Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Benedek tojás

Benedek tojás
Benedek tojás
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A legszuperebb reggeli, melynek az eredete körül vannak kétségek.
A pletyka szerint a Benedek tojást a híres wall street-i tőzsdeügynöknek, Lemuel Benedict-nek köszönhetjük. Ő ugyanis, egyik reggel (1894-ben), amikor betért a new yorki Waldorf Hotelbe, vajas pirítóst, buggyantott tojást, sült szalonnát és hollandi mártást rendelt, hogy mihamarabb megszabaduljon a másnaposságától. Oscar Waldorfnak annyira megtetszett az öreg bankár új étel kombinációja, hogy másnap a reggeli és a brunch ajánlatban már Benedek tojása néven kínálta a vendégeknek. A hozzávalókat egy kicsit átalakította, sonkával helyettesítette a szalonnát és angol muffinnal a pirítóst. Az egyik történet szerint így indult a Benedictről elnevezett buggyantott tojás karrierje.
Egy másik történet szerint Mr. és Mrs. Benedict az alsó manhattani Delmonico's-nál ebédelt minden szombaton, és a pincér ezt az ételt javasolta: muffin-sonka-tojás-hollandi mártás- annyi különbséggel, hogy szarvasgomba is került a tetejére.
Szerintem mindegy is, melyik történet az igaz, a lényegen nem változtat: szuper reggeli! Őszintén szólva éhesebb voltam annál, hogy nekiálljak angol muffint sütni, így maradt a pirítós...

hozzávalók / 2 adag

Hollandi mártáshoz

Buggyantott tojáshoz

Összeállításhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

Hollandi mártás

  1. A hollandi mártáshoz egy lábosban vizet forralunk, mert a tojássárgáját vízgőz felett kell habosra keverni, hozzáadjuk az 1-2 evőkanál vizet is, és tovább habosítjuk.
  2. Majd a tűzről levéve, fokozatosan hozzákeverjük az olvasztott vajat, citromlével ízesítjük, és sózzuk. Tálalásig melegen tartjuk.

Buggyantott tojás

  1. Jöhet a buggyantott tojás, melyhez 2 lábaskában vizet forralunk, az egyikbe tesszük az ecetet, a másikat sózzuk.
  2. Mikor felforrt a víz, akkor kicsit visszavesszük a tűzerőt, és az egész tojásokat egyenként egy merőkanálba ütjük, vigyázva, hogy a sárgája egészben maradjon. A merőkanalat beleengedjük az ecetes vizű lábosba, és óvatosan kicsúsztatjuk belőle a tojást. Evőkanál segítségével formázzuk a tojásfehérjét. Kb 2 perc után egy szűrőkanállal óvatosan átemeljük a tojást a sós vízbe, belemerítjük (így nem lesz ecetízű a tojás), majd kivesszük, és lecsepegtetjük.
  3. A másik tojással ugyanígy járunk el.

Összeállítás

  1. Először kisütjük a bacont, majd ugyanabban a serpenyőben, a bacon zsiradékán átpirítjuk a kenyérszeletkéket.
  2. A pirítósra halmozzuk a bacont, ráhelyezzük a buggyantott tojásokat, meglocsoljuk a hollandi mártással, megszórjuk frissen őrölt borssal, és tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 800
elküldve: 2
receptkönyvben: 27
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Mi van itthon

Mióta szakács: 2012.02.18.
92 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: reggeli, tízórai, vacsora
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: szendvics
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
kalória: átlagos
fogás: meleg előétel

egyéb elnevezések

tojásos szendvics, eggs benedict, pirított zsemle buggyantott tojással

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

593
tojássárgája 1 db
vaj 6 dkg
víz 2 evőkanál
0 ízlés szerint
cayenne bors 1 késhegynyi
fekete bors 0 ízlés szerint
citromlé 5 csepp
tojás 2 db
ecet 1 ek
1 kávéskanál
bacon 4 szelet
kenyér 2 szelet
fekete bors 0 ízlés szerint