r
Nosalty Logó

Almás-mézes-barackos gombóc

Smaragd konyha
Almás-mézes-barackos gombóc
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A gombóchoz

A tölelékhez

A zsemlemorzsához

A tetejére

1271
Kalória
24.9g
Fehérje
242.2g
Szénhidrátok
25.2g
Zsír
326.3g
Víz
81.8g
Koleszterin
13g
Rost
98.1g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A gombóchoz

A tölelékhez

A zsemlemorzsához

A tetejére

Összesen 1271 kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A gombóchoz

A tölelékhez

A zsemlemorzsához

A tetejére

Összesen 11452 kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A gombóchoz

A tölelékhez

A zsemlemorzsához

A tetejére

Összesen 185 kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    24.9 g

Zsír

  • Összesen
    25.2 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1408 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    169 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    341 mg
  • Nátrium
    738 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    242.2 g
  • Cukor
    98 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    326.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    291 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    40 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    126 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    148 micro
  • α-karotin
    27 micro
  • β-karotin
    1626 micro
  • β-crypt
    161 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    240 micro
Összesen 1271 kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    223.8 g

Zsír

  • Összesen
    226.9 g
  • Telített zsírsav
    104 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    35 g
  • Koleszterin
    736 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12671.7 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    506 mg
  • Kálcium
    1521 mg
  • Vas
    53 mg
  • Magnézium
    840 mg
  • Foszfor
    3065 mg
  • Nátrium
    6645 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2179.8 g
  • Cukor
    883 mg
  • Élelmi rost
    117 mg

Víz

  • Összesen
    2937 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2616 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    32 mg
  • C vitamin:
    357 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    131 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    64 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1136 micro
  • Kolin:
    680 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1329 micro
  • α-karotin
    245 micro
  • β-karotin
    14630 micro
  • β-crypt
    1449 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2159 micro
Összesen 11452 kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    206.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    108 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.6 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    47.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    239 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 185 kcal

Elkészítés

A gombóchoz

  1. A sárgabarackokat megmossuk és kimagozzuk, ügyelve, hogy szét ne szedjük az egészet. Egy tálkában összekeverjük a mézet, a fahéjat és 2 csomag vaníliás cukrot. A barackokba -a mag helyére- kávéskanállal belecsorgatjuk a fahéjas mézet. Úgy rakosgatjuk le, hogy ne csurogjon ki belőle, míg elkészítjük a tésztát.
  2. Egy tálba átszitáljuk a lisztet, és hozzáadjuk az áttört, langyos burgonyát, a citromlével meglocsolt, meghámozott, lereszelt almákat, a tojást, a vajat, sót, 2 csomag vaníliás cukrot, és összegyúrjuk. A tálban hagyjuk.
  3. Az olajban megpirítjuk a zsemlemorzsát lassú tűzön, hogy oda ne kapjon, állandó kevergetéssel, figyelve. Hozzáadjuk a 10 dkg porcukrot, készre pirítjuk, és lehúzzuk a tűzhelyről.
  4. Egy széles fazekat háromnegyedig töltünk vízzel, és fél tk sóval felforraljuk (nekem 10 literes a fazekam).
  5. Egy tányérba szórjuk a lisztet, és kicsit megszórjuk a deszkát, amire rakosgatjuk a gombócokat.
  6. A tálból kivesszük a tésztát, a tányérból a liszttel kicsit megszórjuk, ellapogatjuk, mert ragad a tészta. A töltelékes barackokat a közepére helyezzük, és gombóc formát alakítunk. Ha már nem annyira lobog a víz, belerakjuk a gombócokat. Kb. 20 percig fő, míg fel nem jönnek a víz felszínére. Közben 3-szor is óvatosan megkeverjük. Miután feljönnek a felszínre, elkezdenek táncolni a fazékban, még hagyjuk kb. 9 percig főni.
  7. Ahogy kiszedjük, rakjuk is a pirított zsemlemorzsa közé, és megforgatjuk benne. A tetejét vaníliás porcukorral megszórjuk. Jó étvágyat!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 5 perc

Szép nyári almákat szedtem a fáról. Finom édesek voltak. Az aznapi menüben sárgabarackos gombócot terveztem, és az almákból is tettem bele a tésztájába. Nagyon jól sikerült vele. Csak úgy táncoltak a forró, lobogó vízben :D  Hidegen is finom, érezni az alma zamatát a barackkal. Nagyon jól párosult.

További receptek

Túrórudi-szelet

Kedvenc magyar édességünk minden ízét magába kebelezte ez a krémes, édes süteményszelet. Szerencsére nem tartja meg őket magának, hanem a beléje harapókat kápráztatja a friss túró, ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...