Citromkrémtorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Petra

adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 14% Zsír
Az omlós tésztához
-
13g porcukor48 kcal
-
16g vaj112 kcal
-
0g só0 kcal
-
31g finomliszt114 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
4g tej2 kcal
-
7g tojás9 kcal
A citromkrémhez
-
44g cukor169 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
44g habtejszín128 kcal
-
13g citromlé3 kcal
-
25g limelé6 kcal
Összesen
676
Kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 14% Zsír
Az omlós tésztához
-
100g porcukor387 kcal
-
125g vaj896 kcal
-
0g só0 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
30g tej17 kcal
-
55g tojás69 kcal
A citromkrémhez
-
350g cukor1355 kcal
-
440g tojás554 kcal
-
350g habtejszín1022 kcal
-
100g citromlé22 kcal
-
200g limelé50 kcal
Összesen
5411
Kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 14% Zsír
Az omlós tésztához
-
4.9g porcukor19 kcal
-
6.1g vaj44 kcal
-
0g só0 kcal
-
12.3g finomliszt45 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
-
1.5g tej1 kcal
-
2.7g tojás3 kcal
A citromkrémhez
-
17.2g cukor66 kcal
-
21.6g tojás27 kcal
-
17.2g habtejszín50 kcal
-
4.9g citromlé1 kcal
-
9.8g limelé2 kcal
Összesen
264
Kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.2 g
Zsír
-
Összesen 33.1 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 339 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 434.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 85 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 196 mg
-
Nátrium 100 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 85.1 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 112.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 336 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 66 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 216 mg
-
Retinol - A vitamin: 330 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 63 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 336 micro
Összesen
676
Kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 97.6 g
Zsír
-
Összesen 265 g
-
Telített zsírsav 149 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 82 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 2712 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3474.9 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 247 mg
-
Kálcium 677 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 158 mg
-
Foszfor 1568 mg
-
Nátrium 800 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 680.6 g
-
Cukor 469 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 898.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2685 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 101 mg
-
D vitamin: 525 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 386 micro
-
Kolin: 1731 mg
-
Retinol - A vitamin: 2643 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 504 micro
-
β-crypt 56 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2689 micro
Összesen
5411
Kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 13 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 133 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 170.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 39 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.4 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 44.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 132 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 85 mg
-
Retinol - A vitamin: 130 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 132 micro
Összesen
264
Kcal
Hozzávalók
Az omlós tésztához
-
100 g porcukor
-
1 csipet só
-
250 g finomliszt
-
2 db tojássárgája
A citromkrémhez
-
8 db tojás
-
350 ml habtejszín
Elkészítés
Az omlós tésztához
- A tésztához a vajat a cukorral és a sóval kikeverjük. (Én lyukas közepű fakanalat használtam hozzá.) Hozzáadjuk a lisztet és a tojás sárgákat, és a lehető legkevesebb mozdulattal összedolgozzuk (morzsás állagú lesz). A végén beleöntjük a tejet és addig keverjük, míg nagyjából összeáll a tészta, duci hengerré formáljuk és fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük legalább egy órán át. (Az omlós tészta titka, hogy ne dolgozzuk, gyúrmáljuk agyon, máskülönben nyúlóssá válik.)
- A pihentetési idő leteltével a hengerből fél centis szeleteket vágunk, és kibélelünk velük egy 30 centiméter átmérőjű piteformát, egymáshoz nyomkodva őket az illesztéseknél, úgy hogy egyenletes legyen mindenhol. 180 fokra előmelegített sütőbe dugjuk (légkeverésen) 12 percre.
- Közben elkészítjük a citromkrémet: a tojást kikeverjük a cukorral, majd lassan hozzáadjuk a citrom-lime levet és a habtejszínt.
- A félkész tésztát alaposan megkenjük tojással (megakadályozva ezáltal, hogy a tészta magába szívja a krémet) és megtöltjük a most még meglehetősen folyós krémmel.
- 180 fokos sütőben kb. 30-40 perc alatt megsül. Akkor kell kivenni, mikor a krém a torta közepén még rezeg.
- Egy órán át hűlni hagyjuk, és ez idő alatt a citromkrém is megszilárdul a középső részen (előbb semmiképpen ne vágjuk meg a tortát, mert szétfolyik, nyúlik az egész, plusz hidegen finom).
- Sűtés ideje: 32 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 13
- 7 napos nézettség: 98
- Össznézettség: 142169
- Feltöltés dátuma: 2008. július 10.
Receptjellemzők
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Petra
537 recept
Ha nyár, akkor a csokoládés édességek feledésbe merülnek és a gyümölcsös finomságok veszik át helyüket. Egyik kedvenc desszertem a nagy melegekben a citromtorta. Ez most egy krémes verzió. (Forrás: Jamie Oliver: A pucér szakács)
Hozzászólások
Szia Petra! Eddig senki nem írt hozzászólást ehez a recepthez...miért? Én már régebben elkészítettem, semmilyen problémába nem ütköztem és nagyon finom süti! Lányok, fiúk, megéri kipróbálni, nem fogjátok megbánni!
Sziasztok! Jó hogy rátaláltam most erre a receptre, egy pár napja láttam a tvpaprika Idesüss c,müsorán de leirni nem tudtam a hozzávalókat mivel kés?n kapcsoltam oda, akkor már a süt?be tették az els? 12 percre. Kösz, szerintem egy könnyú kis süti, és remélem hogy nem nagyon fanyar.....
Sziasztok! Nagyon jó a recept, most sül éppen a második adag. Sajnos nekem semmilyen piteformám nincsen, így maradt a csatos tortaforma (26cm), amibe egy kicsit sok volt a krém, úgyhogy vagy egy centivel a tészta széle felett volt, de nem esett szét, amikor kivettem! :) Nagyon finom! Köszi, hogy megosztottad.:)
Ez a süti látszatra kívánatos, a színét imádom, és most már az ízét is!Köszi!Éva-Anyóca
H????, látszik a fotón, hogy milyen krémes belül! Szívesen beleharapna az ember! Mentem!
Szia Petra! A lime ugye nem olyan savanyú, mint a citrom?? Mert én összesen 250 ml frissen csavart citrommal csináltam, mert nem volt itthon lime, de így nagyon savas lett, a gyerekek nem is eszik meg... :(( A másik, hogy a 30 centis piteformába nem fért bele ennyi krém, így két kisebb formában megsütöttem ?ket -tészta alap nélkül...- kár, hogy nagyon savanyú lett az is, mert állagra nagyon kellemes, mint a katalán krém...:(( Szóval üzenem a többieknek, hogy ne helyettesítsék citrommal a lime-ot!! Üdv: T.
kedves Osztriga, Sajnálom, hogy így jártatok, de nem véletlenül így vannak megadva az arányok a receptben:-) A lime íze karakteresebb, és van benne egy enyhén kesernyés íz is, lehet, hogy ezt érezték a lurkók...
Szia Petra! A krémhez a tejszínt fel kell verni, vagy csak simán hozzá kell keverni a tojásokhoz? És ez a 2 dl limelé kb. hány limeból jön össze? Brigi
Szia Brigi, Csak úgy simán megy bele a tejszín a krémbe. Azt most meg nem tudnám mondani, h mennyi limeból tudtam anno 2 dl-nyi levet facsarni...bocs 8-ból talán?!
Sziasztok!!! Hát én sajnos nem tudok ennyire jókat mondani err?l a receptr?l. A szülinapomon a csaknem 20 f?s vendégsereg el?tt totál felsülés volt az egész. Mindent a recept szerint csináltam, de ennek ellenére eléggé tré lett az eredmény. A pite nem sült meg, félig nyers maradt, a krém túl sok lett,pedig a piteforma paraméterei mind stimmeltek, így hát elpocsékoltam bele jó pár tojást.Persze meglehet?sen folyós maradt, a tejszín is iszonyatosan sok lett bele szerintem. Az ízér?l inkább nem is beszélek, rettenetesen savanyú és édes volt egyszerre. Hát aki kért bel?le, az is fél falat után otthagyta a tányérján. Úgyhogy végül a buli után az egész a kukában landolt...Mázli hogy kétféle tortát sütöttem...így azért senki nem maradt édesség nélkül. Mit ronthattam el? Mért lett ennyire rossz? Nusi
szia Nusi, sajnálom a kudarcot, hogy mit ronthattál el nehéz innen és a leírtakból megfejteni elég ideig hagytad h?lni? erre a recept végén külön fel is hívom a figyelmet annyi biztos, hogy ez egy meglehet?sen savanykás, frissít? torta, ahogy a bevezt?ben is írtam, inkább nyári napkora ajánlom, amikor az embernek jobban is esnek a fanyar ízek
Majdnem 1 napot állt a fogyasztás el?tt:S Hát majd legközelebb:)
akkor valószín?leg tovább kellett volna sütnöd, hisz írtad, hogy a tészta is nyers maradt
Kedves Petra! A piteformába, hogy kell bele tenni a tésztát, pereme legyen?
Bendika, igen, egészen a pitetál peremének tetejéig érjen a tészta!