Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ananászkarika-torta

Ananászkarika-torta
Ananászkarika-torta
75 perc / előkészület: 40 perc főzés: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Leginkább szülinapi desszertként funkcionált családunkban ez a tortacsoda, amelynek eredeti, nagyim szerinti receptje sajnos az évek során köddé vált. Kísérletek sorával, emlékfoszlányokból összerakosgatva született meg a süti mai formája, amit ananászkoszorú vagy ananászkarika-torta néven, régmúlt időket idézve, sóhajtozva emlegetünk.

hozzávalók / 12 adag

Piskóta

Krém

Díszítés

ajánlat

A cukorhab helyett tejszínhabot is használhatunk a díszítéshez, úgy egy cseppet könnyebb, nyáriasabb desszert lesz a végeredmény. Az enyhén savanykás ananászkrém azonban kellőképp ellensúlyozza az édes bevonat töménységét, így megéri megpróbálkozni a kicsit macerásabb fehérjehab elkészítésével is. Konzerv helyett friss ananásszal a krémben még üdítőbb ízélményt varázsolhatunk.

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből egy csipet só hozzáadásával és a cukor kanalankénti adagolásával kemény habot verünk. Beleszórjuk a vaníliás cukrot.
  2. A tojások sárgáját egyesével, óvatosan keverjük a habhoz. Végül a sütőporral elkevert, átszitált lisztet és a darált mogyorót is beleforgatjuk a tésztába, vigyázva, hogy ne nagyon törjük össze a habot.
  3. A tortaformába sütőpapírt teszünk, és a közepére egy vajazott, lisztezett fémkarikát (lehet nagyobb méretű pogácsaszaggató vagy sörös doboz) illesztünk, hogy lyukas közepű piskótát süssünk. A masszát elfelezzük, két részletben sütjük ki 180 C fokra előmelegített sütőben. (Gyakorlottabbak utólag is kivághatják a piskóta közepét, és egyben is süthetik a tésztát.)
  4. Kifordítjuk a tésztát a tepsiből, és hűlni hagyjuk. Félbevágjuk a piskótákat, hogy végül 4 lapot kapjunk.

Krém

  1. A tejet egy edényben közepes lángon feltesszük melegedni.
  2. Amíg a tej melegszik, a tojássárgákat kikeverjük a cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral. A masszába szitáljuk a lisztet, és csomómentesre keverjük a konzervből leszűrt ananászlével.
  3. Majd folyamatos keverés mellett beleöntjük a tojássárgás krémet a tejbe, és lassú tűzön sűrűre főzzük.
  4. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
  5. A kihűlt krémmel megtöltjük a piskótalapokat oly módon, hogy minden réteg krémbe sűrűn belenyomkodjuk a lecsepegtetett ananászdarabokat.

Díszítés

  1. A mázhoz a cukrot a vízzel egy edényben felforraljuk és addig főzzük, amíg habozni kezd (akkor jó, ha villát belemártva buborékot tudunk fújni belőle). Közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk. Majd folyamatos keverés mellett lassan belecsorgatjuk a forrásban lévő szirupot a habba, és mixerrel addig keverjük, míg teljesen kihűl (kb. 10 perc).
  2. A cukorhabbal bevonjuk és díszítjük a tortát. Dekoráljuk a szeletelt ananásszal és a darált mogyoróval.
  3. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 804
elküldve: 0
receptkönyvben: 8
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Tubicám

Mióta szakács: 2015.11.04.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

ananászkrémes torta, ananászkoszorú, gyümölcsös vaníliakrémes torta, gyümölcsös mogyorótorta, ananászkrémes mogyorótorta, ananászos mogyorótorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

605
tojás 12 db
cukor 12 ek
finomliszt 10 evőkanál
törökmogyoró 10 dkg
sütőpor 1 csomag
vaníliás cukor 1 csomag
tej 8 dl
ananászlé 2 dl
tojássárgája 4 db
cukor 25 dkg
finomliszt 15 dkg
ananászkonzerv 20 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tojásfehérje 4 db
cukor 37 dkg
víz 1 dl
ananászkonzerv 20 dkg
törökmogyoró 10 dkg