r
Nosalty Logó

Brassói aprópecsenye á la Papp Endre

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Dacota
Brassói aprópecsenye á la Papp Endre
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A húshoz

A körethez

A tálaláshoz

Összesen 429 kcal
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A húshoz

A körethez

A tálaláshoz

Összesen 1714 kcal
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A húshoz

A körethez

A tálaláshoz

Összesen 106 kcal
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.1 g

Zsír

  • Összesen
    23.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    103 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    660.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    422 mg
  • Nátrium
    81 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    291.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    50 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    131 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    99 micro
  • β-karotin
    544 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    2316 micro
  • Lut-zea
    773 micro
Összesen 429 kcal
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    124.5 g

Zsír

  • Összesen
    92.2 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    413 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2641.4 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    158 mg
  • Kálcium
    145 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    297 mg
  • Foszfor
    1690 mg
  • Nátrium
    325 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    94.2 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    1166.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    200 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    201 mg
  • D vitamin:
    86 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    44 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    186 micro
  • Kolin:
    526 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    398 micro
  • β-karotin
    2175 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    9263 micro
  • Lut-zea
    3092 micro
Összesen 1714 kcal
  • 8% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    163.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    134 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    572 micro
  • Lut-zea
    191 micro
Összesen 106 kcal

Hozzávalók

A húshoz

A körethez

A tálaláshoz

Elkészítés

A húshoz

  1. A szüzet megmossuk, és pár centis csíkokra vágjuk.
  2. A hagymát nagyon apróra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk.
  3. A krumplit megmossuk, megpucoljuk, és kockára várjuk. Feltesszük főni, ha a víz forr, sózzuk.
  4. A zsíron kiolvasztjuk a szalonna kockákat, majd rádobjuk a finomra vágott hagymát, és nagy lángon hirtelen megpirítjuk.
  5. Rádobjuk a csíkokra vágott szüzet, sózzuk, borsozzuk, nagy lángon pirítjuk.
  6. Ha van egy kis színe, rádobjuk a héjától megszabadított, kockázott paradicsomot és a zöldpaprikát.
  7. A zöldborsót pár perc alatt kicsit megpároljuk, majd leszűrjük.
  8. Ha a szűz szépen megpirult-megsült, és a pecsenyének van egy kis szaftja is, rádobjuk a zöldborsót. Párat kavarunk rajta, és elzárjuk.
  9. A megfőtt krumplit leszűrjük. Egy serpenyőben kiolvasztjuk a zsírt, és rátesszük, lassú tűzön szép pirosra dinszteljük.
  10. Ha kész, a krumplira halmozzuk a ragut, hegyes erős paprikával tálaljuk, és azonnal fogyasztjuk.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 469
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 46
  • Össznézettség: 152969
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 13.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gyermekkoromban imádtam a brassóit. Anyukám csinált egy jó szaftos pörköltet sertéscombból, irgalmatlanul megfokhagymázta, és szép kis kockára vágott krumplit aranyszínűre sütött bő olajban. A kettőt összekeverte, kicsit rázogatta, amíg a roppanós krumpli el nem kezdte beszívni a fokhagymás pörköltszaftot. Házi csalamádéval, csemegeuborkával egyszerűen isteni volt! Aztán valahogy kikopott a brassói a családi konyhából - gyanítom, hogy összefüggött azzal, hogy anyám fellázadt a sült krumpli sütés ellen. Később akárhol próbáltam, soha nem azt kaptam, amit otthon megszoktam. Volt majorannás verzió pörköltalap nélkül, főtt krumpli fokhagymás pulykahússal, zöldborsós lapocka hasábburgonyával... Egy idő után lemondtam a brassóiról. Nemrég aztán megint eszembe jutott, hogy úgy ennék egy kis brassóit. Megnéztem itt az oldalon, hogyan csinálják a többiek. Meglepődtem, hogy nincs egy azonos recept, ellenben meglehetősen sok kritika éri egymás brassóiját, mondván, ez nem az igazi brassói. Elhatároztam tehát, hogy utánanézek "az eredeti brassóinak", és azt fogom elkészíteni. Tucatnyi sztorival találkoztam, a leghihetőbb azonban a következő volt: Papp Endre a Mátyás-pince főszakácsa a sötét '50-es évek legelején egyszer egy rakomány sertésfarkat kapott nyersanyagként. Eltartott pár órát, míg a lekapargatták a farkincákról a húst, és mivel ott álltak egy rakás nyesedékkel, ezt az ételt kreálta belőle. Később eszébe jutott a válságrecept, és benevezett vele egy receptújítási versenyre - ezúttal már szűzpecsenyével, majd elnevezte brassói aprópecsenyének. A Mátyás Pincében évtizedekig készítették a brassóit, sok híres külföldi vendég kedvence lett. Nincs benne sem fokhagyma, sem majoranna, első kóstolásra meg sem közelíti az általam imádott anyu készítette nosztalgikus pöris verziót. Akik azonban szeretik a magyar konyha 70-es években kialakult arcultatát, mindenképpen próbálják ki!

Hozzávalók

A húshoz

A körethez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek