Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás-vaníliás rétes

Almás-vaníliás rétes
Almás-vaníliás rétes
55 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rengeteg almát kaptunk a szabolcsi rokonoktól... ez volt a leggyorsabb módja, hogy valami finom édességet készítsek belőle. A töltelék főzése közben olyan isteni illat lett a konyhában, hogy már emiatt megérte, na persze az íze is hozza ezt az élményt!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Vaníliaszósszal érdemes még megkoronázni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almákat meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
  2. Hozzáadjuk a citrom levét, a héját, és a fahéjat.
  3. Sűrűn kevergetve, közepes lángon elkezdjük főzni.
  4. Amikor egy kis levet enged, a tejben csomómentesre felkeverjük a pudingport és lassan az almához adjuk. Végül belekeverjük a cukrot is. Forralásig főzzük, amíg egy kicsit be nem sűrűsödik a pudingtól.
  5. 1 réteslapot kiterítünk egy nedves konyharuhára, bekenjük egy kis olajjal, erre rátesszük a 2. lapot, ezt is olajozzuk és jöhet a 3. lap is olajozva. Erre szórunk egy kis zsemlemorzsát, majd középre rákanalazunk egy nagy adag almás masszát, és elegyengetjük úgy, hogy a lap széléhez ne érjen.
  6. A konyharuha segítségével először a két végét behajtjuk kb. 2-2 cm-re, majd az oldaláról elkezdjük föltekerni. Vigyázzunk, nehogy túl szorosan tekerjük, mert akkor sütés közben kireped.
  7. Addig folytatjuk a rudak készítését, amíg van a réteslapunkból. (Nekem ez a töltelék mennyiség 3 rúd réteshez volt elég.) Átemeljük a rudakat egy kivajazott tepsibe, és a tetejüket megkenjük egy kis tejföllel.
  8. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük (akkor jó, ha aranybarna a teteje).
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 93
össznézettség: 77 490
elküldve: 29
receptkönyvben: 639
elkészítve: 52/63
Facebookon megjelent: 2

szakács

bridge

Mióta szakács: 2012.08.12.
24 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
receptverseny: Sió receptverseny
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

almás rétes, vaníliapudingos-almás rétes, fahéjas almás rétes pudingosan

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kólya edit
kólya edit Tue, 2016-12-27 14:37

szerintem 4 dl. tej elég bele, hiszen híg az egész, főleg 3 laphoz, máshol 4 lapot írnak... köszi elkészítem, van hozzá minden...

u.bridge
bridge / u.bridge Wed, 2016-12-28 13:29

Kedves Edit,
Igen, lehet hogy elég a 4 dl tej is. Ez attól is függ, hogy mennyire lédús az alma, mennyi levet enged amikor megfőzzük. Alapvetően a pudingpor összefogja az egészet ezért nem lesz annyira folyós. Kíváncsi vagyok hogy ízlett. Majd írd meg ha lesz időd.
Köszönöm, Üdv, bridge

gosivali
gosivali Sun, 2015-02-15 18:31

Ez rendkívül finom! :) Most készült el. A morzsát lehet helyettesíteni kókuszliszttel, zabpehellyel, szezámliszttel, a tejet kókusztejjel, az olajat kókuszzsírral, a cukrot pótolni édesítővel, a tejfölt joghurttal, kefirrel, és máris sokkal egészségesebb. :)

u.bridge
bridge / u.bridge Tue, 2015-03-03 13:47

Örülök, hogy jól sikerült! És külön köszönet az egészséges verzióért :)

333
réteslap 1 csomag
alma 8 közepes db
fahéj 2 kk
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 fél citromból nyert
vaníliás pudingpor 1 tasak
cukor 5 ek
tej 0.5 dl
napraforgó olaj 2 ek
tejföl 1 ek
zsemlemorzsa 3 ek
vaj 1 ek