r
Nosalty Logó

Benedek tojás

Mi van itthon
Benedek tojás
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Hollandi mártáshoz

Buggyantott tojáshoz

Összeállításhoz

587
Kalória
17.9g
Fehérje
24.5g
Szénhidrát
46.5g
Zsír
90.8g
Víz
375.5g
Koleszterin
2g
Élelmi rost
3.2g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 26% Zsír

Hollandi mártáshoz

Buggyantott tojáshoz

Összeállításhoz

Összesen 587 kcal
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 26% Zsír

Hollandi mártáshoz

Buggyantott tojáshoz

Összeállításhoz

Összesen 1174 kcal
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 26% Zsír

Hollandi mártáshoz

Buggyantott tojáshoz

Összeállításhoz

Összesen 307 kcal
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    17.9 g

Zsír

  • Összesen
    46.5 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    375 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1799.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    113 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    263 mg
  • Nátrium
    1344 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    24.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    90.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    324 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    67 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    255 mg
  • Retinol - A vitamin:
    320 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    375 micro
Összesen 587 kcal
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    35.8 g

Zsír

  • Összesen
    93 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    751 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3598.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    84 mg
  • Kálcium
    225 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    526 mg
  • Nátrium
    2688 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    49 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    181.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    649 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    134 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    161 micro
  • Kolin:
    511 mg
  • Retinol - A vitamin:
    639 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    113 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    750 micro
Összesen 1174 kcal
  • 10% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    24.3 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    196 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    939.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    137 mg
  • Nátrium
    702 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    12.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    47.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    169 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    133 mg
  • Retinol - A vitamin:
    167 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    196 micro
Összesen 307 kcal

Elkészítés

Hollandi mártáshoz

  1. A hollandi mártáshoz egy lábosban vizet forralunk, mert a tojássárgáját vízgőz felett kell habosra keverni, hozzáadjuk az 1-2 evőkanál vizet is, és tovább habosítjuk.
  2. Majd a tűzről levéve, fokozatosan hozzákeverjük az olvasztott vajat, citromlével ízesítjük, és sózzuk. Tálalásig melegen tartjuk.

Buggyantott tojáshoz

  1. Jöhet a buggyantott tojás, melyhez 2 lábaskában vizet forralunk, az egyikbe tesszük az ecetet, a másikat sózzuk.
  2. Mikor felforrt a víz, akkor kicsit visszavesszük a tűzerőt, és az egész tojásokat egyenként egy merőkanálba ütjük, vigyázva, hogy a sárgája egészben maradjon. A merőkanalat beleengedjük az ecetes vizű lábosba, és óvatosan kicsúsztatjuk belőle a tojást. Evőkanál segítségével formázzuk a tojásfehérjét. Kb 2 perc után egy szűrőkanállal óvatosan átemeljük a tojást a sós vízbe, belemerítjük (így nem lesz ecetízű a tojás), majd kivesszük, és lecsepegtetjük.
  3. A másik tojással ugyanígy járunk el.

Összeállításhoz

  1. Először kisütjük a bacont, majd ugyanabban a serpenyőben, a bacon zsiradékán átpirítjuk a kenyérszeletkéket.
  2. A pirítósra halmozzuk a bacont, ráhelyezzük a buggyantott tojásokat, meglocsoljuk a hollandi mártással, megszórjuk frissen őrölt borssal, és tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 5 p

A legszuperebb reggeli, melynek az eredete körül vannak kétségek. A pletyka szerint a Benedek tojást a híres wall street-i tőzsdeügynöknek, Lemuel Benedict-nek köszönhetjük. Ő ugyanis, egyik reggel (1894-ben), amikor betért a new yorki Waldorf Hotelbe, vajas pirítóst, buggyantott tojást, sült szalonnát és hollandi mártást rendelt, hogy mihamarabb megszabaduljon a másnaposságától. Oscar Waldorfnak annyira megtetszett az öreg bankár új étel kombinációja, hogy másnap a reggeli és a brunch ajánlatban már Benedek tojása néven kínálta a vendégeknek. A hozzávalókat egy kicsit átalakította, sonkával helyettesítette a szalonnát és angol muffinnal a pirítóst. Az egyik történet szerint így indult a Benedictről elnevezett buggyantott tojás karrierje. Egy másik történet szerint Mr. és Mrs. Benedict az alsó manhattani Delmonico's-nál ebédelt minden szombaton, és a pincér ezt az ételt javasolta: muffin-sonka-tojás-hollandi mártás- annyi különbséggel, hogy szarvasgomba is került a tetejére. Szerintem mindegy is, melyik történet az igaz, a lényegen nem változtat: szuper reggeli! Őszintén szólva éhesebb voltam annál, hogy nekiálljak angol muffint sütni, így maradt a pirítós...

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...