Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás-narancsos kalács

Almás-narancsos kalács
Almás-narancsos kalács
75 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig azon gondolkodom, hogy minél változatosabban készítsek el egy-egy ételt. Így vagyok a kalácsokkal is. Se szeri, se száma a variációknak. A kisfiam szokta kérni, hogy süssek kalácsot, mert nagyon szereti. Így amikor kéri, akkor megnézzük, mi van épp itthon, milyen töltelékkel tudom készíteni. Mivel egy nagyobb kalácsnak a tésztáját szoktam bedagasztani, ezt elfelezem, és az egyikbe megy a töltelék, a másik felét meghagyom egyszerű fonott kalácsnak. Így másnap reggelre kakaóval vagy kávéval kitűnő reggeli.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez (a tészta feléhez)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt egy deci tejben csipet cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a rumot, cukrot és egy csipetnyi sót. Összegyúrjuk közepesen lágy tésztává.
  3. Ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat, és jól kidolgozzuk hólyagosra a tésztát. Lisztezett deszkán a tállal leborítva fél óráig kelesztjük.
  4. Mikor megkelt, kettévágjuk, és külön-külön megtöltjük a tésztákat a lent leírt módon.
  5. A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházukat kivágva negyedeljük, majd vékonyan felszeleteljük. A narancsot meghámozzuk, és a gerezdekről is leszedjük a hártyás részeket, csak a narancs húsát használjuk fel.
  6. Egy serpenyőben vajat hevítünk, beletesszük a barna nádcukrot, rátesszük az almát és a narancsot, és addig főzzük, míg sűrűvé nem válik. Ekkor hozzákeverjük a fahéjat, és hagyjuk hűlni.
  7. A  tészta egyik felét ujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk, és a már kihűlt almatölteléket elsimítjuk rajta, és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt őzgerinc formába tesszük, ruhával letakarva pihentetjük még 30 percig, majd a tetejét sütés előtt tojássárgájával lekenjük.
  8. A tészta másik felét is megtölthetjük akár cukrozott mákkal, dióval, kakaóval, de fonott kalácsként is megsüthetjük.
  9. Előmelegített sütőben 190 fokon, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Miután megsült, rácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 536
elküldve: 5
receptkönyvben: 197
elkészítve: 9/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Szilvásgombóc

Mióta szakács: 2011.05.27.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

házi kalács almás narancsos töltelékkel, kalács, édes kalács

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2013-04-07 00:19

Kedves Cilkoka!

Nagyon örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést! :)

Üdvözlettel,
Veruss

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2013-02-18 17:18

Köszönöm :)

519
finomliszt 60 dkg
élesztő 3 dkg
tojássárgája 2 db
tej 3 dl
nádcukor 3 ek
vaj 4 dkg
rum 1 ek
vanília 3 g
1 csipet
tojássárgája 1 db
alma 5 közepes db
narancs 1 db
nádcukor 10 dkg
fahéj 1 kk
vaj 3 dkg