Nosalty Logó

Almás pite Zsolt konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Zsolt hobby chef
Ezen a képen: Almás pite Zsolt konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Alma töltelék

Tészta

Összesen 776 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Alma töltelék

Tészta

Összesen 4645 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Alma töltelék

Tészta

Összesen 186 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.6 g

Zsír

  • Összesen
    32.4 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    586.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    141 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    266 mg
  • Nátrium
    105 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    115.4 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    229.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    222 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    211 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    108 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    120 micro
Összesen 776 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    63.5 g

Zsír

  • Összesen
    194.1 g
  • Telített zsírsav
    97 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    591 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3516.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    161 mg
  • Kálcium
    848 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    261 mg
  • Foszfor
    1594 mg
  • Nátrium
    630 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    692.3 g
  • Cukor
    333 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

VÍZ

  • Összesen
    1375.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1330 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    64 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    230 micro
  • Kolin:
    306 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1265 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    645 micro
  • β-crypt
    154 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    717 micro
Összesen 4645 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    140.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.7 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 186 Kcal

Hozzávalók

Alma töltelék

  • 1.5 kg alma (A savanyú és kemény almák jobbak.)
  • 3.5 ek cukor (Az alma savanyúságától függően.)

Tészta

Elkészítés

Alma töltelék

  1. Töltelék
  2. Elsőként megmossuk és meghámozzuk az almát. Gondosan kimagozzuk és magházazzuk, majd felvágjuk (NEM RESZELJÜK) a negyedeket még 2-3 darabba. A lényeg, hogy ne túl apróra. A pucolt, darabolt alma úgy 1,2kg lett.
  3. Az almára rászórunk 3-4 púpos evőkanál cukrot, és (víz nélkül) nagy edényben feltesszük lefedve a legkisebb lángra. Kb. 10-20 perc alatt megpuhul. Ha levet ereszt (és fog), levesszük a fedőt, és lassú tűzön elfőzzük a levet.
  4. Félretesszük, és hagyjuk kihűlni.
  5. Tészta
  6. Miközben az alma párolódik, elkezdjük a tésztát.A lisztet nagy keverőtálba öntjük, belekeverjük a cukrot, sót sütőport. Elkeverjük.
  7. Elmorzsoljuk benne a vajat. Gondosan és egyenletesen.
  8. Beletesszük a tojás sárgáját (a fehérjét félretesszük), és tejfölt kanalanként adagolva közepesen kemény tésztát gyúrunk. A tejföllel óvatosan bánjuk. A tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy. De ne várjatok tőlem Brinell-féle keménységi értéket. :-)
  9. A tésztát kettéosztjuk, és a két cipócskát lefedve pihentetjük úgy fél órát. Ez az idő pont jó alkalom az alma töltelék lehúzásához és hűtéséhez. Esetleg dió daráláshoz.
  10. Az egyik tésztacipócskát gyúródeszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Kicsit szakadós tészta,de nem baj, bánjunk vele óvatosan. Előveszünk egy tepsit, sütőpapírral kibéleljük, és a kinyújtott tésztát alulra tesszük. A kilógó részeket levágjuk, és a hiányzó részeket kipótoljuk. Ez amolyan technika óra. :-). A tésztát villával alaposan megszurkáljuk.
  11. Meghintjük darált dióval, de csak vékonyan. Nem diós pite készül.
  12. Az alma közben kihűlt. Mehet szép egyenletesen a tésztára. Kanállal szoktam rátenni szépen mindenhova.
  13. Az almát meghintjük fahéjjal.
  14. A másik tésztacipócskát kinyújtjuk, és befedjük vele az almát. A kilógó részeket levágjuk, és újabb technika óra keretében a lyukakat mindenhol kitöltjük, és az almát teljesen fedjük.
  15. Ismételten alaposan összeszurkáljuk a tésztát villával. Ez fontos, mert különben megreped, és kibugyoghat az alma sütés közben.
  16. A félretett tojásfehérjét lazán felverjük (nem habosra, csak kenhetőre), és lekenjük a tészta tetejét.
  17. Előmelegített sütőben 180°C a középső tepsitartó felett alsó sütésen nekem valamivel több mint egy óra alatt sült meg (édesanyám szerint 45 perc és 60 perc között készül el). De folyamatosan figyeltem, és a sütőben forgattam. A felület egyenletesen aranybarna lett. Ez nekem 65 perc volt. De a sütési idő eltérhet.
  18. Sütés után hagyjuk kihűlni, és meghintjük porcukorral.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 35x25x4
  • Sűtés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 38
  • Össznézettség: 3006
  • Feltöltés dátuma: 2013. november 08.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Zsolt hobby chef 9 recept

Valójában rokonok hoztak egy halom almát. Népi néven pogácsa alma. Irdatlanul savanyú és kemény. Gyakorlatilag ehetetlen a számunkra. Úgy döntöttünk, pite lesz belőle. A pite igazi mumus. Egyedül édesanyám pitéje ehető a számomra. Szóval felhívtam édesanyámat, és egy az egyben az ő receptjét használtuk. Ezt a receptet ő is kapta még nagyon régen egy balatoni nyaralás alkalmával a Pintyőke lak tulajdonosától.

Hozzászólások

Control

Olyan alaposan leírtad, hogy el sem lehet rontani, így a sütésben kezd?k is bátran nekifoghatnak. Mindenképpen ki fogom próbálni, recept mentve, köszi.

Hozzávalók

Alma töltelék

Tészta

Címlapról ajánljuk

További cikkek

12 RAKOTTAS, ami ebédre vagy vacsorára is tökéletes

Elő a tepsit vagy jénait, és jöjjenek az izgalmas rétegek: mehet bele rengeteg zöldség, amennyit nem szégyellünk, tészta, krumpli, hússzeletek vagy darált verzió is, tejföl, tejszín, joghurt, de akár ezek vegán megfelelői is...és irány a sütő!