r
Nosalty Logó

Eredeti brassói aprópecsenye

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NapsütötteVidékünkön
Eredeti brassói aprópecsenye
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 902 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 3607 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 125 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62.3 g

Zsír

  • Összesen
    47.2 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    194 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1181.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    69 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    131 mg
  • Foszfor
    753 mg
  • Nátrium
    146 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    446.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    60 mg
  • D vitamin:
    53 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    181 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 902 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    249.2 g

Zsír

  • Összesen
    189 g
  • Telített zsírsav
    66 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    114 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    775 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4727 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    276 mg
  • Kálcium
    288 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    525 mg
  • Foszfor
    3011 mg
  • Nátrium
    585 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    219.2 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    1784.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    11 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    240 mg
  • D vitamin:
    210 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    75 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    202 micro
  • Kolin:
    724 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    111 micro
Összesen 3607 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    6.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    165.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 125 Kcal
  • Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A megmosott, meghámozott burgonyát apró kockákra vágjuk, zsírban megsütjük.
  2. A sertéshúst is kockákra vágjuk, majd nagyon kevés zsíron pirítani kezdjük.
  3. A meghámozott vöröshagymát felaprítjuk, vagy lereszeljük. A fokhagymát szintén felaprítjuk.
  4. Hozzáadjuk a húshoz, majd fűszerezzük.
  5. A burgonyát és a húst az eredeti recept szerint összekeverjük, de ez a lépés elhagyható.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 179
  • 7 napos nézettség: 833
  • Össznézettség: 621228
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 03.

Ajánló

Nehéz étel. Esetleg könnyű leves vagy desszert mellé ajánlom. Egyértelműen vörösbort adhatunk hozzá.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Eredeti brassói aprópecsenye
NapsütötteVidékünkön 152 recept

A Brassói aprópecsenye, nevéből adódóan a Romániai Brassóból származik. Brassó és környéke, az ország egyik legfejletteb vidéke, itt az átlaghoz képest nagy a jómódú emberek száma. Ezért is itt készítik az ország talán legfinomabb ételeit, köztük az aprópecsenyét. Sőt, nem is gondolnánk, de a lepcsánka/tócsni alapja is innen ered. Az aprópecsenyének valójában köztudomásban nincs eredeti receptje..., de ez az a változat, amit Brassóban készítenek, és sok helyen Magyarországon is. Remélem, hogy aki elkészíti, annak sikere lesz. Ez elég valószínű, hiszen nagyon egyszerű.

Hozzászólások

scarlett69

Az eredeti recept szerint: a burgonyát héjában el?f?zzük, majd kockázzuk és megsütjük. A hagymát megpirítjuk, és ezzel együtt pároljuk a húst...

Chef Guevara

Így van, én is így tudom, készítem és ez a remek étel "meg is érdemli" ezt a kis plusz bajlódást! :) (egyebek: www.deguszta.com)

scarlett69

:)

Tarackos

Pontosan!

Törölt felhasználó

Legjobb tudomásom szerint a "brassói apró pecsenyének" annyi köze van Brassó városához, hogy a Budapest - Brassó (akkor még) belföldi vonaton készítették el el?ször. Hagyma egyáltalán nincs benne, ellenben az egyik fontos "alkatrésze" a s?rített paradicsom (a sok fokhagyma mellett).

szépróza

arról nem is beszélve, hogy az eredeti recept szerint sz?zpecsenyéb?l készül.

Tarackos

Ha lehet egyáltalán "eredeti" receptr?l beszélni akkor ezt az ételt a vesepecsenye(bélszín)úgynevezett pacsni részéb?l kell készíteni.

szépróza

ett?l persze még lehet finom így is. s?t, biztos is, hogy az.

Törölt felhasználó

Hát M?vész úr most melléfogott. Kamuzni is csak szépen. ahogy a csillag megy az égen úgy érdemes!!!

NapsütötteVidékünkön

:)

Tmea

Ebb?l is látszik, hogy valóban nincs eredeti receptje, hiszen minden hozzászóló szerint másképp eredeti...:-) Én is így készítem, azt leszámítva, hogy hagymán sütöm a húst én is, és a végén összekeverem. Gyakorlatilag tök mindegy mi az eredete az a lényeg, hogy finom legyen! Tehát a végeredmény sokkal fontosabb, mint az igen csak vitás eredet. Ami a legfontosabb a Brassóinál az a sok fokhagyma és a majoránna, ett?l a kombinációtól lesz olyan igazán brassóis a Brassói.

NapsütötteVidékünkön

:)

Törölt felhasználó

Az én "eredeti" receptem :-) 1 kg sz?zpecsenye (vagy sertés comb, tarja) 5 dkg zsír 8 gerezd fokhagyma 2 doboz s?rített paradicsom só bors Köretnek: 1 kg krumpli A sertéshúst megmossuk, majd laskára vágjuk. Zsíron (fontos, hogy NEM OLAJON!!!) fehéredésig sütjük. Sóval, borssal, 4 gerezd fokhagymával ízesítjük. Kicsi vízzel majdnem készre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a s?rített paradicsomot, a maradék fokhagymát, és zsírjára sütjük. Közben sült krumplit készítünk, és a a kész hússal összeforgatva picit melegítjük.

Tmea

Kedves Szittya! Dolgoztam én régen egy étteremben az egyik bevásárlóközpontban, ahol is volt egy Szittya vezetéknev? munkatársam...:-) De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ott készítettünk brassóit, így paradicsomosan ahogy te írtad, méghozzá ha jól emlékszem az egyik szakácsunk iskolai tanulmányaira alapozva. Na, minden nap volt egy pár vendég, aki visszaadta a kaját, és mélységesen felháborodva követelte vissza a pénzét, hogy ez nem brassói. S?t még a panaszkönyvbe is írtak be ilyet... Szóval, nem tudom te milyen forrásra alapozol, de egy biztos, és ezt tapasztalatból mondom, hogy a magyar ember köztudatában mindennem? szakiskolai tanulmányok ellenében is bizony a brassói nem paradicsomos. :-))

Törölt felhasználó

Kedves Tmea! Én egy egyszer? m?szaki ember vagyok :-) Ezt a receptet egyébként keresztapámtól tanultam, aki történetesen szakács. ? mondta el a brassói történetét is, amit már említettem.

NapsütötteVidékünkön

Kedves Szittya! Bocsi, abban igazad van, hogy az eredetit zsírban sütik! Javítom is, mert valójában én is zsírban csinálom. Köszi, hogy leírtad! M?vészúr

Norbi06

Kedves szasztisz! Ahogy észrevettem ezen az oldalon vannak emberek, akik arra vadásznak hogy mikor ír ki valaki olyasmit hogy "eredeti" és ugranak kötekedni, mint kutya a csontra. (én pl. az "eredeti alapján" szókapcsolatot használom, de képtelenek értelmezni) Egy szó mint száz, én hiszek neked, de ami még fontosabb: tegnap ebédre elkészítettem ezt a receptet és istenien finom volt! Köszönöm Norbi

NapsütötteVidékünkön

Kedves Norbi! Igazad van. Valóban a legfontosabb az íze. Köszi, hogy kipróbáltad! M?vészúr

Törölt felhasználó

A vitához,hogy eredeti -e vagy sem,teszek hozzá. Debrecenben meg több helyen úgy készítik,hogy zöld borsót is tesznek bele.Most hogy is van ez? Amerre jár az ember annyiféle képen készítik el.

Törölt felhasználó

Az eredeti brassói apró-pecsenyében nincs vöröshagyma

NapsütötteVidékünkön

Dehogynem, méghozzá két fej!

pannika222

8 évig éltem Brassóban és az ismer?seim,rokonaim t?lem tanulták meg a brassói elkészítését! Nem is hallottak róla! A debreceni zöldborsós pedig olyan,mintha a tegnapi pörkölt maradékot feltuningolták volna,hogy még ehet? legyen. Tudni illik a zöldborsó meg a sültkrumpli sehogy sem passzol.

NapsütötteVidékünkön

Kedves Pannika! A brassóiról tényleg sokan nem hallottak még ott sem, viszont aki már hallott róla, az szívesen készíti így. A sült krumpliban igazad van. A receptnek neve így valóban jobb lenne: Brassói apró pecsenye sült krumplival. M?vészúr

Törölt felhasználó

Törökmézr?l se hallottam még a törökök... egyébként a sültkrumpli azért került a receptbe, mert könnyen és gyorsan lehet elkészíteni. Amúgy baromira nem illik se a húshoz, se a borsóhoz...

Sunaj

Hát én nem mondom, hogy eredeti ahogy én csinálom de megosztom Veletek: pontos mennyiséget nem írok hisz attól függ hány személyre készítjük na meg ízlés kérdése. 1 1/2-2 kg burgonyát kisebb kockára vágok és kizsírozott tepsibe teszem, sózom és jól átforgatom, hogy mindenhol érje zsír. Letakarom alufóliával és süt?ben puhára párolom ezután leveszem a fóliát és a süt?ben tovább sütöm. Közben Kb.1/2kg mindegy milyen csak ne túl zsíros húst vágj fel kicsit kisebb kockákra. (én marha rostélyosból készítem ha lehet?ségem van rá) 3-4 gerezd fokhagymát apróra vágva kicsit több zsiradékban pár pillanatig párolom majd beleteszem a húst és f?szerezem. Só, bors, vegeta. Igazából víz hozzáadása nélkül lassú t?zön puhára, zsírjára sütöm. (persze ha szükséges közben kevés vizet adok hozzá). Ha elkészült a hús és a krumpli a tepsiben összekeverem és visszateszem a süt?be, néha át forgatva pirosra sütöm. Bármilyen salátával kiváló. Én azért szeretem így mert a süt?ben jobban összeérnek az ízek mint amikor csak feltétnek tesszük a húst, igaz talán hosszabb ideig tart de nem macerás. A családom imádja soha nem tudok eleget csinálni bel?le. Jó étvágyat!

NapsütötteVidékünkön

Kedves Sunaj! Kifogom próbálni! Nagyon finom lehet így is. Étvágygerjeszt?, ahogyan leírtad. Köszi! M?vészúr

Sunaj

Kedves M?vészúr (M?vész úr)! Jó étvágyat hozzá talán azóta már ki próbáltad! Üdv. Sunaj

silent76

A vegeta finom, de rendkívül egészségtelen glutamátot tartalmaz.

Törölt felhasználó

komoly és komolytalan szakács vegetát a konyhájába sem enged be!

Sunaj

Nem vagyok (komoly és komolytalan)szakács csak házi asszony! Szerintem mindenki saját ízlése és belátása szerint f?szerezi ételeket!

csillaguniverzum

Köszönöm a receptet, kipróbálom hamarosan, nagyon ízletesnek hangzik.

Jolán

Azt hiszem sokunknak van "eredeti" brassói aprópecsenye receptje :-) Én is másképp készítem. Az biztos, hogy nem szabad "elpörköltösíteni" sok-sok fokhagyma kell bele és borssss... Én így készítem: 1 kg sertéscombot kis kockákra vágok, amit 1 fej üvegesre pirított hagymán megdinsztelek. Legalább 7 gerezd fokhagymát reszelek rá és jócskán ?rlöm rá a friss borssssot.... Teszek rá sót és egy kis vizet és szinte készre párolom (az id?közben elf?tt levet pótoljuk, mert szükségünk lesz a szaftra) Miel?tt elzárnánk a gázt, a rend kedvéért még reszelünk rá 3-4 gerezd fokhagymát, meg még egy kis borsot és ha kell még sót...csak hogy jó üt?s legyen. Közben már elkezdhetjük a kis kockára vágott krumplit kisütni és amikor az elkészült "pecsenyére" kiszedjük jó alaposan átkeverjük és gyorsan lefedjük, miközben sül a következ? krumpli adag.... Nos nekem ez az "igazi" :-) Egyébként nem tartom egy kiadós kajának, mert egy egész nagy lábossal szokott készülni, de másnapra nem marad ...:-( Pedig kell szutykolni a konyhában rendesen..:-) További szép napot és f?z?cskézést :-) Jolán

Törölt felhasználó

Javaslom mindenki figyelmébe: http://www.kispest.hu/news/237/ Azután a google keres?jébe beírni: Papp Endre brassói - és olvasgatni kicsit. Amúgy meg - ahány ház, annyi konyha. A brassói apró pecsenye 'eredetiségér?l' vitatkozni épp annyira értelmetlen, mint mondjuk azon polemizálni, milyen az 'eredeti' töltött káposzta, vagy halászlé, esetleg lecsó. Azt sem lehet eldönteni, melyik változat jobb, finomabb, hisz ez egyéni szájíz kérdése. (Számomra például anyám töltött káposztája.)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek