Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

"Beliczayné mézese" Dédikétől

"Beliczayné mézese" Dédikétől
"Beliczayné mézese" Dédikétől
77 perc / előkészület: 60 perc főzés: 10 perc sütés: 7 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamám (Dédike) vállalta, hogy Beliczayné vállalkozásába besegít: szakmányba készít mézeskalácsot. Az együttműködés hamar véget ért, de a recept maradt. Ha betartjuk a pihentetést, jól lehet vele dolgozni. Elkapkodni nem lehet, mert ragad, halogatni nem érdemes, mert nagyon kemény lesz. Olyan finom a tészta, hogy a házak nem hosszú életűek... 

hozzávalók / 12 adag

tészta

cukormáz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mézet forrásig hevítjük a cukorral.
  2. Megvárjuk míg kihűl, aztán a tojást, margarint és a fűszereket hozzáadjuk.
  3. A szalalkálit és a szódabikarbónát a liszt harmadával összevegyítjük, és a masszával fakanállal jól elkeverjük, a többi lisztet csak utána adjuk hozzá.
  4. Jól eldolgozzuk. (Borzasztóan ragad, jó előre kikészíteni minden eszközt, amivel levakarjuk magunkról, vagy fakanállal dolgozzunk.)
  5. Két napig pihentetjük. Ismét jól felgyúrjuk, kb. 3mm vastagságúra nyújtjuk, szaggatjuk.
  6. A házépítés fázisai: egy hegyes oromfalat késsel kivágunk a tésztából, majd a tető és oldalfal magasságával csíkot vágunk úgy, hogy a tető legyen min. 1 centivel hosszabb mint az oldalfal. A fenyőkhöz egyre keskenyedő csíkokat vágunk, és egy-egy vágással egyenlő oldalú háromszögekre szabjuk.
  7. Tepsi méretűre nyújtunk egy öklömnyi tésztát, ez lesz a telek. A többi tésztából még formákra szaggatott díszeknek is jut bőséggel.
  8. Az eredeti recept szerint tojás sárgájával kenjük. Fényesebb, ha egész tojást habosra kavarunk és azzal kenjük.
  9. Aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, porcukorral elkevert tojásfehérjével díszítjük, majd építjük. (Fehérebb a máz, ha felverjük a cukorral a tojást.)
  10. A házépítés fázisai: Először díszítjük a lapokat, a tetőt előtte érdemes összepróbálni, melyik éle legyen felül. Megvárjuk, míg keményre szilárdul! Felállítjuk a falakat, melyeket az alaphoz és egymáshoz cukormázzal ragasztunk (ha kell, a kis háromszögekkel kitámasztjuk). Megvárjuk, míg keményre szilárdul! A falak tetejét megkenjük a cukormázzal, rápróbáljuk a tetőt, majd a fehér máz mentén megkenjük a tető lapjait is. Összeillesztjük, és a háromszögekkel kitámasztjuk szilárdulásig.
  11. Evés előtt fémdobozban tároljuk néhány asztalt szilvával 1-2 napig.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 120 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 527
elküldve: 0
receptkönyvben: 6
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Hild Csorba Bernadett

Mióta szakács: 2019.12.20.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, uzsonna
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mézes házikó, mézeskalács ház

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

660
virágméz 50 dkg
cukor 25 dkg
margarin 5 dkg
tojás 4 db
citromhéj 1 citromból nyert
narancshéj 1 narancsból nyert
fahéj 1 teáskanál
szegfűszeg 0 ízlés szerint
szalalkáli 1 teáskanál
szódabikarbóna 1 teáskanál
finomliszt 1 kg
tojás 2 db
tojásfehérje 2 db
porcukor 25 dkg