Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Chilis bab 7. - amerikai módon

Chilis bab 7. - amerikai módon
Chilis bab 7. - amerikai módon
95 perc / előkészület: 15 perc főzés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évekkel ezelőtt egy amerikai lánnyal dolgoztunk együtt, ő mutatta meg ezt a receptet. Elmondása szerint Mexikóban tanulta, amit el is hiszek, mert roppant egyszerű és kiadós, mint az ország többi étele. Ez az az étel, ami mindent kibír: készülhet marhából, sertésből és vegyesen is; tarka babból, apró fehérből, de fagyasztott fejtett babból is.
A recept lelke a római kömény vagy kumin, melynek egészen speciális íze, de főként illata van. Nem helyettesíthetjük chili-fűszerkeverékkel, mert azok túl kevés kumint és túl sok csípős paprikát tartalmaznak, a végeredmény nem lesz eléggé intenzív. A kumin használatakor vegyük figyelembe, hogy az is ad egy kevés csípős ízt az ételnek.
Mint látható, méretezése egyszerű, mivel a bab-hús-hagyma azonos mennyiségben szerepel, a sűrűségét pedig a paradicsommal állítjuk be.
Melegítés után még jobb - összeérnek az ízek - és kitűnően lehet fagyasztani, vagyis praktikus nagy adagot készíteni belőle.
Nálunk bevált január elsejei ebéd, korábban elkészíthető, bab van benne és finoman (?) béleli a szilveszterkor megviselt gyomrot.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Kenyérrel fogyasztjuk, és adhatunk mellé salátát vagy savanyúságot, mert eléggé tömény étel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző nap a babot megmossuk, és egy éjszakára beáztatjuk. Bármilyen babot használhatunk, tarkát, fehéret, vöröset, tetszés szerint.
  2. A bab áztató levét leöntjük és bő vízben főzni kezdjük. Tehetünk bele egy babérlevelet is. Félfövésben megsózzuk és készre, puhára főzzük.
  3. Egy akkora edényben, amiben legvégül minden el fog férni, a zsíron megpároljuk a finomra felvágott hagymát.
  4. A hagymán fehéredésig pirítjuk a húst, és felöntjük a paradicsommal.
  5. Fűszerezzük a húst: sózzuk és bőven megszórjuk római köménnyel - intenzív illatúnak - ízűnek kell lennie. Ízlés szerint csípősre készítjük.
  6. Ha a hús is megpuhult, összekeverjük a kész, leszűrt babbal. Még most is tovább fűszerezhetjük. Ha túl sűrűnek találjuk, paradicsommal hígítsuk.
  7. Pár percig együtt rotyogtatjuk az alkotóelemeket - közben csorgó nyállal szaglásszuk a kumin fűszeres illatát.
  8. Tálaláskor finomra vágott lilahagymával is megszórhatjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 28 510
elküldve: 11
receptkönyvben: 226
elkészítve: 12/13
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

chili con carne, chillis bab, chulis bab lilahagymával

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

balintmonika
balintmonika Wed, 2014-04-02 08:28

Berzengóciában nincs római kömény,így azt kihagytam az étel elkészítésekor.Az eredményről csak annyit: a két napra elkészített bab egy nap alatt elfogyott!

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2014-04-02 15:01

Kedves Bálint Mónika!
Annak szívből örülök, hogy ekkora sikere volt, de bevallom, azt sajnálom, hogy a kumin - cumin - római kömény (Cuminum cyminum) kimaradt belőle, mert nagggyon finom vele. Esetleg a latin neve alapján utána tudsz érdeklődni, hogy messzi Bergengóciában nem ismerik-e mégis?
Üdvözlettel: Koszider

Control
Control Mon, 2013-06-17 11:25

Kedves Koszider!

Egy baj van a receptjeiddel: annyira szépek a képeid, és olyan finomak az ételek, hogy mindet meg kell főzni :)))
Köszi ezt a sok finomságot!
Üdv: Éva

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2013-06-17 14:05

Kedves Éva!
Nagyon köszönöm az elismerő szavakat - mit mondjak, irtó jól esik!
Hát, igen. Van köztük néhány fenéknövelő étel, az biztos, de legalább tényleg finomak.
Üdvözöl: Koszider

Control
Control Mon, 2013-06-17 15:06

Lehet hogy fenéknövelő egyik-másik, de ha eszünk, az legalább essen jól, és finom legyen :) Várjuk a többi tuti ételkreációt is.
Szeretettel: Éva

szilvi76
Szilvi6 / szilvi76 Mon, 2012-03-05 15:27

Szia, én is megfőztem; tettem bele római köményt, nem sajnáltam, és valóban nagyon finom lett!!!!
Eddig mindig knorr v. maggi porok segítségével készítettem a chilis babot... na ez sokkal olcsóbb, egészségesebb... ééés finomabb is lett!!!
Még egyszer köszönet és hála érte!

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2012-03-05 17:23

Kedves Szilvi!
Szívből örülök, hogy ízlett a recept! Meg annak is, hogy bíztál benne és kiróbáltad.
Üdvözöl: Koszider

695
fejtett bab 50 dkg
darált marhahús 50 dkg
vöröshagyma 50 dkg
passzírozott paradicsom 3 dl
római kömény 1 ek
csípős fűszerpaprika 0 ízlés szerint
babérlevél 1 db
mangalica zsír 1 ek
0 ízlés szerint
lila hagyma 3 dkg