Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bajor szilvás lepény

Bajor szilvás lepény
Bajor szilvás lepény
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A bajorok legkedvencebb kora őszi sütije -alias "Zwetschgendatschi"- :). Ilyenkor minden pékségben, cukrászdában kapható. Férjem nagyon szereti, ezert ilyenkor többször is megcsinálom, de én sem vetem meg. :) Itt inkább a szilva dominál, a tészta laposabb, mint ahogy pl. Anyukám csinálta, azaz vastagabb tészta, és kevesebb szilva. Itt így telepakolják, ezért a tészta lágy marad a szilva alatt. Tenyernyi nagyra vagva, tejszínhabbal tálalják.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Közben közkivanatra tegnap ujfent elkeszitettem, es nagyon egyszerü modon nyujtottam a tesztat, ezt ajanlom: a nagy tepsibe belehelyezzük a sütöpapirt, majd bejelöljük ujjunkkal a tepsi belmeretet, leteritjük az asztalra. A tesztat a papiron, meretre kinyutjuk, majd paprisotol beleemeljük a tepsibe. A felesleges papirszeleket levagjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet nagyobb keverőtálba szitáljuk, közepébe mélyedést formálunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk 1 tk cukrot, és 4 ek meglangyosított tejjel dúsítjuk. Langyos helyen, letakarva kelesztjük.
  2. Ezalatt megmossuk, és papírtörlővel leszárítjuk a szilvát. Egy másik tálban beleszórjuk a vaníliás cukrot, és összekeverjük a fahéjjal. A kimagozott szilvát 4 cikkelyre vágjuk. Az egészet összekeverjük a vaníliás-fahéjas cukorral.
  3. A vajat felolvasztjuk. A megkelt kovászhoz hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd kézzel összedolgozzuk a tésztát, és alaposan meggyúrjuk, jó hólyagosra. Pici lisztet szórunk a tálba, és a tésztagombócot visszatesszük, tetejét szintén pici liszttel megszórjuk, letakarjuk egy vászonkendővel, és langyos helyen kb. 1 órán keresztül kelesztjük.
  4. Egy nagy lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral, és kinyújtjuk a tésztát (1 cm vastagsagura). Rátesszük a sütőpapírra, és hagyjuk még egyszer kelni. (Kb. 20 perc). Ekkor megrakjuk a szilvával.
  5. Előmelegített sütőben, középre tolva, 180 fokon 40 percig sütjük. Tejszínhabbal tálaljuk. Finom langyosan, de persze kihűlt állapotban is. Az én sütőm sajnos már nem új, így én 200 fokon sütöttem, és jó egy órát. A recept adatait adtam meg, de ajánlom, hogy igazítsuk a saját sütőnkhöz a sütési fokot és időt.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x25 cm
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 44 943
elküldve: 10
receptkönyvben: 111
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Marti48

Mióta szakács: 2013.05.28.
317 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: német
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Zwetschgendatschi, szilvás süti, szilvás lepény, szilvás pite

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch Sat, 2014-09-27 21:17

Kedves Marti!

A ferjem pont igy szereti a gyumolcsos sutiket, keves tesztaval, szuper! Eloszor almasat kellet sussek neki, most pedig a Te szilvasod kovetkezett. Koszonom a finom receptet!

udv:witch

marti48
Marti48 / marti48 Sun, 2014-09-28 16:24

Kedves Witch!

Szikla gördült le a szivemröl! :) Örülök, hogy sikert aratott a recept! Igen, ennek a variansnak az a lenyege, hogy a teszta ne legyen vastag. Ferjem nem "edesszaju", de ezt ö is imadja.

Pusz'! Marti

witch
witch / witch Sun, 2014-09-28 17:19

Kedves Marti!

Hat, en egy cseppet sem aggodtam, mert nem ez az elso recept Toled, amit keszitettem es nem is az utolso! Persze, tudom, hogy sok mindenen mulik am, hogy (foleg egy sutemenynel) minden siman menjen. Es akkor meg mindeg elofordulhat, hogy valami miatt nem izlik a vegeredmeny. Peldaul egyszer sutottem egy almasat, amibe bele kell keverni a tesztaba a lereszelt gyumolcsot es nem izlett, de aztan itt a NoSaltyn talaltam egyet, ami pedig izlett.

L♥ve, witch

marti48
Marti48 / marti48 Sun, 2014-09-28 19:51

Kedves vagy, köszi! Valami jo almas süti erdekelne, mert rengeteg almank van a kertben. Körte is - ahoz pedig plane nincs semmi ötletem. Melyik az a NS-recept, ami jol sikerült es izlett is? Most nem retesre gondolok, hanem valami "mas", de egyszerüre...

Love, Marti

witch
witch / witch Sun, 2014-09-28 20:28

Az "almas suti Sutotoktol" receptet probaltam es nekunk izlett nagyon, raadasul nagyon egyszeru elkesziteni is.
En is nezegettem, hogy a kortevel mit kezdjek es Eva-Anyocanak van felteve egy receptje "Kortes szilvatorta" neven, nekem az van betervezve kovetkezo sutinek, mert nagyon jol hangzik. Meg egy kis kokuszos reteg is van benne, szerintem biztos finom.

szeretettel udvozollek: witch

marti48
Marti48 / marti48 Mon, 2014-09-29 13:50

Köszönöm szepen a tippeket! Tegnap lattam egy itteni blogon jopofat: Gerezdekre vagott alma hejastul, muffinsütöben sütve. Csak a kepet, a reci nem jött be - de egy kis fantaziavaal ki lehet probalni. Piakans köret lehet, mert a gerezdek közepen egy-egy felbevagott fokhagyma (!) Volt. En kiprobalom (mas töltelekkel), es ha emberi fogyasztasra alkalmas, akkor felteszem az oldlamra.

Napsugaras hetet kivanok, Marti

witch
witch / witch Tue, 2014-09-30 01:19

Igazan, nincs mit!
Hm, fokhagymas alma, ez tenyleg erdekes lehet. Az biztos, hogy vannak furcsa otletek a neten. Nekem most az tetszik a legjobban, amikor a gyalult tokkel helyettesitenek tesztat egy etelben.
Koszonom szepen, a meteorologusok szerint elorelathatolag egy heteig gyonyoru napsutes lesz. Melengeto napsugarakat Neked is!

L♥ve, witch

marti48
Marti48 / marti48 Tue, 2014-09-30 13:50

Közben kikötöttem a Horvath Ilona szakacskönyvenel: abbol sütök majd almas belest, azaz a jo regi nagymama-pitet. De meg nem duraltam neki magamat... fözni jobban szeretek, mint sütni, ez a szomoru valosag :)

Love, Marti

witch
witch / witch Tue, 2014-09-30 16:21

En is onnan sutottem az elso pitemet. :o)
Nekem meg a sutes a kedvencem, mert az nem kotelezo, legalabbis eleinte ugy volt. Most mar mindkettot szeretem.

L♥ve, witch

marti48
Marti48 / marti48 Tue, 2014-09-30 17:33

En csak egy par eve "probalgatom szarnyaimat" - a lanyom viszont remek cukrassza nötte ki magat, mar 12 eves kora ota szereti csinalni. De az is igaz, hogy fözni nem igen tud, leven ferje szenvedelyes hobbyszakacs, es ami nagyon szimpatikussa tette öt raadasul, hogy imadja a Magyar etkeket, ugy a bogracsost, mint a konyhaban keszülteket, es az elkert receptek alapjan lelkesen meg is fözi öket. Lanyom meselte, hogy Volt egy nagy csirkepaprikas-korszakuk, mert a ferj hetente Minimum egyszer azt fözte... Most en egy almas-pores csirkemellfile-kompozicio elökeszületeiben vagyok, ezt felteszem majd. Most talaltam egy itteni fözös-oldalon.

Love, Marti

witch
witch / witch Wed, 2014-10-01 16:02

Nekem van egy kis gyakorlatom, 4 gyerekre hetente ketszer sutottem, de most is gyakran kell, mert ugyan mar csak a lanykam lakik itthon, a parom nagyon szereti a hazi sutiket. Persze itt nincsenek olyan finomak meg cukraszdak (sajnos), mint magyarban, pedig neha jo lenne, ha mas keszitene a finomsagokat nekem, mert az jobban esik. :o)
A csirkepaprikasbol en sem tudok eleget fozni, mert mindenki szereti es szetosztogatjuk.
Huh, az a almas-pores csirke finom lehet, de hat en mindenevo vagyok. Egyedul a csigat meg a bekat meg nem kostolnam semmi penzert.

L♥ve, witch

witch
witch / witch Sun, 2014-08-31 13:34

Kedves Marti!

Ez nagyon jol hangzik! En ugy kepzelem el, hogy a teszta a szilva levetol valami fantasztikus puha lehet. Koszonettel elmentettem, minel hamarabbi kiprobalasra!

udv:witch

marti48
Marti48 / marti48 Tue, 2014-09-02 09:21

Kedves Witch!

En elöször megijedtem, de lenyugtattak, hogy ez igy pont jo. Lenyeg, hogy a teszta vekony legyen. Mar a masodik Talca fogyogat rendesen - ezt CSAK a ferjemnek csinaltam, persze kostoltam is... egy kicsit.... en is....:)

Üdv: Marti

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Sun, 2014-08-31 12:23

Kedves Márti!
A mai ebédhez a szilvás lepényed volt a harmadik. " Dőzsi" volt mert tettünk rá tejszínhabot!! Nagyon finomra sikerült, az egész családnak ízlett! Köszönöm a receptet.
Andi

marti48
Marti48 / marti48 Tue, 2014-09-02 09:24

Kedves Andi,

nagyon örülök, hogy izlett!!! Igen, ehez feltetlenül "jar" a tejszinhab. Izles szerint persze lehet cukrozni is (barna kristalycukor pl.) - :)

Üdv: Marti

kukta413
kukta413 Sun, 2014-08-31 07:00

Bocs, de alaposabban elolvasva ez mégsem csak ebben különbözik. A tésztája ugyanez. Nagyon kevés zsemlemorzsával meghintem, rárakosgatom a gyümölcsöt. A savanyúságától függő mennyiségű kristálycukorral megszórom (a rebarbarához kifejezetten sok cukor kell), arra hintem a fahéjat. Meglocsolom a tojásos tejföllel, s mehet a sütőbe. Addig sütöm, amíg a tetején a tejföl teljesen kocsonyás és egy kicsit pirosas nem lesz. Ez 200 fokon kb. 25-30 perc. Érdemes kipróbálni ezt is!

marti48
Marti48 / marti48 Tue, 2014-09-02 09:44

Kedves Kukta!

Köszi a tippeket, a tejfölös-tojasos öntetet ki fogom probalni - gondolom, ez nem csa a szilvasra ervenyes, mert ezt mi igy szeretjük :). Termeszetesen lehet izles szerint erösebben megcukrozni, pl. barna kristalycukorral . Leven a tulerett szilva meg több levet eresztene, ez egy kicsit savanykas desszert, az igaz!

Köszöm a hozzalszolasokat, üdvözlettel: Marti

kukta413
kukta413 Sun, 2014-08-31 06:29

Márti!
Hasonlót készítek én is, de a tetejére 2 tojással, 1 vaníliás cukorral elkevert 2 dl tejfölt öntök, úgy sütöm meg. Többféle gyümölccsel is készítem - barack, meggy, de a legkedveltebb nálunk a rebarbarás!

467
finomliszt 350 g
friss élesztő 1.5 dkg
cukor 8 dkg
tej 1.5 dl
vaj 5 dkg
1 csipet
tojás 1 db
vaníliás cukor 1 csomag
fahéj 1 kávéskanál
szilva 1.5 kg