Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bográcsos marhapörkölt 2.

Bográcsos marhapörkölt 2.
Bográcsos marhapörkölt 2.
270 perc / előkészület: 90 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bevallom, meglehetősen cidriztem a felkéréstől, hogy marhapörköltet főzzek 14 főre.
Talán már kiderült, hogy nem vagyok valami nagy húsevő - nemhiába a sok zöldség, meg gabona... De azt hiszem sikerült felnőnöm a feladathoz, legalábbis az üres tányérok és elégedett arcok ezt igazolták.

Ebből az adagból tizennégyen jól laktunk, sőt még másnapra is bőven maradt belőle.
Sőt még egy új szóval is gyarapodott a gasztronómiai szókincsem: hagyjuk a hagymát presledni. Ami annyit tesz, üvegesre pirulni.


hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Sós vízben főzött krumplival, fehér kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst megmossuk, megtisztítjuk az inas részektől, és kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk.
  2. A vöröshagymát meghámozzuk, és nagyobb kockára vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk, és vékony szeletekre vágjuk a gerezdeket.
  3. A paradicsomot meghámozzuk, és felkockázzuk. A paprikát apró kockára vágjuk.
  4. A vöröshagymát és az olajat beletesszük egy 25 l-es bográcsba 3 ek sóval.
  5. A tüzet hagyjuk jól leégni, és a parázs melegénél, folyamatos kevergetés közben, kb. 30 perc alatt üvegesre pároljuk a hagymát. Kb. félidőben hozzáadjuk a fokhagymát is.
  6. Hozzáadjuk a paradicsomot és a zöldpaprikát. Kis ideig együtt pároljuk, majd borssal, majorannával és pirospaprikával fűszerezzük. Kevés vizet öntünk hozzá, hogy meg ne égjen a paprika.
  7. Beletesszük a felkockázott húst, és felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 2 cm-re ellepje. Beledobjuk a babérleveleket.
  8. Ekkor már "magasabbra vehetjük a lángot" és időnként megkevergetve kb. 2-2,5 óra alatt puhára pároljuk a húst.
  9. A főzési idő befejezése előtt kb. 20 perccel hozzákeverjük a vörösbort, és hagyjuk hogy jól összefőjjön.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 43
össznézettség: 116 438
elküldve: 14
receptkönyvben: 146
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatechnológia: bográcsos
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
szezon: nyár
kategória: pörkölt
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

vörösboros marhapörkölt bográcsban, bográcsos marhapörkölt

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2011-09-12 14:02

Kedves Eszter!
Az oldalamon van egy e-mail cím, ha küldesz oda egy e-mail címet, ahova írhatok neked egy e-mailt, akkor én írnék neked oda egy e-mailt...:-))

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2011-09-12 11:03

Aha, meg kocsival viszik őket a szüleik a két utcával arébb lévő iskolába-óvodába. A hétvégi program pedig nem a kirándulás, hanem a plázázás és a multiplex. És ettől érzik értékes embereknek magukat. Reggelente jókat röhögünk a 10 éves lányommal a sok birkán, akik "elvesztették a járóképességüket", és még az iskolába menetelhez is le kell ülniük...de ez nem a gyerekek hibája, hanem a szülőké, akik NEM tudnak, helyesebben NEM AKARNAK gondolkodni, hanem a kényelmesebb utat választva mennek a korszellem után, bitó alá hajtva ezzel a fejüket. De hát már Ádám-Évának is ez volt a tragédiája, és azóta is ez a tragédiája minden embernek, és még mindig hajthatatlanok, és nem gondolkodnak, nem gondolkodnak és nem cselekszenek, nem és nem és nem...Én komolyan nem értem. Mondja meg valaki miért jó totál hülyének lenni??? Mert akkor nem kell felelősséget vállalni a gondolatatokért, a tettekért? Akkor is kell, csak épp nem itt és nem most...

MissButton
MissButton Thu, 2015-08-06 14:01

Tudjuk,mindenki hülye csak te vagy helikopter.Azt nem értem,hogy miért pont egy recept alatt kell okoskodni,hogy másnak a normalis hozzaszólások helyett a te és barátaid modoroskodását kelljen olvasni.Költözz tanyára,legyél te az okos,tarts állatokat,egyél azt.Kit érdekel?Ez nem egy fórum,hanem egy receptoldal.Egyébként csak megsúgom,kedves OkosKata,hogy nem minden azért van "mű anyagból",mert az emberek hülyék,hanem mert a fogyasztási szokásaink mellett hagyományos módon nem eltartható 7 milliárd ember.Majd nézz utána és értelmezd a pajtásaiddal.

Tarackos
Tarackos / Tarackos Sun, 2011-09-11 13:31

Mai fiatalok(tisztelet a kivételnek!)kólát,energia italt isznak,csipszet,McDonálds hamburgereket esznek,füvet szívnak...stb.....Tornából viszont felmentve a java.

Tmea
Tmea / Tmea Sun, 2011-09-11 13:11

Folyamatban van, már elkezdtem, csak krónikus időhiányban szenvedek...:-)

Tmea
Tmea / Tmea Sat, 2011-09-10 18:18

És ki tiltja meg, hogy vissza térjen mindenki a régi életvitelünkhöz? Az ember nem betonra lett teremtve...és nem cola ivásra, meg hamburger és kőolaj zabálásra, még akkor sem ha az van ráírva, hogy napraforgóból van. Döntés kérdése. Akarok-e normális életet élni, vagy választom azt ami kényelmesebbnek tűnik, de totál abnormális. Senkinek nem lesz baja tőle ha zsírt használ olaj helyett. Még a betonrengetegben sem. Aki meg úgy dönt, hogy gondolkodás nélkül megy az agymosott tömegek után, az meg is érdemli a sorsát.

zederta
ze(n)derta / zederta Sat, 2011-09-10 17:24

Jézus! akkor kinyírtam a kollégáimat! de akkor kikkel találkoztam tegnap?... ;-)
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-01-11 18:13

Ajánlom Patay László: Az Ember főztje című könyvet alapos tanulmányozásra.
(Püski Könyvkiadó)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-01-11 18:12

Ajánlom Patay László: Az Ember főztje című könyvet alapos tanulmányozásra.
(Püski Könyvkiadó)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-11-20 16:55

Hát mit mondjak? Megpróbálom finoman...

A pörkölt, az legyen pörkölt.
Ez azt jelenti, hogy a húst nem pároljuk, hanem pörköljük (legalább is az elején)
Aztán az is probléma, hogy olajat használsz.

A pörkölt ősi ételünk. A hunok kengnek hívták. Úgy készítették, hogy a felhevített üstbe beletették a feldarabolt csontos húsokat és pörkölték. A hús vizet eresztett és saját levében párolódott. Természetesen a tüzet úgy igazították, hogy ne égjen meg a hús, csak párolódjon.
Aztán félidőben hozzátették a füveket, (hagyma, csombor, stb,)

Tulajdonképpen a pusztai ridegek is ezt a technikát követték, azzal a különbséggel, hogy a vasfazíkba a hússal együtt a felvágott hagymát is beletették és úgy párolták. Aztán félidőben rá az őrölt paprika fele, majd az elkészülte előtt a zsirzóban feloldott paprika másik fele.

A merinói birka megjelenésekor a faggyú probléma is előkerült, de ennek a kivédése úgy történt ( már akik nem kedvelték), hogy a kondért nem fedték le. (mert a birka is a zárt akkólba büdös)
És láss csodát a faggyúíz eltűnt.

Ilyen egyszerű a dolog. Nincs semmiféle titok vagy varázslás a kondér körűl, mégis egy fennséges étel születik. (És nincs bor, nincs paradicsom, mert ezek csak savanyítják)

Javaslom, hogy ha ídőd engedi látogass el minden év júniusának utolsó szombatján a Karcagi Birkafőző Versenyre. Sokat lehet ott tanulni.

Mellesleg Gundel Károly a hazai vendéglátás doaenje azt tartotta, az ízeket a disznózsírban oldott fűszerek adják ki a legjobban. A magyar konyha ettől is olyan híres.
Igaz, akkor még nem működött a Növényolaji Merketing (ami olyan krémes)

zederta
ze(n)derta / zederta Sat, 2010-11-20 20:09

kedves Senior!
egyetértek Veled. én is a zsírral készült ételekben hiszek. magyar hagyomány.
de ahhoz vissza kellene térni a régi életvitelünkhöz is: elő a kapákat, kaszákat és irány a határ ;-)
nagyon örülök, hogy egyre többfelé tartanak hagyományörző fesztiválokat!
nagyon-nagy hiba lenne, ha hagynánk elveszni a magyar hagyományokat!
üdv,
toma

kozma-gyula
Kozma Gyula / kozma-gyula Wed, 2010-07-28 18:14

Én amatőr főző mester vagyok hozzád képest. Igaz meg főztem már egy pár mázsát. Utoljára 50 kg-ot főztem. De én másképpen csinálom. Én most is főzök esküvőre 30kg marha 30kg birkát. De még csak dicsértek.

zederta
ze(n)derta / zederta Wed, 2010-07-28 22:51

kedves Gyula!
ahány ház, annyi szokás, de leginkább annyi ízesítés!
csodálom a főzőmestereket, akik ekkora mennyiséget el tudnak készíteni.
ha gondolod, nagyon szívesen megnézném a te változatodat is. nem akarod közkinccsé tenni?
üdv,
toma

kozma-gyula
Kozma Gyula / kozma-gyula Tue, 2010-08-10 19:53

Már készülök meg írni csak időt kellene szakítanom rá. Készülőbe van egy 3kg-mos, 5kg-mos 10kg-mos 15kg-mos 20-25kg-mos. Én nem úgy főzök 3kg marhát mint 20kg-mot. Az is számít, hogy magunknak csinálom vagy 200-személyre.

Gregor
Greg / Gregor Mon, 2010-05-10 20:23

1/2 liter olaj? Minek? Aki vigyázni akar a vonalaira, az ne egyen pörköltet! A marhahús sem egy könnyű étel!
Egyébként pedig 3-4 evőkanál mangalicazsír ennyi hagymához elég.

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2010-05-10 20:50

kedves Gregor!
valóban jobb a mangalicazsír, mint az olaj. azért 3-4 ek szerintem kevés lenne 3 kg hagymához, nem?
szóval a fél liter olajat tényleg belezuttyantottma a kondérba, és után kezdődött a móka ;-)
üdv,
toma

998
marhalábszár 5 kg
vöröshagyma 3 kg
fokhagyma 1 fej
paradicsom 1 kg
hegyes erős paprika 1 db
napraforgó olaj 5 dl
5 ek
fűszerpaprika 3 ek
négyszínű bors 1 ek
majoranna 1 ek
babérlevél 2 db
víz 4 l
száraz vörösbor 5 dl