Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás-mézes-barackos gombóc

Almás-mézes-barackos gombóc
Almás-mézes-barackos gombóc
55 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szép nyári almákat szedtem a fáról. Finom édesek voltak. Az aznapi menüben sárgabarackos gombócot terveztem, és az almákból is tettem bele a tésztájába. Nagyon jól sikerült vele. Csak úgy táncoltak a forró, lobogó vízben :D  Hidegen is finom, érezni az alma zamatát a barackkal. Nagyon jól párosult.

hozzávalók / 9 adag

A gombóchoz

A tölelékhez

A zsemlemorzsához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sárgabarackokat megmossuk és kimagozzuk, ügyelve, hogy szét ne szedjük az egészet. Egy tálkában összekeverjük a mézet, a fahéjat és 2 csomag vaníliás cukrot. A barackokba -a mag helyére- kávéskanállal belecsorgatjuk a fahéjas mézet. Úgy rakosgatjuk le, hogy ne csurogjon ki belőle, míg elkészítjük a tésztát.
  2. Egy tálba átszitáljuk a lisztet, és hozzáadjuk az áttört, langyos burgonyát, a citromlével meglocsolt, meghámozott, lereszelt almákat, a tojást, a vajat, sót, 2 csomag vaníliás cukrot, és összegyúrjuk. A tálban hagyjuk.
  3. Az olajban megpirítjuk a zsemlemorzsát lassú tűzön, hogy oda ne kapjon, állandó kevergetéssel, figyelve. Hozzáadjuk a 10 dkg porcukrot, készre pirítjuk, és lehúzzuk a tűzhelyről.
  4. Egy széles fazekat háromnegyedig töltünk vízzel, és fél tk sóval felforraljuk (nekem 10 literes a fazekam).
  5. Egy tányérba szórjuk a lisztet, és kicsit megszórjuk a deszkát, amire rakosgatjuk a gombócokat.
  6. A tálból kivesszük a tésztát, a tányérból a liszttel kicsit megszórjuk, ellapogatjuk, mert ragad a tészta. A töltelékes barackokat a közepére helyezzük, és gombóc formát alakítunk. Ha már nem annyira lobog a víz, belerakjuk a gombócokat. Kb. 20 percig fő, míg fel nem jönnek a víz felszínére. Közben 3-szor is óvatosan megkeverjük. Miután feljönnek a felszínre, elkezdenek táncolni a fazékban, még hagyjuk kb. 9 percig főni.
  7. Ahogy kiszedjük, rakjuk is a pirított zsemlemorzsa közé, és megforgatjuk benne. A tetejét vaníliás porcukorral megszórjuk. Jó étvágyat!
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 380
elküldve: 0
receptkönyvben: 26
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Smaragd konyha

Mióta szakács: 2014.05.04.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Almás-mézes-barackos táncoló gombóc, sárgabarackos gombóc, almás-barackos burgonyagombóc

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

libaláb
libaláb Mon, 2018-06-18 19:31

Elkészítettem, finom, de semmi különleges. Viszont nagyon macerás volt a tésztával dolgozni, a megszokott gombócreceptemmel feleennyi nyűglődés van. Az almás ízt nem igazán éreztem, egyszerűen csak finom, és kész. Egyszeri kalandnak jó volt :)

1271
finomliszt 100 dkg
burgonya 1.2 kg
alma 5 közepes db
citromlé 0.5 citromból nyert
tojás 2 db
vaj 175 g
1 tk
vaníliás cukor 3 csomag
sárgabarack 18 db
méz 2.5 dl
fahéj 2 kávéskanál
vaníliás cukor 2 csomag
napraforgó olaj 4 ek
zsemlemorzsa 50 dkg
porcukor 10 dkg
porcukor 15 dkg