Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Burgonyás cukros péksütemény

Burgonyás cukros péksütemény
Burgonyás cukros péksütemény
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A férjem kedvence ez a kelt tészta. A férjem édesanyja nógrádi születésű volt, tőle származik a recept, talán ő is az anyukájától tanulta.

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Friss, hideg tejjel fogyasszuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Langyos tejben cukorral megfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet tejet főtt összetört burgonyát és a többi hozzávalót egy tálba tesszük,hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt.
  3. Egy szép sima tésztát dagasztunk, ami akkor jó, ha elválik az edénytől.
  4. Kb. 1 órán át pihentetjük meleg helyen.
  5. Ha a tészta megkelt, kb. 1 cm vastagra nyújtjuk.
  6. Megkenjük a tetejét olajjal, majd megszórjuk cukorral (most ne sajnáljuk a cukrot), és feltekerjük.
  7. Tekerés közben kicsit megnyújtjuk a kezünkkel a tésztát, hogy vékonyabb legyen.
  8. Ha feltekertük, 10 egyenlő részre daraboljuk. A tetejét megkenhetjük tojássárgájával.
  9. Olajjal kikent tepsibe tesszük.
  10. Előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsül.
  11. Rögtön forrón szedjük ki a tepsiből, mert ha hagyjuk kihűlni, a cukor megkeményedik, és nem bírjuk kiszedni, csak darabokban!

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 780
elküldve: 1
receptkönyvben: 224
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Bogi   :o)

Mióta szakács: 2010.03.04.
105 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre

egyéb elnevezések

cukros csiga, burgonyás tésztájú cukros tekercs, cukros tekercs kelt tésztából

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

borkabakter
borkabakter Tue, 2012-11-27 19:01

Fantasztikus, hagyományos krumplis tészta, zseniális, mindjárt meg is csináljuk. Köszönjük!

Tmea
Tmea / Tmea Wed, 2011-04-20 20:08

Kicsit variáltam rajta...:olaj helyett olvasztott margarinnal kentem meg, amibe kevertem egy kis citromhéjat, vaníliát és rum aromát. Mindenkinek ízlett...:-))
Jó kis recept, nem kell hozzá sok minden, egyszerű, és mégis fincsi a végeredmény.

Bia
Bogi :o) / Bia Fri, 2012-11-30 19:12

Hoppá ez nagyon rég volt!Remélem azóta többször is elkészült:))
Üdv:Bogi

494
finomliszt 50 dkg
tej 300 ml
burgonya 1 db
élesztő 2.5 dkg
napraforgó olaj 1 ek
tojás 1 db
1 csipet
cukor 0.5 teáskanál
napraforgó olaj 1 teáskanál
tojássárgája 1 db
cukor 2 ek
napraforgó olaj 1 ek