r
Nosalty Logó

Cikória sajtpaplanba rejtve

Elaichi
Cikória sajtpaplanba rejtve
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A felfújthoz:

A besamelmártáshoz:

709
Kalória
36g
Fehérje
31.5g
Szénhidrát
48.4g
Zsír
441.8g
Víz
318.6g
Koleszterin
12.4g
Élelmi rost
7.4g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A felfújthoz:

A besamelmártáshoz:

Összesen 709 kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A felfújthoz:

A besamelmártáshoz:

Összesen 2130 kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A felfújthoz:

A besamelmártáshoz:

Összesen 93 kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36 g

Zsír

  • Összesen
    48.4 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    319 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1533.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    623 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    380 mg
  • Nátrium
    436 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    31.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    441.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    333 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    54 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    188 micro
  • Kolin:
    176 mg
  • Retinol - A vitamin:
    325 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    54 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    221 micro
Összesen 709 kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    108.1 g

Zsír

  • Összesen
    145.1 g
  • Telített zsírsav
    66 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    956 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4600.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    92 mg
  • Kálcium
    1869 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    177 mg
  • Foszfor
    1140 mg
  • Nátrium
    1308 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    94.6 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

Víz

  • Összesen
    1325.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1000 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    162 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    563 micro
  • Kolin:
    528 mg
  • Retinol - A vitamin:
    974 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    163 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    662 micro
Összesen 2130 kcal
  • 6% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    197.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    80 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    56 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    56.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    42 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 93 kcal

Elkészítés

A felfújthoz:

  1. A megmosott, megszárogatott mini cikóriákat egyenként becsomagoljuk a feketeerdei sonkaszeletekbe. Hústűvel vagy fogpálcikával oldalt megtűzzük a sonkaszeleteket, hogy ne essenek le a cikóriákról.
  2. Egy nagyobb serpenyőben (amelyikbe elfér mind az összes cikória egyszerre), felforrósítjuk a zsírt/olajat. Egyenként belefektetjük a sonkába bugyolált cikóriákat, és közepes tűz mellett, időnként fordítva rajtuk egy negyed fordulatot, szépen körbepirítjuk őket. Ha kész, kitesszük egy magas falú, hőálló tálba (jénaiba, ha van).
  3. Míg a sonkás cikóriák pirulnak, elkészítünk egy közepesen sűrű besamelmártást a vajból, lisztből, tejből és a fűszerekből (só, bors, kömény, szerecsendió). Ne sózzuk meg túlságosan, a füstölt sonkaszeletek általában már eléggé sósak. Ha kész, félrehúzzuk, és hagyjuk hűlni 5 percet.
  4. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, majd félretesszük.
  5. Ha a besamelünk kissé kihűlt, belekeverjük a tojássárgákat. Ezután váltakozva beleforgatjuk a tojásfehérje habot és a reszelt sajt kétharmadát (kb. 10 dkg-nyit). Ezt a keveréket ráöntjük a tűzálló tálban várakozó sonkakabátkás cikóriákra, majd az egészet betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe.
  6. Mikor úgy látjuk, hogy már szépen felemelkedett a sajtfelfújt (kb. 20-25 perc elteltével), végezzünk tűpróbát. Ha nem tapad már rá semmi, rászórjuk a maradék 5 dkg reszelt sajtot a felfújt tetejére, és 5 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy szépen ráolvadjon.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 15x30x8

Ez tulajdonképpen a híres belga "chicoree au gratin" egy továbbgondolt változata. Legjobb, ha mini (kb. 10 cm nagyságú) cikóriákból készítjük. Nekünk ez most egy kiadós vacsora volt, de könnyű ebédnek is megfelelhet.

További receptek

Epres vargabéles

Szeretjük a vargabélest, ugye? Akkor ugyan miért ne szerethetnénk annyira, hogy tavasz végén és nyár elején teletömjük friss eperrel és eperlekvárral? A túrónak amúgy is fantasztikus ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek