Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bodzaszörp karamellásan

Bodzaszörp karamellásan
Bodzaszörp karamellásan
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kipróbáltam már többféle receptet, de ez a változat ízlik nekünk a legjobban. Annyira ízlik a családnak, hogy nem is álltunk meg a bodzavirág gyűjtésénél 160 virágig. 4 nagy befőttesüvegben készült a szörp nálunk. Azért, hogy megkönnyítsem a dolgát azoknak, akik kevesebb szörpöt szeretnének készíteni, a hozzávalókat 40 virághoz adtam meg.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bodzavirágokat belehelyezzük egy tisztára mosott 5 literes üvegbe (vagy bármilyen más, tiszta edénybe).
  2. Rákarikázzuk a citromokat, rászórjuk a citromsavat, hozzáöntjük a 3 liter vizet.
  3. A citromkarikákat úgy igazítjuk a tetején, hogy eltakarja a bodzavirágokat, így a citrom megóvja a bodzát a barnulástól.
  4. 24 órán keresztül állni hagyjuk. Közben egyszer-kétszer megkeverhetjük. (Ha nincs időnk másnap elkészíteni, egy-két napig még halogathatjuk a szörp befejezését.)
  5. Szűrjük át a bodzát, nyomkodjuk ki jó erősen a virágokat és a citromkarikákat.
  6. 50 dkg cukorból és 0,5 dl vízből készítsünk egy nagy fazékban szép, barna karamellt.
  7. Vegyük le a tűzről a forró karamellt, és óvatosan öntsünk hozzá 1 liternyit a leszűrt léből.
  8. Állandóan kevergetve forraljuk fel a karamellás levet, majd ha a karamell teljesen feloldódott a forró lében, hozzáadjuk a maradék 2,5 kg cukrot. 
  9. Ha a cukor feloldódik, és a szirup felforr, belekeverjük a nátrium benzoátot.
  10. Hozzáöntjük a maradék levet, belekeverjük a borkősavat, és üvegekbe töltjük a szörpöt.
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 119
elküldve: 8
receptkönyvben: 99
elkészítve: 10/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kategória: italok
nehézség: közepes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tavasz
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: ital
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

cukorszirupos bodzaszörp, karamellás bodzaszörp, citromos bodzaszörp karamellásan

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

safinyuszi
safinyuszi Thu, 2014-05-15 10:36

Kedves Bjkata!
Azt szeretném kérdezni,hogy mennyi idő amíg fogyasztható lesz a szörp?Elfelejtettem tavaly óta :-D

bjk
Bjkata / bjk Sun, 2014-05-18 18:35

Kedves Safinyuszi!
Ha elkészült, akár rögtön fogyasztható! Nálunk már elég sok elfogyott az egy hete elkészült szörpből! De nem baj, van még bőségesen! :)

safinyuszi
safinyuszi Sun, 2013-06-02 07:09

Kedves Bjkata!Sajnos nincs itthon üveg palack és így műanyagba tettem.Ugye nem lesz gond?Az illata és az állaga jónak tűnik.:-D

safinyuszi
safinyuszi Tue, 2013-05-28 23:19

Kedves Bjkata!
A bodzavirág és a citrom már a vízben ázik,de sajnos citromsavat csak holnap tudok venni.A virág nagyon hamar elkezdett száradni ezért nem akartam holnapig tárolni.Van így esélye,hogy sikerül vagy inkább ne reménykedjek?:-D

bjk
Bjkata / bjk Wed, 2013-05-29 14:36

Kedves Safinyuszi!
Teljesen jó lesz a szörp akkor is, ha a citromsavat csak később teszed bele. Már én is jártam így, a citromkarikák fontosabbak az áztatáskor, mint a citromsav. A citrom megóvja a bodzát a barnulástól, a citromsav és a borkősav pedig "kihozza" a bodza kellemes aromáját, a szörp így nem csupán bodzás ízű cukorszirup, hanem nagyon kellemes ízű hűsítő ital lesz.
Szép napot kíván:
Kata

972
bodzavirág 40 db
citrom 2 db
víz 30 dl
cukor 3 kg
citromsav 30 g
borkősav 15 g
nátrium-benzoát 1 késhegynyi