r
Nosalty Logó

Benedek tojás

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Mi van itthon
Benedek tojás
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 26% Zsír

Hollandi mártáshoz

Buggyantott tojáshoz

Összeállításhoz

Összesen 587 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 26% Zsír

Hollandi mártáshoz

Buggyantott tojáshoz

Összeállításhoz

Összesen 1174 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 26% Zsír

Hollandi mártáshoz

Buggyantott tojáshoz

Összeállításhoz

Összesen 307 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    17.9 g

Zsír

  • Összesen
    46.5 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    375 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1799.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    113 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    263 mg
  • Nátrium
    1344 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    90.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    324 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    67 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    255 mg
  • Retinol - A vitamin:
    320 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    375 micro
Összesen 587 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    35.8 g

Zsír

  • Összesen
    93 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    751 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3598.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    84 mg
  • Kálcium
    225 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    526 mg
  • Nátrium
    2688 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    181.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    649 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    134 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    161 micro
  • Kolin:
    511 mg
  • Retinol - A vitamin:
    639 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    113 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    750 micro
Összesen 1174 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    24.3 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    196 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    939.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    137 mg
  • Nátrium
    702 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    169 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    133 mg
  • Retinol - A vitamin:
    167 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    196 micro
Összesen 307 Kcal

Hozzávalók

Hollandi mártáshoz

Buggyantott tojáshoz

Összeállításhoz

Elkészítés

Hollandi mártáshoz

  1. A hollandi mártáshoz egy lábosban vizet forralunk, mert a tojássárgáját vízgőz felett kell habosra keverni, hozzáadjuk az 1-2 evőkanál vizet is, és tovább habosítjuk.
  2. Majd a tűzről levéve, fokozatosan hozzákeverjük az olvasztott vajat, citromlével ízesítjük, és sózzuk. Tálalásig melegen tartjuk.

Buggyantott tojáshoz

  1. Jöhet a buggyantott tojás, melyhez 2 lábaskában vizet forralunk, az egyikbe tesszük az ecetet, a másikat sózzuk.
  2. Mikor felforrt a víz, akkor kicsit visszavesszük a tűzerőt, és az egész tojásokat egyenként egy merőkanálba ütjük, vigyázva, hogy a sárgája egészben maradjon. A merőkanalat beleengedjük az ecetes vizű lábosba, és óvatosan kicsúsztatjuk belőle a tojást. Evőkanál segítségével formázzuk a tojásfehérjét. Kb 2 perc után egy szűrőkanállal óvatosan átemeljük a tojást a sós vízbe, belemerítjük (így nem lesz ecetízű a tojás), majd kivesszük, és lecsepegtetjük.
  3. A másik tojással ugyanígy járunk el.

Összeállításhoz

  1. Először kisütjük a bacont, majd ugyanabban a serpenyőben, a bacon zsiradékán átpirítjuk a kenyérszeletkéket.
  2. A pirítósra halmozzuk a bacont, ráhelyezzük a buggyantott tojásokat, meglocsoljuk a hollandi mártással, megszórjuk frissen őrölt borssal, és tálaljuk.
  • Sütés ideje: 5 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 26
  • Össznézettség: 11803
  • Feltöltés dátuma: 2015. december 15.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Benedek tojás
Mi van itthon 92 recept

A legszuperebb reggeli, melynek az eredete körül vannak kétségek. A pletyka szerint a Benedek tojást a híres wall street-i tőzsdeügynöknek, Lemuel Benedict-nek köszönhetjük. Ő ugyanis, egyik reggel (1894-ben), amikor betért a new yorki Waldorf Hotelbe, vajas pirítóst, buggyantott tojást, sült szalonnát és hollandi mártást rendelt, hogy mihamarabb megszabaduljon a másnaposságától. Oscar Waldorfnak annyira megtetszett az öreg bankár új étel kombinációja, hogy másnap a reggeli és a brunch ajánlatban már Benedek tojása néven kínálta a vendégeknek. A hozzávalókat egy kicsit átalakította, sonkával helyettesítette a szalonnát és angol muffinnal a pirítóst. Az egyik történet szerint így indult a Benedictről elnevezett buggyantott tojás karrierje. Egy másik történet szerint Mr. és Mrs. Benedict az alsó manhattani Delmonico's-nál ebédelt minden szombaton, és a pincér ezt az ételt javasolta: muffin-sonka-tojás-hollandi mártás- annyi különbséggel, hogy szarvasgomba is került a tetejére. Szerintem mindegy is, melyik történet az igaz, a lényegen nem változtat: szuper reggeli! Őszintén szólva éhesebb voltam annál, hogy nekiálljak angol muffint sütni, így maradt a pirítós...

Hozzászólások

Hozzávalók

Hollandi mártáshoz

Buggyantott tojáshoz

Összeállításhoz

Címlapról ajánljuk

Én elmentem a vásárba – ezért járok piacra bolt helyett

A bevásárlás 21. századi fogalmában a legfontosabb aspektus talán a sebesség: mindannyian szeretnénk gyorsan letudni az élelmiszerek beszerzését, minél kevesebb macerával. Ez leginkább a diszkontokban és a szupermarketekben megoldható, ahol seperc alatt lefuthatjuk a szükséges köröket. Miért van az, hogy én (és sokan mások) mégis a hosszabb és körülményesebb utat választjuk, és piacra járunk vásárolni? Rögtön elmesélem.

Lakos Benedek

További cikkek