r
Nosalty Logó

Almatorta francia házi recept alapján

ZilkaZil
Almatorta francia házi recept alapján
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A töltelékhez

586
Kalória
8.2g
Fehérje
57.8g
Szénhidrát
36.6g
Zsír
75.4g
Víz
157g
Koleszterin
2.6g
Élelmi rost
31.2g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A krémhez

A töltelékhez

Összesen 586 kcal
  • 4% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A krémhez

A töltelékhez

Összesen 4683 kcal
  • 4% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A krémhez

A töltelékhez

Összesen 282 kcal
  • 4% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    36.6 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    157 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    441.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    115 mg
  • Nátrium
    231 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    57.8 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    75.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    201 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    197 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    52 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    110 micro
Összesen 586 kcal
  • 4% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    65.7 g

Zsír

  • Összesen
    292.5 g
  • Telített zsírsav
    160 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    1256 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3529.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    135 mg
  • Kálcium
    371 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    233 mg
  • Foszfor
    920 mg
  • Nátrium
    1851 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    462 g
  • Cukor
    250 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

Víz

  • Összesen
    603.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1611 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    253 micro
  • Kolin:
    532 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1574 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    415 micro
  • β-crypt
    53 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    880 micro
Összesen 4683 kcal
  • 4% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    17.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    212.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    112 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    27.9 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    36.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    97 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    95 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 282 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukros tejben. Összekeverjük a liszttel, tojással, egy kevés olajjal, sóval és annyi vízzel, hogy keményebb, rugalmas tésztát kapjunk.
  2. 1 órára hűtőbe tesszük.
  3. Lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, A vajat kb. akkorára nyújtjuk, mint a tészta fele, és a közepére tesszük. A tészta széleit a vajra hajtjuk minden oldalról, majd félbe, és ismét félbe hajtjuk az egészet. Fél órára hűtőbe tesszük.
  4. Megint fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát, újra félbe és félbe hajtjuk, és ismétfél órára hűtőbe tesszük.
  5. Ezután akkorára nyújtjuk, hogy a peremen túllógóan ki tudjunk vele bélelni egy tortaformát.
  6. Elrendezzük rajta a vékony almaszeleteket, meghintjük cukorral.
  7. A krém hozzávalóit összekeverjük, majd a tortára öntjük. Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 20 percig sütjük, amíg a krém meg nem szilárdul.
  8. Teljesen kihűtve tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 26

Ági78 legutóbbi almatortáján felbuzdulva töltöttem fel ezt a régi nagy kedvencet. Egy francia barátom édesanyjától származik a recept, aki olyan szerencsés, hogy a saját készítésű vaját, crème fraîche-t tudja használni... Hát, ezek hiányában korántsem olyan finom ez a süti, de legalább nem kell mindig gyomorrontás problémájával patikába menni, vagy nem kell még egy kis bort inni, csak hogy könnyebb legyen az emésztés... Mindenképp használjunk a tésztához igazi, finom vajat, mert az adja a fő karakterét. Crème fraîche helyett használhatunk lecsöpögtetett joghurtot egy kevés tejszínnel elkeverve. Calvados helyett pedig más brandyt vagy pálinkát.

További receptek

Legegyszerűbb epertorta

Három gyönyörűen rózsaszín réteg, végtelen mennyiségű eper, retró hangulat: az alábbi torta mindezeket nyújtja az őt elkészítőknek. Süssük meg az eperszezon csúcsán, amikor a ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...