Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás szelet hanyag eleganciával

Almás szelet hanyag eleganciával
Almás szelet hanyag eleganciával
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amint kivettem a kész sütit a tepsiből,  ez a cím jutott eszembe...

Az eredetinek "Tarte" volt a címe, de mivel szerintem a mi hagyományaink szerint ez nem torta, ezért átkereszteltem. Egy német közkedvelt oldalról való recept.

Hihetetlenül egyszerű az elkészítése, és amint látszik, a megformálása is attól szép, hogy nem tökéletes, vagy mégis ez a tökéletes...?! Csak úgy lazán, hanyagul? Na, most ezt tényleg nem tudom! 

 

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet és a porcukrot egy csipetnyi sóval összekeverjük. Hozzáadjuk az egész tojást, és a kb. 1 x 1 cm-es kockára vágott hideg vajat.
  2. A kézi mixer dagasztókarjával nagyjából elmorzsoljuk a vajat, majd kézzel gyors mozdulatokkal egybegyúrjuk a tésztát. (Ne tartson 1 percnél tovább a kézzel való összeállítás, szinte csak egy gombóccá kell nyomkodni.) Tenyérnyi nagyságú téglalapra formázzuk, átlátszó fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe 20-30 percre.
  3. Az idő elteltével kivesszük a hűtőből a tésztát, és 25 x 35 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egy ennél nagyobb méretű sütőpapírra tesszük át a nyújtófa segítségével, majd a papírral együtt egy 40 x 30 cm-es tepsibe helyezzük a tésztát.
  4. A megtisztított, kimagozott almákat hosszában nem túl vékony szeletekre vágjuk. A tésztára rakosgatjuk, úgy hogy a tészta széle mindenhol üresen maradjon, kb. 4-5 cm-es peremre van szükség.
  5. Az őrölt fahéjat a barna cukorba keverjük és egyenletesen az almákra szórjuk. Az üresen maradt tésztaszéleket óvatosan visszahajtjuk úgy, hogy az mindenhol hozzáérjen a szélső almaszeletekre.
  6. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, lehetőleg a sütő alsó harmadába, és kb. 30-35 perc alatt megsütjük. Kihűlés után porcukorral megszórhatjuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x30 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 12 885
elküldve: 4
receptkönyvben: 265
elkészítve: 16/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: átlagos
konyha: német
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almás pite, almás süti, német almatorta

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

iby meszarosova
iby meszarosova Mon, 2014-10-20 12:03

az szó, hogy "Tarte" nem jelent tortát, de valamivel töltött kalácsot kell érteni alatta, általában gyümölcsel töltve.
nagyon szép recept.

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2014-10-20 13:23

Kedves Iby!

Ne haragudj, de a " Tarte " szó tortát, és pitét is jelent, ugyanúgy mint a " Gateau ", amik lehetnek gyümölcscsel is töltve.

Akkor fordíthatnánk töltött gyümölcsös kalácsnak, amit Te írsz, ha a tészta összetétele kalács jellegű lenne ( pl. élesztős ), és a sütemény formája is azt indokolná.
De mivel ez a tészta nem élesztős, és a formája is inkább pitéhez hasonlít, ezért neveztem csak almás szeletnek.

De ha nagyon pontosak akarunk lenni, akkor ez a sütemény egy " Galette ".
Azaz a franciák olyanfajta gyümölcsös pitéje, ami vékony pite tészta, gyümölcscsel a közepén, és a tészta széle vissza van hajtva, mint ahogy itt a képen is látszik.

Üdv: Vicikó

433
finomliszt 250 g
porcukor 60 g
1 csipet
vaj 125 g
tojás 1 db
alma 4 közepes db
barna cukor 3 csapott ek
fahéj 0 ízlés szerint