.

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek