Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Brioche suisse

Brioche suisse
Brioche suisse
75 perc / előkészület: 60 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Franciaországban leltem rá, majd Brüsszelben sikerült megkóstolnom ezt a mazsolás, pudingos, csokidarabos csigát. Bár egy kicsit időigényes, de mindenképpen érdemes kipróbálni!:)

hozzávalók / 4 adag

Tésztához (kb 8-10 csigához)

Töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a lisztet a cukorral, a sóval és az élesztővel összekeverjük, majd ehhez hozzáadjuk a tojásokat és a tejet. Jól átgyúrjuk. Végül hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat. A masszát 10-15 percig folyamatosan dagasszuk. Nem baj, ha a végén még ragadós a tésztánk, az a lényeg, hogy az állaga sima legyen.
  2. Letakarjuk a tésztát egy konyharuhával, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk 1-1,5 órát.
  3. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket.
  4. Közepes lángon felmelegítjük a tejet a vajjal, a cukorral és a vaníliás cukorral. Amikor a vaj elolvadt, hozzáadjuk a pudingport, a tojások sárgáját és a lisztet, majd folyamatosan keverjük addig, amíg a krém jól besűrűsödik.
  5. A tésztát a pihentetés után 4-5 mm-re vastagságúra, és téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a vaníliás töltelékkel, megszórjuk ízlés szerint (rumos tejbe áztatott) mazsolával, illetve az apró kockára vágott étcsoki darabkákkal (az eredeti receptben a nyújtás után még 1 órás hűtőszekrényben való pihentetés szerepelt, én viszont ezt időhiány miatt ki szoktam hagyni).
  6. A tésztát óvatosan feltekerjük, majd éles késsel kb. 2 centi vastagságú csigákat vágunk.
  7. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük (a tetejüket megkenhetjük tojásfehérjével). Én a tetejére szoktam tenni még pár szem extra csokidarabot.:)
  8. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt szép barnára sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 4 645
elküldve: 3
receptkönyvben: 132
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

m_krisztike

Mióta szakács: 2013.07.26.
2 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

brioche escargot, svájci briós, pudingos csiga, vaníliás csiga csokidarabokkal

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

picipocak
picipocak Mon, 2013-11-18 18:36

Biztosan nagyon finom, ki fogom próbálni mindenképp, hiszen nagyon hasonlít a család kedvenc sütijéhez. Nagymamám receptje szerint a tésztát cukros vajjal kell megkenni, majd sütés közbe 2x is meglocsolni vanillia cukros tejjel. Az eredmény alul jó szaftos lesz, mondhatnánk pudingos. :)

1075
finomliszt 350 g
cukor 30 g
1 tk
instant élesztő 1 tasak (7 gr)
tojás 3 db
tej 2 ek
vaj 165 g
tej 250 ml
vaj 5 g
vaníliás cukor 1 csomag
tojássárgája 2 db
cukor 50 g
vaníliás pudingpor 20 g
finomliszt 5 g
mazsola 100 g
étcsokoládé 100 g