Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citrom-lime torta

Citrom-lime torta
Citrom-lime torta
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon friss ízvilágú nyári torta, mely jól lehűtve nagyon jól tud esni az egész családnak még a legforróbb napokon is. Mi imádjuk és gyorsan megvan.

hozzávalók / 12 adag

Tészta

Krém+összeállítás

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 28 cm-es csatos tortaformában 2 tojásos piskótát sütünk. Ehhez a fehérjét habbá verjük egy csipet sóval, a sárgáját a cukorral géppel fehérre keverjük. Majd óvatosan aláforgatjuk a fehérjét. Ezután fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet, amit folyamatosan, óvatosan keverünk alá, mehet bele egy késhegynyi sütőpor is. 160 fokon légkeveréssel világosbarnára sütjük, gyorsan megvan, mert vékony. Ha kész és lehűlt, hosszú éles késsel elválasztjuk a piskótalapot a forma aljáról, és vissza is helyezzük bele.
  2. A citrom és a 2 lime héját egy nagy tálba reszeljük, és ráfacsarjuk a levét (kezeletlen héjú gyümölcsöt használjunk jól megmosva). Feloldjuk a citromlében a cukrot és a vaníliás cukrot, majd az egészet simára keverjük a mascarponével.
  3. A zselatint 1 dl vízben feloldjuk, majd vízfürdőben hagyjuk visszahűlni. A tejszínhabot vagy hulalat géppel kemény habbá verjük (ehhez jól le kell előtte hűteni). A közben visszahűlt, sűrűn folyós zselatint simára keverjük a citromos mascarponével, majd az egészet a tejszínhabbal óvatosan összekeverjük (elég nagy tál kell hozzá, hogy minden elférjen benne és keverni is lehessen).
  4. Ha sima krém, akkor kb. 2 cm magasan egy réteget rakunk és simítunk el a kihűlt tésztán, majd körben, szorosan egymás mellett belenyomkodjuk a 2 cm-es darabra vágott babapiskótákat. Nekem 3 kört ad ki 11 db (van aki egészben rakja bele, úgy gyorsabb, csak akkor minden szeletnél máshova esnek a babapiskóta-darabok). Mindenképp nyomjuk bele picit a piskótákat, mert nem folyós a krém, és nem fog a darabok közé befolyni és nem tölti ki a réseket.
  5. Mehet rá a maradék krém, ezt is úgy eldolgozva, hogy a babapiskóták között ne maradjon levegős hézag. Ha mindent jól csináltunk, pont a forma tetejéig fog érni a krém, szóval ezért sem érdemes vastagabb piskótalapot sütni. Ha picit megdermedt, reszeljünk rá étcsokiforgácsot (kerüljük a kakaós tortadarát, használjunk rendes csokit, mert ha átnedvesedik véletlenül a krémtől, akkor a dara ocsmányul szétfolyik). Az egészet tartsuk min. 4 órát hűtőben, hogy a babapiskóták is megpuhuljanak a krémben. Igazi könnyen elkészíthető frissítő süti nyárra. Jó nassolást mindenkinek!
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 28 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 565
elküldve: 0
receptkönyvben: 15
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

NdeeDeville

Mióta szakács: 2020.04.12.
11 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: közepes
szezon: nyár
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

hűsítő nyári torta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

408
tojás 2 db
cukor 2 púpozott ek
finomliszt 2 púpozott ek
sütőpor 1 késhegynyi
babapiskóta 11 db
mascarpone 500 g
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert
lime héja 2 lime-ból nyert
limelé 2 lime-ból nyert
cukor 135 g
vaníliás cukor 1 csomag
zselatin 12 g
víz 1 dl
habtejszín 5 dl
étcsokoládé 10 g