r
Nosalty Logó

Burgonyás kenyér ahogy Iluska készíti

Iluska
Burgonyás kenyér ahogy Iluska készíti
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

799
Kalória
21.6g
Fehérje
157.9g
Szénhidrát
7.4g
Zsír
147g
Víz
-
Koleszterin
6.3g
Élelmi rost
745mg
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 799 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 2399 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 233 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1198.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    68 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    247 mg
  • Nátrium
    786 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    157.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    147 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    95 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 799 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    64.8 g

Zsír

  • Összesen
    22.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3595.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    205 mg
  • Kálcium
    112 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    158 mg
  • Foszfor
    741 mg
  • Nátrium
    2359 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    473.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    441 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    285 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 2399 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    346.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    227 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    42.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 233 kcal

Elkészítés

  1. Egy tálba a lisztből elveszünk 10 dkg-ot, rámorzsoljuk az élesztőt, és a 3 dl langyos vízből keveset elvéve szétkeverjük. Ez lesz az úgynevezett kovász.
  2. Félretesszük állni másfél óráig.
  3. Közben megfőzzük héjában a burgonyát jó puhára.Megpucoljuk,egy villával szétnyomkodjuk.Kihűtjük.
  4. A meglévő kovászra öntjük a többi 50 dkg lisztet,kihűlt burgonyát, a sót, a langyos vizet hozzáadagolva (lehet, nem kell mind), majd kidagasztjuk a tésztát keményre. Az olajat a vége felé adjuk hozzá. A tetejét meglisztezzük, letakarjuk (1 óra kelesztés).
  5. Ha megkelt, ismét átdagasztjuk. Enyhe lisztezés a tetejére, majd ismét kelesztés, és utolsó dagasztás. Kelesztjük.
  6. Végül enyhén lisztes deszkára borítjuk, átgyúrjuk, formáljuk, és sütőpapírral bélelt formába tesszük. Bevágjuk, és 20 percig még kelesztjük.
  7. Megspricceljük vízzel, és 220 C fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. negyed órára, majd mérsékeljük 180 C fokra a hőt.
  8. Ha szép világosbarnának látjuk a tetejét, kivesszük. Ismét megspricceljük vízzel, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. Ha már nem meleg, szeletelhetjük. Jó étvágyat!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Finom is a házi ropogós kenyér, és az a baj, ha egyszer megsüti az ember, már többet nem is akar vásárolni az üzletben... én is így voltam vele, azóta én sütöm a kenyereket is... Akár 4 napig is friss marad... bár addig úgy sem fog elállni, mert elfogy!

További receptek

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek