r
Nosalty Logó

Balesetes kardamomos csiga

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
P.
Balesetes kardamomos csiga
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 917 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 5501 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 406 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    15 g

Zsír

  • Összesen
    49.7 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    234 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    451.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    95 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    234 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    105.2 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    336 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    111 micro
  • Kolin:
    135 mg
  • Retinol - A vitamin:
    329 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    80 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    163 micro
Összesen 917 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    90.1 g

Zsír

  • Összesen
    298.2 g
  • Telített zsírsav
    142 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    78 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    60 g
  • Koleszterin
    1406 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2706.4 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    226 mg
  • Kálcium
    567 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    305 mg
  • Foszfor
    1402 mg
  • Nátrium
    168 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    631.4 g
  • Cukor
    224 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    184.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2017 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    667 micro
  • Kolin:
    807 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1974 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    481 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    981 micro
Összesen 5501 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    22 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    104 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    199.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.6 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    149 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    146 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 406 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejet meglangyosítjuk, kevés cukorral elkeverjük és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, összekeverjük a porcukorral, sóval, fűszerekkel. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és az olvasztott vajat. Puha tésztává gyúrjuk.
  3. Langyos helyen (pl. belangyosított sütőben) a duplájára kelesztjük.
  4. Elkészítjük a tölteléket: a vajat felolvasztjuk. Elkeverjük az összes többi hozzávalóval a diót kivéve.
  5. A tésztát másfél centi vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel és megszórjuk annyi dióval, amennyit szeretnénk.
  6. A rövidebb oldalát fogva szorosan feltekerjük - ez ennél a puha tésztánál elég szitkozódós meló...De meg lehet csinálni.
  7. Másfél 2 centis szeleteket vágunk belőle és kivajazott vagy sütőpapíros tepsibe tesszük. Ha szükséges, a csigákat még kézzel kívülről egy darabon újratekerjük, hogy szépen illeszkedjen. Ne legyen túl szoros, mert még kelniük kell.
  8. Megkenjük őket egy felvert tojással és szobahőmérsékleten kelesztjük még egy órát legalább.
  9. 190 fokra előmelegített sütőben halvány barnára sütjük.
  10. A tetejét még megkenhetjük1 ek vízzel feloldott 2 ek porcukorral.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 198
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 13782
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 23.

Ajánló

pH besorolás: erősen savasít Ebből az adagból kb. 18-20 db lett.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Alapvetően nem szeretem az édes csigaféléket. Amúgyis megosztják a fogyasztókat: van aki a leveles tésztás szanaszét hulló fajtát imádja, van, aki kelt tésztásra esküszik. Ritka napokon én is ez utóbbiak táborába tartozom. Így történt, hogy fahéjas csigát szerettünk volna enni. Épp azon morfondíroztam, hogy láttam-e én frankfurti ittlétem alatt valaha csigafélét bármelyik pékségben is - de nem. Elhatároztam, hogy csigát eszünk, ha törik, ha szakad. Nagy magabiztosággal álltam neki, egészen addig, amíg a fahéjas zacskó helyett a kardamomosat bele nem zúdítottam. Az első pánik után, úgy döntöttem, akkor kardamomos csigát eszünk. Némi fahéjjal. ...nos, nem hiszek a véletlenekben. Biztos vagyok benne, hogy a gondviselés vezette a kezemet. Sokkal finomabb, mint a sima fahéjas. :-)

Hozzászólások (11)

Törölt felhasználó

Kívánok még hasonló, felfedezésszer? "baleseteket"! :) Így keletkeztek a korszakalkotó étkek is. :)

tenger

:-)))) Nem semmi.

Szabó Éva

Sya! Olvastam mostanában a blogod, és megijedtem, amikor írtad, hogy már nem okoz örömöt,ha jót f?zöl.. Na, de nekünk igen! El ne t?nj! Ez er?s felszólítás! Kinek fogok én folyton csacsogni, hogy nincs ez,nincs az..mit tegyek bele helyette..Na, és ki fog ide különlegesebbnél furcsább recepteket feltenni "véletlenekb?l"? Meg nem krémes, inkább téglasütiket, hogy én is hízhassak? :D Na, jó..nem akarok parancsolni, de szeretném,ha továbbra is itt lennél, írnál nekünk heti okosokat, és felvilágosítanál minket különféle témákban :) Rendben? :) Évy voltam.

Dacota

H???, Eszti, ez gyönyör?!! Jaj, te lány, tudod, hogy a kelt tészta a gyengém...már Te is a kísértésbe viszel... Na de csak maradjon ez a jó szokásod! :) Puszi!

Törölt felhasználó

Eszter, ha nálad a balesetekb?l is remek dolgok születnek, akkor íme egy ok, h. folytasd a f?zést. Sztem azzal is örömöt szerezhetsz magadnak a konyhai dolgok kapcsán, ha a véletleneknek köszönhet?en a családodat és magadat is megleped. Még sok ilyen accident-et kívánok neked! :-))))) Pussz: Gabi

P.

Köszi mindenkinek. Most csak úgy sz?kszavúan... :-p

Bató Edit

Hát ennél nagyobb baleset soha ne érjen kedves Eszter! :)))

Törölt felhasználó

Én is a kelt tésztákat kedvelem!Még sosem vettem kardamomt,csak szemeztem vele az üzletben.Legközelebb veszek.Puszi.Bogi Ui:Örülök hogy megint f?zöl nekünk is.

P.

Hát még a jóuram hogy örül, hogy megint f?zök... :-p

Törölt felhasználó

Hát ez csodaszép és csodajó is lehet! Amilyen hevesen kutattam kardamom után, olyan szinten porosodott a megvásárlás után a kamrapolcon a gasztroihlet hiánya miatt. Talán mostmár én is el?szedem... :) Puszi

dadimami

Kedves Gargoyle! Ez nagyon guszta, csak egyetérteni tudok az el?ttem szólókkal, sokszor sütök én is kakaós, fahéjas csigát, de a tied veri az enyémet és az eddig látottakat is, mentem, legközelebb kipróbálom! Üdv: Margó

Törölt felhasználó

Üdv! A kérdésem az lenne,hogy az egész kardamomot,ha összetöröm mozsárban az is jó lenne? Mert egészet is alig találtam.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

7 retró éttermi jelenség, amitől a Kádár-kor nosztalgiája tör elő...

Mint tudjuk, előre megyünk, nem hátra, de a négy fal között azért mindannyian csináljuk. Egy kis elrévedés a múltba, akár a saját, élő élményünk volt, akár családi fotókról, filmekből ismerjük. Az idén bemutatott HBO-sorozattal, a pillanatok alatt kultikussá lett Besúgóval csak újabb jegyet váltottunk a nosztalgiavonatra, amivel mi most a vendéglátás retró világába robogunk. Ha vissza nem is vágyjuk, no ki melyik elemét szerette a szocialista éra éttermi élményeinek?

Nosalty

Így tedd el a lecsót nyáron, hogy egész évben együtt...

Ilyenkor nyárvégén szinte turbóra kapcsol a befőzési láz, a kert és a piac ontja magából a zöldségeket, gyümölcsöket, érdemes nekiállni a tartósításuknak, hogy aztán az év kevésbé gazdag hónapjaiban is élvezhessük a nyári ízeket. A lecsót is érdemes eltenni, most többféle módszert mutatunk, hogy hogyan.

Szekeres Dóra